Voorpagina Ervaringen, Geschiedenis, Maatschappelijk, Palestina, Politiek

Lieve Palestina, deze is voor jou alleen

Terwijl ik de deur achter me dicht trek en de sleutel in het slot draai, realiseer ik me plotseling dat ik aan het einde van de dag een thuis heb om naar terug te keren. Hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk? Ik sta er haast nooit bij stil, maar vandaag, na 66 jaar Nakba, is dat anders. Ik zet mijn zonnebril op – ik ben van het soort mens dat het daglicht in de ochtend nog niet kan verdragen – om vervolgens de trap af te stormen en een sprintje naar de bus te trekken.In 1948 werden honderden Palestijnse dorpen door het Israëlische leger met de grond gelijk gemaakt. Noodgedwongen en uit angst voor het geweld verlieten honderdduizenden Palestijnen huis en haard. Op dat moment nog niet wetende dat ze hier waarschijnlijk nooit meer terug zouden keren. Met het verstrijken van de jaren weten we inmiddels beter. We weten dat dit slechts het begin was van de etnische zuivering, kolonisatie en onderdrukking van het Palestijnse volk. Nee Natas, niet overal op de wereld is het zo vanzelfsprekend dat je vanavond weer gewoon naar huis kan.

Eenmaal op Amsterdam Centraal manoeuvreer ik me door de mensenmassa, die vooral druk lijkt te zijn met het beleven van de dagelijkse routine. Door het herdenken van de Nakba, ben ik vandaag heel bewust van mijn dagelijkse handelingen die ik in alle vrijheid verrichten kan. Ik ben me heel bewust van het grote contrast met de Palestijnse realiteit vandaag de dag. Dit is mijn manier van herdenken terwijl het gevoel van machteloosheid me soms besluipt. Het in stand houden van herinneringen aan catastrofale en tragische gebeurtenissen uit het verleden, hoort de wereldgemeenschap bewust te maken. Maar wat is de waarde van lessen uit het verleden als het tot op heden nergens toe heeft geleid?

Het inchecken bij de OV-poortjes op het station krijgt plotseling een beladen lading. Beelden die mij doen rillen schieten door mijn hoofd. Beelden van Palestijnen, in lange rijen, die dagelijks uren lang wachten op toestemming van het Israëlische leger om de zwaar bewapende checkpoints te passeren. Ik schud mijn hoofd. Apartheid is anno 2014 nog aan de orde van de dag. Dat terwijl mijn grootste zorg op dit moment is of ik de trein wel ga halen. Mijn dagelijkse zorgen vallen in het niets bij de hedendaagse realiteit van het leven van een Palestijn.

Terwijl ik met een beker koffie probeer wakker te worden, sla ik de krant open. Ik blader door de krant, bewust op zoek naar berichten over de Nakba en de gevolgen voor de Palestijnen vandaag. Mijn aanname wordt bij het bereiken van de laatste pagina bevestigd. Het is geen verrassing, maar toch sla ik enigszins teleurgesteld de krant weer dicht. Er wordt geen aandacht geschonken aan de Palestijnse tragedie, de etnische zuivering van 700.000 Palestijnen en de honderden dorpen die werden verwoest om zo plaats te maken voor de stichting van een Israëlische staat.

Er is geen media aandacht. Een willekeurige leeftijdgenoot heeft geen idee welke tragedie op 15 mei wordt herdacht. Er is geen nationaal, laat staan internationaal, draagvlak om stil te staan bij de slachtoffers van de bezetting. De zwijgzame stilte over het lot van de Palestijnen is oorverdovend. De eenzaamheid van de strijd voor rechtvaardigheid raakt me, maar ik weet dat de kracht van het herdenken niet door de massa wordt bepaald. 

De kracht van herdenken wordt bepaald door de oprechte intentie van individuen. Individuen die de kern van het conflict kennen en weten waarom we het streven naar rechtvaardigheid ook na 66 jaar niet mogen opgeven. De zon breekt inmiddels door de wolken en ik word verwarmd door een gevoel van hoop en verbondenheid in deze vaak ongehoorde strijd. Ik lach en ik realiseer me waarom ik vandaag herdenk.

Lieve Palestina, deze is voor jou alleen.

Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

13 Reacties op Lieve Palestina, deze is voor jou alleen

 1. avatar Abu Ommar says:

  Waar blijven de hensleys, farah’s, paultjes, johnies en andere hypocrieten die niet wisten hoe snel ze boko haram moesten veroordelen?? Waar zijn deze moraalridders gebleven die bij hoog en laag beweerden tegen alle soorten geweld te zijn?? Zoals ik reeds eerder zei, hypocrisie ten top.

 2. avatar Abu Ommar says:

  Waar blijven de hensleys, farah’s, paultjes, johnies en andere hypocrieten die niet wisten hoe snel ze boko haram moesten veroordelen?? Waar zijn deze moraalridders gebleven, die bij hoog en laag beweerden tegen alle soorten geweld te zijn?? Zoals ik reeds eerder zei, hypocrisie ten top.

 3. avatar Hensley says:

  Beste abu, uiterst vriendelijke altijd eerlijke man… Lees eens wat vaker: mijn mening: israel moet eens in de spiegel kijken. Israel kan geen vrij land zijn als het bestaat op de rug der onderdrukking van een ander volk… Tijd voor gelijke rechten. Maar dat heb ik al zovaak gezegd. Als je liever hebt dat ik wegblijf omdat ik niet zeg wat jij wil horen mag je het ook zeggen hoor. Ik irriteer me er aan dat je geen mogelijkheid onbenut laat om mij hyocriet te noemen. Ik vind je vermoeiend en sneu. Ik ga je ook geen handreikingen meer doen. Kijk eens in de spiegel…

 4. avatar Hensley says:

  Ken je mij trouwens? Als dat zo was weet je dat ik vrijwilligerswerk voor t palestinafonds doe… Sneu figuur.

 5. avatar Abdelmajid says:

  @Abu Ommar

  Daar is een simpel antwoord voor moslim levens zijn minder waard. Als ze echt om mensen bekomeren dan zouden ze eens moeten laten zien wat sommige hindoe gedrochten doen in Birma met onze broeders en zusters.

  Maar maak je niet druk tot allah swt is de terugkeer en de dag des oordeels zal er komen dan zullen we zien hoe de hypocrieten zich dan gaan verdedigen tegen de almachtige/alwijze/alwetende/alhorende/alziende.

 6. avatar Abdelmajid says:

  @Abu Ommar

  Mijn reacties komen laat aan hopelijk lees je dit. Ik wil je alleen even zeggen dat Hensley niet de type persoon is die je denkt dat hij is.

  @Johnny

  Typische reactie weer van Johnny boy… gaaaaaapppppppp
  Meneertje bagataliseert alles wat Israel heeft gedaan. Als ik jouw tekst lees dan zeg jij met andere woorden:

  Israel kwam peacful binnen in palestina en oooo die boze arabieren die begonnen met bommen te werpen en toen moesten de israels zich verdedin en dus daarom die vele doden door israel toedoen (meneertje vergeet de 2000 doden in gaza massaslachting in 1 a 2 weken?) Dan gaat meneertje verder door islam er ook nog even erin te gooien om zodoende mensen op het spoor te zetten dat alles de schuld is van het geloof. Wat hij hier doet is hier cultuur/religie met elkaar mixen.

  wacht even wie doet dat ook vaak?

  Een blonde kanariekop teef in de tweede kamer geloof ik? Ga maar snel terug naar de rioolput waar je uit bent geklommen. Jouw israel die gaat vroeg of laat ten onder. En wat zou ik graag die blik van jouw willen zien als dit gebeurt.

  Er schuilt volgens mij een zionist achter jouw nickname. Ik begin ze te herkennen de laatste tijd. Jullie retoriek is allemaal hetzelfde bagataliseer de situatie en schuif de schuld in de schoenen van anderen om dan vervolgens de anderen aan te vallen.

  Ach, de tijd zou het jullie wel leren.

 7. avatar Abdelmajid says:

  @Johnny

  Johnny boy de stenen en zelfmoordaanslagen die zijn het gevolg van de handelswijze van Israel. Dus ga hier geen bulshit vertellen dat de reden waarom Israel aanvalt is omdat zich zogenaamd beschermt.

  Israel jat het land van een onschuldige volk en vervolgens gaat het zich wikkelen in het slachtoffer rol omdat een palestijn hem bekogeld met stenen?

  Wat zijn jullie een zielig volk (de zionisten).

 8. avatar Hensley says:

  Johnny, je moet wel reeel blijven en constateren dat het israelische geweld buiten alle proporties is. En what about het feit dat men gewoon dorpen in gebieden bouwt waar nota bene is afgesproken dat het palestijns gebied is? Ik ken ook genoeg armen in zeg maar azie die graag weer voor de rijke arabieren zouden gaan werken.

  Hiermee keur ik de slavernij af. Laat dat ook maar weer gezegd worden. Maar ga niet vertellen dat de palestijnen het goed hebben. Want dat is natuurlijk niet zo. Moet er een plaats voor joden zijn? Ja. Maar niet op deze manier

 9. avatar carlioto says:

  Abdelmajid, heb ik net een donatie gedaan voor de slachtoffers van de overstromingen in Bosnië, krijg ik als niet moslim zo een opmerking van je. Pas nu jij me ervan beschuldigd dat ik blijkbaar een moslim leven minder waard vind, realiseer ik me dat ik met de donatie moslims heb geholpen. Maar dat het me helemaal niet om. Ik hoop namelijk oprecht dat mn donatie voor de mensen daar een beetje verschil maakt, ongeacht hun geloof. Juist jij zorgt voor je opmerkingen voor tweedracht.

 10. avatar Hensley says:

  Net ook weer in het nieuws: twee doodgeschoten jongens. Ze deden niets.

 11. avatar Abdelmajid says:

  @carlito

  Wel de zaken in hun perspectief laten aub. Heb je de titel van de topic gezien of niet?
  Israel en zijn omgang met de Palestijnen is het onderwerp.

  Deze situatie is al meer dan 60 jaar aan de gang en de wereld (overheden) die keert nog steeds de rug naar deze situatie.

  Als het om oekraine gaat of andere landen met niet moslims dan opeens zijn wel veel sancties/handelsbeperkingen etc maar omdat het hier gaat om Palestijnen en omdat het gaan om de ooo zo lieve israel van het westen die niet mag worden bekritiseert want anders ben je een anti semiet. Zul je ook niet veel protesten zien hierover.

  In die perspectief schreef ik die reactie. Wat betreft andere mensen/rassen/religies etc die niets te maken willen hebben met israel en nog hun zaak steunen tegen hun zijn die woorden niet gericht.

  Mijn reactie is gericht naar zionisten die voeten kussen van israel, de overheden die israel blijven steunen ondanks de vele kritiek wereldwijd. Zij zijn de gedrochten, moslimhaters etc.

  De normale burger zoals jij en ik daartegen is dat bericht niet gericht.

 12. avatar carlito says:

  Abdelmajid, inderdaad heb ik de titel van t topic gelezen en ook nog eens de inhoud. Goed artikel trouwens. Heeft me aan het denken gezet. Grappig dat je vindt dat ik he opmerkingen in persectief van t topic moest lezen, terwijl jij juist je mening onderbouwt vanuit een perspectief dat ook weinig te doen heeft met het conflict waar t topic over gaat. Lees je zin, maar terug die volgt op de zin waar ik een beetje van schrok.

 13. avatar roman says:

  Johnny boy & his Co. They just want to follow whatever someone tells them without having to think. THE islamophobics are hopeless, naive, gullible minds of ignorant people
  this video is for Johnny boy & his Co & By THE way iT is funny video ! Watch iT hahaha :) :) :)
  http://youtu.be/FTB3gS567F8

  :)
  Peace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.