Voorpagina Maatschappelijk

Inburgeren jij!

Inburgering is ‘hot’. Er wordt veel over gesproken in de media en in de politiek. Maar wat inburgering nu eigenlijk inhoudt, weten alleen de direct betrokkenen. De overgrote meerderheid van de Nederlanders heeft geen idee. En dat is jammer! Inburgering zou van iedereen moeten zijn: het gaat immers over onszelf. Wat nieuwe Nederlanders van Nederland en Nederlanders moeten weten, is toch voor alle Nederlanders interessant?

(de site van de nationale test)

Tjah…. my ass ‘het gaat over onszelf’. Ik heb er vandaag aan meegedaan tot mijn spijt en ik voel me minder Nederlands opeens.

Ik snap totaal niet dat je door deze vragen getoetst wordt hoe goed je ingeburgerd bent. Ik ben in Nederland geboren en ben hier ook opgegroeid. Ik ken de gewoontes hier goed genoeg (hoe gek ze ook kunnen zijn) en denk niet dat ik zo’n test nodig heb om even te kwantificeren hoe welkom ik hier ben en/of hoe heftig ik mij nog moet aanpassen om me als een vis in het water te voelen hier.

De mensen op buitenlandsepartner.nl (deskundigen op dit gebied) wisten te vertellen dat deze test overeenkomt met de werkelijke tests en dat mensen hier gewoon op beoordeeld kunnen worden. Ik had 24 van de 36 vragen goed en ben daarmee gezakt. Ik ben nog steeds wel beter ingeburgerd dan de gemiddelde INHEEMSE inwoner van Zeeland.

PAK AAN!

PS: Waarom presenteerde een Belg dit programma? Neemt hij alle verliezers mee naar Belgie? (Hij deed het overigens wel goed)