Voorpagina Algemeen

Het is elke dag yemmadag!

Moederdag, het feest van de moeder. Eén dag in het jaar worden de moeders in het zonnetje gezet. Waar komt het feest vandaan? Hoe sta ik er zelf eigenlijk in? Moet ik als moederzijnde blij zijn met zo’n dag? Of is het een dag als alle andere? Wat vindt mijn zoon van deze dag?

Op internet is er een bulk aan informatie te vinden over deze -voor sommigen- bijzondere dag. Ik wil niet al te veel uitweiden over de historische feiten van het feest, maar om een indruk te geven, wil ik er toch een korte vermelding van maken.

Het huidige Moederdagfeest vindt haar oorsprong in de Methodist Episcopal Church, West-Virginia in (hoe kan het ook anders?) Amerika. Daar werd op 12 mei 1907 voor het eerst Moederdag gevierd. Dit op initiatief van Anna Jarvis (1864-1948), dochter van Ann Reevers Jarvis, die actief was in het volksontwikkelingswerk. Zij zette zich in ‘for better mothers, better homes, better men and women’. Om die gedachte levend te houden en haar moeder te eren, introduceerde zij een ‘memorial mother’s day for mothers living and dead’. Als datum koos zij de tweede zondag in mei, de eerste zondag na het overlijden van haar eigen moeder op 9 mei 1905. Al gauw veranderde het feest in een commerciële happening.

Vanaf 1924 waaide het feest via het Leger des Heils over naar de Lage Landen. In de jaren zeventig en tachtig werden vrouwen zich bewust van hun wil om te emanciperen en te ontplooien waardoor het feest toenemende kritiek onderging. Vandaag de dag is het vooral een feest voor kinderen die op school mogen knutselen en thuis de grote-mensenklusjes mogen doen.

Ik denk, dat mede door dit feest de patriarchale gedachten en daarmee ook de patriarchale samenleving in stand wordt gehouden. Er is een duidelijk rollenpatroon te onderscheiden. De vrouw in de rol van toegewijde moeder, echtgenote, minnares, vriendin en dochter versus de man die buitenshuis werkt op vaak hogere functies dan vrouwen. Zij weet alles van koken en hij weet alles van voetbal. Hoezo één dag in het jaar een vrije dag? Ook ik heb recht om vaker dan één dag in het jaar na het werk thuis te komen, mijn schoenen uit te schoppen, mijn jas op de grond te gooien, op de bank neer te ploffen, mijn benen op tafel te planten en de hele avond te zappen en bediend te worden. En oh ja, vergeet niet de verschillende vormen van verwennerij die mij op zo’n avond ten dele moeten vallen. Wel pas na voetbal a.u.b., want ik kan onmogelijk twee dingen tegelijk doen!

Even terug naar de jaren tachtig. Ik groeide in die tijd op en ook de school waar ik op zat, deed fervent mee aan dit gebeuren. Echter mijn moeder was er niet van gediend wanneer ik in de vroege ochtend naast haar bed stond met een boterham met kaas, lekker papperig door de geknoeide jus d’orange en een ongewassen appel. Moederdag, zo werd mij op school geleerd, was een speciale dag, want mama had het hele jaar haar best gedaan om een goede mama te zijn. Oh ja? Ik mocht anders niet die barbiepop en ook een poppenhuis zat er voor mij niet in! Hoezo lief en haar best gedaan? Mijn moeder vertelde mij altijd, dat Moederdag onzin was en dat het gevierd werd door Westerlingen. De islam leert ons per slot van rekening om onze ouders te eren en hen te respecteren, iedere dag. In de Koran wordt hierover gesproken. En ook de Profeet Mohammed (vzmh) heeft ons middels zijn gezegden op het hart gedrukt om vooral onze moeders te respecteren en te eren, want zij hebben ons negen maanden gedragen en daarna gevoed.

Mijn zooon Adam zat tot vorig jaar op een islamitische school. Daar werd niet gesproken over Moederdag. Dit jaar zou dan anders zijn… Adam is volop bezig geweest met het in elkaar zetten van een kunstwerkje voor zijn mama. Ik stelde hem de vraag wat Moederdag betekent. Op die dag kan hij laten zien, dat hij heel erg goed kan luisteren, zo vertelde hij. Helaas kan Adam zijn kunstwerkje niet aan mij geven, want hij is nu bij zijn papa. Zijn cadeautje is hij op school vergeten. Stiekem vind ik het wel jammer, want een vrouw vindt het altijd leuk om verwend te worden. Lang bij dat gevoel stil blijven staan, kan niet, want volgens Adam kan hij het cadeautje ook een andere dag geven, want… Het is elke dag Yemmadag!

PS: Tip voor het vrouwvolk in Nederland: dit is de tijd om in te slaan. Heel veel vrouwenproducten zijn afgeprijsd!