Voorpagina Geschiedenis, Opmerkelijk

Newsreel: Moslem Festival

Een kort bezoekje aan Wikipedia leert dat voor de grootschalige intrede van de televisie men het vooral moest hebben van newsreels: Een gefilmd actualiteitenoverzicht dat wordt vertoond in openbare gelegenheden. Het British Film Institute heeft onlangs honderden newsreels op youtube gezet. Een newsreel aflevering van Topical Budget uit 1926 rapporteert over het Moslem Festival, gehouden in het nabij London gelegen stadje Woking. Te zien is de gebedsoproep (adhaan), het gebed in congregatie en de imam die een lezing geeft. Dit allemaal terwijl de moslims zijn omringd door geinteresseerde Britten. Geen HD, geen geluid, lekker simpel filmpje. Fantastisch hoe destijds mensen in de camera bleven kijken (0:44min).

In de menigte is een Indiase prins aanwezig. Verder vermoed ik dat het festival zich afspeelt bij de Shah Jahan moskee in Woking. De eerste moskee in Noord Europa. Wat een tijden moeten dat toch zijn geweest.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal