Voorpagina Ingezonden

Kwam een moslima bij de dokter…

Afgelopen maandag ging ik met mijn partner naar de GGD voor een inenting. De vrouw die de prik zou geven kwam ons ophalen in de wachtkamer. Ze stelde zich netjes voor en we liepen naar de kamer waar ze ons een prikje zou geven. We zaten even en toen keerde de vrouw zich naar mijn partner en vroeg aan hem: Spreekt ze Nederlands?

Nog geen twee weken geleden had ik mijn bul gehaald. Ik zei het maar niet. Ik bleef stil. Geschokt was ik. Nu doet het pijn. Pijn, omdat vooroordelen helaas zo diep verankerd zijn.

Toch kan ik het haar niet kwalijk nemen. Wist zij veel? Dat is toch het beeld wat we hebben van vrouwen met een hoofddoek? Sinds ik een hoofddoek draag zie ik een ander gezicht van Nederland. De hoofddoek heeft mij niet veranderd. Ik ben nog steeds wie ik ben, maar de doorsnee Nederlander die ik voorheen kende, herken ik niet meer.

Nooit werd ik openlijk genegeerd of had ik last van vreemde blikken.

Ik zal sterk blijven en het tegendeel bewijzen. Laten zien dat een hoofddoek niet voor onderdrukking staat maar voor de vrijheid, de bescherming en de vrije wil van de vrouw. Een moslima, een vrijgevochten vrouw, die beschermd is tegen het openlijk tonen van haar lichaamsdelen op billboards. Een waardige vrouw, die geen product is voor de man maar een parel die zich enkel toont voor degene voor wie ze zichzelf mag tonen van Allah, niet van haar man, vader of broer.

Een vrouw, bijna bloot op een billboard is een vrije vrouw terwijl een bedekte vrouw met een hoofddoek symbool staat voor onderdrukking? Ben ik gek of heeft de term vrijheid een andere betekenis gekregen?

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!