Voorpagina Algemeen

Uitgehuwelijkt? Lees het dagboek van Yarah

Stel je bent een meisje. Zeventien jaar oud, misschien net achttien. Het leven gaat zijn gangetje. Totdat je op een dag te horen krijgt dat je moet trouwen. Met iemand waar je niet mee wílt trouwen. Dat is best naar. Je weet even niet wat je moet doen, wat je kunt doen. Die avond kom je op je favoriete forum een heel toepasselijk artikeltje tegen: ‘Help! Ik wil nog niet trouwen!’. Het artikel vertelt kort iets over ene Yarah en verwijst met wat fragmenten door naar haar dagboek. That’s it. Je klikt en komt terecht op een persoonlijke blog. Je slaakt een kleine zucht van verlichting en begint te lezen. Een lotgenootje. Denk je.

Ik was met mijn groepsgenootje bezig met ons onderzoek. Samen, maar toch alleen met oortjes in. Toen maakte ze een opmerking over het zoveelste reclamefilmpje, dat haar muziek verstoorde. Irritant, maar dit filmpje was een beetje apart en viel daarom op. Ze liet het me zien. Ik luisterde naar een vrouwenstem, op de achtergrond een ietwat duister beeld. Gordijnen? Een donkere woonkamer? Niet te zien. Terwijl ik me dat afvraag komt het korte filmpje alweer aan zijn einde. Het laatste wat ik hoor? ‘Ik mag toch zelf kiezen…’. We klikken op de link van het promotiefilmpje en komen dan terecht bij het dagboek van Yara. Het ziet er op het eerste gezicht uit als een persoonlijke blog. Apart.

Ietwat verwonderd gaan we weer terug naar YouTube. Eens zien wat, er ook alweer precies in het filmpje wordt gezegd. Zoekfunctie, go. ‘Dagboek van Yara’. Geen hit. Dan maar naar Google. Het dagboek van Yarah blijkt onderdeel van een Rijkscampagne te zijn. Omdat we toch willen weten waar het filmpje precies over ging, gaan we terug naar YouTube. Zoekfunctie, again. We proberen alle mogelijke zoektermen en kijken op het officiële kanaal van de overheid. Geen succes. Het filmpje is spoorloos.

De verwondering heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een fronsje op mijn voorhoofd. Wat is dit nou voor vage campagne? Dan maar terug naar het dagboek van Yarah. In de zijbalk beschrijvingen van Yarah. Ze houdt van Rotterdam. Hoopt dat we willen lezen wat ze meemaakt. Haar advies en wijsheid bieden, want ze ‘weet het ff allemaal niet meer’. O, en mocht je met hetzelfde probleem zitten: Yara heeft ‘het ff uitgezocht en weet inmiddels precies waar je terecht kunt, als je een keer met iemand wilt praten over trouwen tegen je eigen wil’. Ergens onderin, voor degene die de moeite neemt om het uit te zoeken, staat een disclaimer. Yarah is een fictief persoon. Jáh.

Uithuwelijking is een probleem dat in schimmige sferen plaatsvindt. Daar een campagne tegen voeren die zelf niet helemaal helder is, lijkt mij niet het middel. Fictieve verhalen kunnen misschien helpen bij het overzien van de eigen situatie, maar wees daar als overheid meteen duidelijk en eerlijk in. De overheid is niet je beste vriendin. Niet iedereen heeft zin en tijd om campagnes, al dan niet bij wijze van studie ontwijkend gedrag, eens beter te bekijken. Al helemaal niet als je een wanhopig meisje bent dat echt hulp zoekt.

Foto: Hippie

Kauthar verhaalt voor diverse media en werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer. Dit doet zij met/voor verschillende organisaties, waaronder DeGoedeZaak, OneWorld, De Correspondent, Milieudefensie, Fossielvrij, NieuwWij en Het Parool. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.

Lees andere stukken van Kauthar