Hoe wordt binnen de Islam het belang van het spelende kind geacht? Deze vraag stelde ik een prominente Islamitische psychologe in Indonesië en als antwoord vertelde ze me de volgende Hadith –een overlevering van de profeet (vrede zij met hem):
Op een dag ging de profeet Mohammad het gebed leiden in de moskee. Zijn jonge kleinzoon was aanwezig en speelde wat rond. Toen de Profeet (vzmh) knielde en voorover boog om de Sujoed te doen (met het voorhoofd de grond raken), klom zijn kleinzoon achterop zijn rug. Nadat het gebed was afgelopen vroegen enkele mannen de Profeet (vzmh) waarom hij zo lang over die ene Sujoed deed: ze dachten dat hij flauw was gevallen! Maar neen. De Profeet (vzmh) antwoordde dat zijn kleinzoon op zijn rug was geklommen om ‘paardje rijden’ te spelen, zoals gewoonlijk. Hij bleef net zolang in positie tot zijn kleinzoon uitgespeeld was en er weer afsprong.
Spelen is dus van zodanige waarde dat de Profeet (vzmh) het de ruimte gaf tijdens het gebed. Waarom is spelen zo belangrijk? Omdat het de mentale, cognitieve, emotionele en fysieke ontwikkeling van het kind bevordert. Spelen is leuk, wekt creativiteit op, versterkt het zelfvertrouwen en is een zeer leerzaam proces. Het recht op spelen, is daarom terecht erkend in Artikel 31 van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat sinds 1989 door elk land van de wereld is ondertekend behalve de Verenigde Staten. Vele specialisten claimen dat als een kind niet de volle gelegenheid krijgt om uitgebreid te spelen, zij niet alleen de vreugde van het kind-zijn misloopt, maar ook simpelweg niet goed kan functioneren als volwassen zijnde.
Ik behoor tot deze fanatieke groep. Niet voor niets doe ik nu voor de tweede keer een onderzoek naar het belang van spelen: deze keer in de uiterst fascinerende hoofdstad van Maleisië, Kuala Lumpur. Ik heb me (tijdelijk!) gehuisvest in een buurt waar Maleisiërs, Indiërs and Chinezen samensmelten tot een compact volk op de gezellige pasar malam (avondmarkt), waar kleurrijke Hindoe tempels en een goudachtige moskee op steenworp afstand liggen en waar ik vanuit mijn slaapkamer op de dertiende verdieping een eerste klas uitzicht heb op de beeldige Petronas Twin Towers: een hypermodern master piece. Eigenlijk pieces, van 88 verdiepingen hoog, ontworpen door een Argentijnse architec, en geïnspireerd door Islamitische kunstelementen –zoals het Rub el Hizb-symbool (letterlijk kwart van het geheel, visueel twee vierkanten dwars op elkaar) die de contouren van de gebouwen definiëren. Naast vier lieve huisgenoten heb ik ook een kleine zwarte kat in mijn ‘KL-pakket’ gekregen. Ze heet MJ –inderdaad, genoemd naar de enige echte, is erg jong, heel lief en ook stout. En hier kom ik terug op de zaak van mijn verhaal.
Spelen is namelijk niet uniek onder mensen; voor dieren is spelen evenzeer een natuurlijke en belangrijke kwestie. Ook MJ houdt dus erg van spelen. Ze is ongelofelijk actief en heeft een ‘voeten fetisj’. Ze verstopt zich onder een stoel en graait naar je voeten als je langsloopt. Heel erg schattig. Op een namiddag ging ik het gebed verrichten terwijl MJ in mijn kamer speelde. Tijdens het gebed graait ze opeens naar mijn blote voeten en springt ze al bijtend en krabbend om mijn onderbenen. Nu beschik ik over een aardige dosis concentratie als het neerkomt op het gebed en ben ik natuurlijk een grootste voorstander van spelen.. maar MJ’s enthousiasme richtte een pijn aan die ik niet langer kon weerstaan!
Ik dacht aan de Hadith die de psychologe me beschreef, want conceptueel ervoer ik hetzelfde als de profeet, en tóch kon ik zijn voorbeeld niet volgen: ik verbrak mijn gebed en stuurde MJ de kamer uit. Het was wellicht een kat, maar net zo goed een levend wezen, door God gecreëerd met eenzelfde natuurlijk instinct voor spelen als kinderen. Ik heb er waarlijk onschuldige wondjes aan overgehouden, maar de profeet heeft veel zwaardere beproevingen ondervonden tijdens zijn gebeden. Het komt erop neer dat ik mentaal en fysiek niet sterk genoeg was om mijn gebed voort te zetten en ik –onderzoeker en pleiter voor de zaak van spelen, mijn gebed heb moeten stopzetten vanwege een spelende kat! Ik schaam me! Ironisch, overdreven of terecht?
Putri Gayatri Pertiwi
Kuala Lumpur
29 Reacties op "Het recht op spelen… ook tijdens het gebed?"
[quote]Ze heet MJ ”“inderdaad, genoemd naar de enige echte, is erg jong, heel lief en ook stout.[/quote]
Ik heb inderdaad gehoord dat er tegenwoordig plastische chirurgie voor huisdieren is :P
Ten eerste: leuk artikel en het zou leuk zijn als je ook wat meer over je werk daar vertelde af en toe hier :)
Ten tweede een beetje rare vraag maar het viel me op dat je zo specifiek de VS noemde bij het niet ondertekenen terwijl de VS het verdrag hebben opgesteld praktisch en de ratificatie van het verdrag op de lange baan is geschoven door met name religieuze en conservatieve partijen (maar sinds een jaar geleden in herbeoordeling is). Het is beschamend hoor, maar ondanks dat ze niet ratificeren is de wetgeving al lokaal aanwezig in de VS en het kantelpunt zit hem vooral in dat de federale overheid zich eigenlijk op dat vlak niet mag bemoeien met de staten en burgers. Dus niet omdat ze kinderrechten niet belangrijk vinden!
Misschien was het wel niet bewust, maar ik snap niet goed waarom je dat hebt verkozen om te vermelden en bijvoorbeeld niet het voorbehoud van een boel regeringen tav de CRC, want die zijn volgens mij kwalijker. Ik herinner me zo dat Indonesie het verdrag alleen volgt mits niet in strijd met nationaal beleid en Saudie-Arabie en Iran haar ondergeschikt hebben gemaakt aan de lokale sharia wetgeving. Dat die nog steeds voorziet in executie van minderjarigen en dat dat dan ook gebeurt lijkt me een groter probleem dan het niet ratificeren door de VS.
Maar dat kan aan mij liggen.
Oh en volgens mij deed Engeland ook niet mee… toch? Of ben ik nou verstrooid..
[quote]Dat die nog steeds voorziet in executie van minderjarigen en dat dat dan ook gebeurt lijkt me een groter probleem dan het niet ratificeren door de VS.[/quote]
Volgens het Islamitisch recht is men handelingsbekwaam wanneer men geslachtsrijp is.
De grens van 18, of 21, voor meerderjarigheid is een westerse norm en kent dus totaal geen relevantie in Islamitische landen.
Internationale verdragen hebben overigens sowieso geen relevantie buiten het westen, aangezien zij een product zijn van het westerse normen en waardenmodel.
De enige redenen waarom niet-westerse landen deze verdragen ondertekenen is om economische redenen, niet omdat ze er principieel achterstaan ofzo.
Leuk verhaal Putri. Ik zou mij maar niet schamen voor iets dat je uit je concentratie haalt. Het is ook een beetje de functie van spel om je op een andere manier naar de werkelijkheid te laten kijken. Misschien heeft de gebeurtenis je gebed rijker gemaakt?
Leuk verhaal,
Maar een kat kun je niet vergelijken met een spelend kind.
Izza-ad-Din: het zal wel jongen. Ga jij lekker met je ‘volwassen’ vriendin van 10 jaar oud naar de dierentuin ofzo. Ik zie je al staan bij de rechter… “Ja maar edelachtbare ze menstrueert al hoor dus ze is alleen maar niet volwassen door jullie westerse normen en waardenmodel!”
Grapjas :P Blijf nou eens van de wiet af
#7 Sinds wanneer is de westerse norm een norm voor de hele wereld??
In Nederland moeten we ons houden aan de regels hier, maar laat anderen in de rest van de wereld hun eigen normen hanteren…. dus beperk je vooral tot wat zich in Nederland afspeelt…en dan ben ik het met je eens dat de leeftijdsgrenzen die we met z’n allen met elkaar hebben afgesproken hier gehanteerd moeten worden. Maar ga niet weer met die westerse arrogantie iemand uit een andere cultuur die leeft in zijn eigen land, hem voorschrijven wat hij beter wel of niet kan doen.
Dus maar geen kritiek meer uiten over kinderarbeid
Gewoon kopen die producten
en een man van 60 die met een meisje van 10 “trouwt” gewoon als cultuur, accepteren dus.
Natuurlijk is spelen belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Maar minstens zo belangrijk is het leren kennen van grenzen zou ik zeggen. Anders worden het van die onuitstaanbare kinderen weet je wel. Maar goed, het zal voor die tijd wel een revolutionair inzicht geweest zijn dat spelen voor kinderen uitermate belangrijk is. Zou het niet te letterlijk nemen en zeker niet met een kat.Lijkt me wel een gezellige boel daar…
#9 …je gaat nu wel erg kort door de bocht.
Als een bepaald product, gemaakt word door kinderen, en jou norm is dat je tegen kinderarbeid bent, dan staat het jou vrij om dat product niet te kopen.
Je denkt zwart wit…bij jou is het fout of goed, maar nuance is er niet. Je mag kritiek leveren, dat is je goed recht, alleen snap ik de waarde van je kritiek niet… net zo min ik bijv. de waarde van kritiek van Moslims in islamitische landen over Nederlands homobeleid niet begrijp. Het gaat hun geen bal aan welke regels we hier in Nederland hebben, dat gaat alleen de inwoners van Nederland zelf aan.
als in een land regels zijn gemaakt, en iedereen staat achter die regels, wie zijn wij om hun iets anders op te dringen…. daar gaat het om.
Beste Simo,
Ken jij een islamitisch land waar iedereen achter de regels staat? Ik durf te wedden dat in Nederland meer mensen achter de regels staan dan in vele zogenaamde islamitische landen? Wat denk jij?
Ja hoor en nu zitten we weer in de gebruikelijke ‘het westen’ vs ‘de goede wereld’ discussie.
Ik snap het probleem niet van dat ik opmerkte dat landen die het verdrag ratificeren zich er niet aan houden en landen die het wel ratificeren zich er wel aan houden.
Het lijkt me nogal stompzinnig om dan te argumenteren dat de definitie van een kind hier opgelegd is door het boze westen, sorry hoor, heb je het document nooit gelezen ofzo? De eerste pagina staat praktisch dat een kind niet perse 18 hoeft te zijn en dat biedt meer dan genoeg ruimte om personen van 4 jaar volwassen te noemen als je hysterische cultuurtje dat zo graag wil. Verandert echter weinig aan de zaak he?
Jullie brengen me trouwens op een fantastisch idee om kinderarbeid uit te bannen… gewoon de definitie van kind lekker verschuiven naar ‘alles onder de 1 jaar’. Zo, probleem opgelost he, op jullie manier dan…
Wat is eigenlijk het probleem van andere culturen beinvloeden? Moet alles zo blijven als 20.000 jaar geleden ofo?? Ik vind het vrij debiel om kinderen van 10 jaar aan het werk te zetten of erin te handelen alsof het vee is en als dat volgens jullie westers imperialisme is, prima, dan doe ik dat heel graag.
Rechten van het kind ligt in dit stuk ter grondslag. De inhoud maakt duidelijk dat het geloof (volgers van Mohammed)veel verder waren dan het westen toen… De rechten van de mens was in die tijd al wet…
Ja en sterker nog, ze hadden zelfs al auto’s. Ja ja, 4 wielen en een motor en dat op het arabisch schiereiland 1400 jaar geleden. Internet, ook bedacht door volgelingen van mohammed, net als trouwens de maan (die hebben ze gebouwd voor z’n verjaardag).
Dit en meer na te lezen in Harty’s Grote Geschiedenisboek, waarin ook wordt uitgelegd hoe islamitische boeren in 760 na christus eieren uitvonden waaruit later opeens kippen bleken te groeien. Is dat raadsel ook eens opgelost!
En daarom ben ik zo voor onderwijs…
Wat een inspirerende hadith en wat een lieve column.
Als MJ kon lezen, had ze je vast vergeven ;)
Hello. And Bye.
Alison
[quote]Als MJ kon lezen, had ze je vast vergeven [/quote]
haha :)
Zo Putri gefeliciteerd, dus U ook een katten-mens net als mijn echtgenote en mijzelf.De genoemde hadith is mooi verteld en een perfect voorbeeld van de goede zijde van een mens.
Inderdaad kan men genieten van jonge katjes-spel en is het moeilijk om ‘Nee of Stop ‘ te zeggen. Omdat we als gepensioeneerden meestal de gehele dag thuis verblijven krijgt onze kuching Elvis veel attentie en we praten tegen hem als een mens.Soms denken we dat hij veel kan verstaan, ook aan de toon. Vogels zal hij nooit jagen als we erbij zijn en vaak draait hij zijn rug naar ze om maar niet die verleiding te zien? Het heeft moeite gekost grenzen te leren aan Elvis maar het kan en het is ook belangrijk dat jong-mens en dier dit geleerd wordt. Ga zo maar door met het lief hebben van mens en dier.
Tabe en cheers van Christchurch.
Izzaddin,
In de Koran wordt het volgende beschreven: Als je een wees verzorgt en die wees heeft bepaalde financiele middelen geerft, moet je tot een bepaald tijd voor hem zijn eigendommen bewaren. Er wordt gezegd, en als ze de tijd bereiken, waarover je het geschreven hebt, test ze dan, om te kijken of ze die verantwoordelijkheid kunnen dragen. Als ze volwassen genoeg zijn, kun je de verantwoordelijkheid van zijn eigendommen overdragen aan hem, anders hou je het nog even onder je ‘amanet’. (Ik denk surat al-Nisa) Wat ik hiervan begrijp is dat een fysische ontwikkeling niet perse psychologische ontwikkeling met zich meebrengt en dat je elk individu apart moet beoordelen. In dat opzicht vind ik de leeftijdgrens van 18 en de fsyologische grens waar je op doelt allebei beperkend. Een kind kan best 18 zijn en nog kind, of 12 en erg volwassen. Deze inzicht is ons toen al gegeven, maar we waren toen nog niet volwassen genoeg om het te begrijpen lijkt mij. Denk je niet? Groet van vrede.
Het kinderrechtenverdrag is helemaal niet zo exclusief westers, bij de opstelling waren partijen uit 65 landen betrokken en er is tien jaar over gedaan. Het laat expliciet ruimte voor culturele verschillen.
Zie hier http://sekemvrienden.hyves.nl/blog/31089725/Moeizame_zoektocht_naar_universele_kinderrechten/ZVi7/
De reden dat de VS het niet hebben geratificeerd is dat ze de doodstraf voor minderjarigen niet willen opgeven. Dat lijkt mij een kwalijke zaak, niet minder kwalijk dan landen die wel ratificeren, maar door uitsluitingsclausules deze en andere bepalingen ontwijken.
Spelen is inderdaad van groot belang voor kinderen. Te vroeg cognitief leren kan zelfs schadelijk zijn voor de mentale en motorische ontwikkeling van een kind. Daarom houden de Vrijescholen vast aan twee kleuterklassen, in plaats van de twee eerste leerjaren te integreren in de basisschool zoals de Nederlandse wet voorschrijft. In die klassen wordt gespeeld, geknutseld, naar verhalen geluisterd, brood gebakken etc. met als doel de fysieke en motorische ontwikkeling optimaal te begeleiden en ook de sociale ontwikkeling te stimuleren. Met name de sociale ontwikkeling komt door ‘leren’ in gevaar.
Er is ook een onderzoek geweest waaruit blijkt dat het vroeg aanleren van taal- en rekenvaardigheid geen enkel effect heeft op het niveau aan het eind van de basisschool. Vanaf zes à zeven jaar gaat het leren van deze vaardigheden het gemakkelijkst; als je eerder begint kost het alleen maar extra moeite, je wint er geen tijd mee en de kinderen zijn twee kostbare jaren kwijt wat betreft sociale en motorische ontwikkeling. Veel leraren in het openbaar onderwijs zien dat gelukkig ook in en zijn een actie begonnen voor de terugkeer van de kleuterklas met bijbehorende aanpak.
Haha- prachtig stukje, en heel herkenbaar! Mijn kat vindt het gebedskleedje erg lekker zacht en gaat vaak breeduit voor me liggen als ik aan het bidden ben- zodat ik haar eerst zachtjes aan de kant moet schuiven voordat ik sujoed kan doen. Ze kijkt me dan indringend aan, alsof ze graag wil weten wat er nou zo belangrijk is…
Ha Putri!
Stoute MJ..
Maar je hebt gelukkig geen last van haar hamster toch?
Ben benieuwd, Putri, heb het uitgeprint en ga het zo lezen in de trein.
Aleksei >
Dank, in mijn volgend artikel zal ik zeker wat meer vertellen over mijn bevindingen hier!
Ik heb bewust gekozen om de VS als uitzondering te vermelden. Ik wou er ook bij vermelden dat het een lange tijd niet alleen langs de kantlijn heeft gestaan, omdat afgelopen 20 november (internationale dag van het kind) een of ander collectief van staat representatieven in Somalie het verdrag eindelijk ook heeft getekend ”“ik kwam echter ruimte tekort, maar bij deze. Mijn doel was om de impact van het verdrag te tonen op internationaal niveau, waar de VS ”“als geclaimde ”˜machtigste en dominerend land’ ter wereld, buiten valt. Zie hieronder voor meer uitleg over inhoud van verdrag.
Larie >
Engeland is wel van de partij. Aan de relatief late kant wel, 1991.
Izz ad-Din Ruhulessin, VolwassenGrens >
Geweldig dat je dit noemt. Aanvankelijk wou ik mijn eerste artikel op WBH hierover houden, maar er ging wat mis. Ik ga het meteen editen en gauw publiceren!
Aleksei, Izz ad-Din Ruhulessin, VolwassenGrens, Piet, Hendrik Jan >
Het vedrag voor de rechten van het kind is belangrijk document erkend door alle landen in de wereld. De VS doet er niet aan mee, onder andere vanwege de doodstraf voor minderjarigen, maar met name inderdaad vanwege de conservatieve lobby in de Amerikaanse politiek, hoewel ook gewoon uit pure arrogantie en nog wat ongedefinieerde redenen. Natuurlijk betekend het niet dat de VS niet om kinderrechten geeft: ze doen veel goeds, maar het is een politiek diplomatisch standpunt die ze maken door het verdrag niet te ondertekenen. Evengoed, betekend het niet dat alle andere landen die het hebben ondertekend geen problemen ondervinden in het veld van nationale kinderrechten. Heel belangrijk zijn inderdaad zoals Aleksei noemde, de voorbehouden die landen hebben op artikelen uit het verdrag, wat betekend dat zij bepaalde artikelen op reserve houden, zoiets als in de wacht zetten, maar in feite hoeven zij deze dus niet na te gaan. Sommige landen hebben heel veel artikelen gereserveerd en heeft de ratificatie dus weinig nut. Maleisie bijvoorbeeld heeft een voorbehoud op artikel 1 en 2 (en nog meer), en deze gaan over de definitie van het kind (18 jaar) en het recht tegen discriminatie. Dit betekend dus dat in Maleisie 18 jaar niet als officiele leeftijdsgrens wordt gezien tussen kind en volwassene, en dat er dus discriminatie plaatsvind onder kinderen gebasseerd op geslacht, huidskleur etc. En inderdaad, in Maleisie wor
@ Izzzz…..
ben je ook op de hoogte van een overlevering van kalief Umar:
speel met je kind tot zijn 7e
voedt/leer je kind op tot zijn 14e
en wees zijn vriend tot zijn 21e….
kortom, reflecteer je eigen oppervlakkigheden en je inzichtloze kennis niet op mijn mooie islam….
Ik >
Heb je je ooit afgevraagd wat er met het getal 7 is in de Islam.
Er schijnt een constante ‘sequence of seven’ te zijn binnen de islam… but why?
Leuk, Putri, dat je dat meldt van die sekwens van 7. In de antroposofie speelt dat getal ook een belangrijke rol bij de ontwikkelingsfasen van een mens. En precies de kwalificaties die ‘ik’ noemt uit de hadieht zijn leidend op de vrijescholen! Kleuters moeten spelen (liefst tot hun zevende jaar), kinderen tot 14 moeten leren, en met jongeren tot 18 discussieren de docenten op min of meer gelijkwaardig niveau.
Mijn eigen ervaring op de middelbare vrijeschool was dat je mening serieus genomen werd (dat wil niet zeggen dat de leraar het overal mee eens was) en dat heb ik enorm gemist toen ik daarna nog twee jaar gewone havo deed. Daar telde je mening niet (soms, als er tijd overbleef, mocht je wel discussiëren) en moest je gewoon leren wat op het examen van je geëist werd. Ik ervoer dat als een enorme intellectuele armoede.
Hoe meer ik me in beide levensbeschouwingen verdiep, hoe meer overeenkomsten ik ontdek! Natuurlijk ook verschillen, maar die lijken overbrugbaar.