Voorpagina Ervaringen, Maatschappelijk, Politiek

Ahmed AbouRotterdam

De burgervader van ons Rotterdam waakt nu al bijna anderhalf jaar over ons. Wat heeft Aboutaleb nou allemaal van zich laten zien hier in Rotterdam?

Sinds een paar maanden tennis ik samen met 2 andere vrienden bij een gezellig Rotterdams tennisclubje in Zuid. Gezien het gebrek aan diversiteit bij de club, kon de club ons qua integratie er goed bij hebben. Voor de zekerheid gaf de eigenaar nog even aan dat ‘we’ hier bij de vereniging gewoon Nederlands spreken, aangezien de meesten geen Marokkaans praten. We legden uit dat slechts 1 van ons een Marokkaan is (wel een goeie) en we onderling ook gewoon Nederlands praten. Ik vond het niet vervelend om dat even uit te leggen, aangezien je ook die mensen een beetje moet helpen met inburgeren in Rotterdam. Maar inmiddels horen we tot het vaste meubilair van de club en behoren we zelfs tot de fanatiekste leden van de club.


“Als die Aboutaleb het allemaal niet aan ken, dan tyft ie toch gewoon op naar Marokko en neemt ie er een paar mee.”


We worden door de opa van de club al liefkozend de ‘baardmannen’ genoemd. En als we iets te fanatiek lopen te ruziën of de bal nou in of uit was, krijgen we op z’n Rotterdams ‘Gozers, niet zoveel lullen, gewoon spelen!’ naar ons toe geschreeuwd. Af en toe hoor je ook wel wat politieke beschouwingen van de andere banen. Vooral de senioren hebben vaak wel grappige discussies op de baan. Laatst hoorde ik ook een leuke: “Als die Aboutaleb het allemaal niet aan ken, dan tyft ie toch gewoon op naar Marokko en neemt ie er een paar mee”. Eliteracisten, zou mijn weledelgeleerde broeder Mohammed Faisal Enait hen noemen. Maar het zette me wel aan het denken. Wat heeft Aboutaleb nou allemaal van zich laten zien hier in Rotterdam?

De burgervader van ons Rotterdam waakt nu al bijna anderhalf jaar over ons, maar eerlijk gezegd heb ik hem nog maar weinig gezien in de stad. Natuurlijk heeft ie genoeg aandacht gehad met het Hoek van Holland gebeuren en de bekerfinale affaire, maar echt als burgervader heeft hij zich nog maar weinig getoond. Wat is zijn visie van de stad? Hoe denkt hij over al die verschillende mensen in zijn stad? Wat zijn zijn doelstellingen voor Rotterdam? Hij heeft zich een jaar achter de schermen in de stad kunnen inwerken, maar nu wordt het toch wel langzaam tijd om zich meer als een echte burgervader te profileren.


Echt makkelijk heeft ie het niet met z’n Marokkaans-Nederlands-Islamitische identiteit.


Echt makkelijk heeft ie het niet met z’n Marokkaans-Nederlands-Islamitische identiteit. Het feit dat extreem-rechtse en angstige partijen als Leefbaar en PVV hem ondanks zijn nagenoeg perfect geïntegreerde gedrag en mentaliteit toch nog aanvallen op zijn afkomst, verraadt hun werkelijke aard. Je kan als allochtoon integreren tot je een ons weegt, accepteren zullen ze je nooit.

Maar ook geaccepteerd worden door allochtonen of moslims, is niet zo vanzelfsprekend. Als politicus moet je nou eenmaal onderhandelen met je principes. Hij houdt het op zich nog best binnen de perken en loopt gelukkig niet vrolijk rond op een bootje tijdens de gayparade om zich extra te bewijzen, zoals Marcouch dat bijvoorbeeld deed. Maar je zou wel verwachten dat hij iets meer van zich liet horen over de multiculturele samenleving in Rotterdam. Je weet wel, die samenleving waar niemand meer in lijkt te geloven, maar ondertussen in de grote steden een niet te ontkennen feit is.

Wel heeft hij een verrassend goed uitgepakte en door de sharia-geïnspireerde interventie uitgevoerd tijdens de bekerfinale: De drooglegging van de stad. Geen druppel alcohol was er te verkrijgen! Behalve de explosieve omzetgroei van muntthee tijdens deze drooglegging, was er nog een ander verbluffend resultaat: Het bleef rustig in de stad, ondanks de vernederende nederlaag die Feyenoord leed. De hooligans van Feyenoord leken wel veranderd in lieveheersbeestjes en bleven vrolijk klappen voor hun cluppie, die de ene na de andere goal om de oren vlogen. Waar een klein beetje sharia al niet goed voor is! Nu ook toepassen op de andere vervelende groepen in de stad?

Als zoon van een Imam, kent Aboutaleb vast nog wel wat meer van dit soort maatregelen…

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van