Voorpagina Ingezonden

Echte kunstenaars

Dit stuk is ingezonden door Phab

Twee onmogelijk te verbinden situaties TOCH met elkaar kunnen verbinden, dat noem ik kunst. In de creatieve wereld kom ik vaak situaties tegen waarin je twee punten met elkaar moet verbinden. In de wereld van kalligrafie worden bepaalde letters, die helemaal geen overeenkomsten met elkaar vertonen, toch mooi en sierlijk naast elkaar gezet en zelfs verbonden. Een dichter/rapper die twee zinnen op elkaar afstemt, waarvan de laatste woorden op schrift niet rijmen, maar door het net iets anders uit te spreken wel mooi rijmen. Ik ken breakdancers die ondanks de zwaartekracht bijna een halve minuut door de ruimte vliegen, alleen hun handen raken af en toe de grond.

Er zijn situaties waarbij mensen zouden zeggen: "Dat is onmogelijk. Dat kun je niet combineren. Het is gekkenwerk." Een onmogelijke taak. Behalve voor degene die naar zo’n situatie kijkt en bij zichzelf denkt: "misschien kan het wel". Dat zijn, als je het mij vraagt, de creatievelingen. De echte kunstenaars.

Zo zijn er situaties waarin door de omgeving een bepaalde karakter onmogelijk lijkt. In een tijd van onderdrukking heeft Ghandi een bijna niet te combineren karakter van vrijheid weten te ontwikkelen. In een tijd van strijd met anderen, vond Morihei Ueshiba vrede in zichzelf. In een tijd waarin mensen zoveel mogelijk van elkaar wegnamen, stond de Profeet Muhammad bekend om zijn karakter van onvoorwaardelijke vrijgevigheid. Dat zijn als je het mij vraagt de creatievelingen. De echte kunstenaars.

Maak van je leven een kunstwerk. The odds are against you. Probeer iets te maken wat anderen voor onmogelijk houden.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!