Voorpagina Ingezonden, Politiek

“Gezellig” canvassen in Eindhoven

Dit stuk is ingezonden door Waleed Duisters.

Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen heb ik meegedaan voor de lokale politieke partij ‘Eindhoven Nu’ van oud PvdA’er Mostafa Abbou. Toen Mostafa de PvdA enkele jaren geleden de rug toe keerde om zelf verder te gaan, had ik vrijwel meteen veel sympathie voor hem. Hij wilde zich inzetten voor een sociaal en divers Eindhoven waarin iedereen een kans krijgt om iets van zijn leven te maken, ongeacht afkomst, geslacht, handicap, enzovoorts. Zijn motto luidde ook “gelijke inzet, gelijke kansen”. De partij heeft voor de verkiezingen een sterke lijst kunnen samenstellen waarmee de diversiteit van de Eindhovense samenleving goed naar voren kwam. De diversiteit waar wij als Nederlanders eigenlijk trots op zouden moeten zijn. De kandidaat raadsleden waren van jong tot oud, mannen en vrouwen, allochtonen en autochtonen.

Een van de meest effectieve manieren om je tijdens de verkiezingsperiode onder de aandacht te brengen is het canvassen ofwel van huis tot huis gaan met foldermateriaal. Wij van Eindhoven Nu zijn de weken voor de verkiezingen de wijken van Eindhoven in getrokken.

Wat mij opviel was het totale gebrek aan vertrouwen van de mensen in de politiek. Maar ja, echt raar kan ik dit natuurlijk niet noemen. Het leek er soms wel op dat bijna alleen maar de GroenLinks stemmers eerlijk voor hun keuze durfden uit te komen. Toch waren er meer zaken die mij behoorlijk dwars bleven zitten na het canvassen, namelijk sommige reactie van de buurt bewoners van de “chiquere” wijken. 

Over iedere minderheidsgroep werd wel geklaagd maar vooral over “die bruinen” en “die moslims”. De meest opvallende reactie was van een vrouwtje uit deze nettere wijken van Eindhoven waar best wat problemen zijn met hangjongeren. Deze vrouw wist me te vertellen dat alle bruine mensen wel lui waren "want dat zie je toch meteen" en dat ze het liefst iedere buitenlander een kogel recht door de kop zou willen schieten. En ik meteen denken “gaat lekker hier, Wilders heeft er weer een kiezer bij”.

Ook over de homo’s werd flink geklaagd. Hierover kreeg ik de reactie van een persoon met de volgende woorden: “Stel je nu eens voor dat we allemaal homo zouden worden, dan sterven wij toch uit”. Toen ik de reactie gaf "en wat als alle mannen op een en dezelfde vrouw zouden vallen, dan sterven wij toch ook uit” wist hij geen reactie meer te geven. Net alsof alle mannen ineens homo gaan worden, ik niet in ieder geval… Opvallend vond ik vooral dat de “klachten” over homo’s van autochtonen kwamen en niet van allochtone landgenoten. Niet één nieuwe Nederlander leek zich druk te maken over dit onderwerp.

Het leukste vond ik op den duur het klagen over de moslims. Als tot de islam bekeerde autochtoon krijg ik de klachten over de Islam namelijk op een manier te horen dat ze niet tegen een Noord-Afrikaan zouden durven te zeggen. Een man gaf aan dat hij tegen de islam was "want er waren moslims die de wereld wilden overnemen". Hij stond even niet stil bij de andere groepen die volgelingen hebben die ook graag de wereld veroveren, zoals christenen, veganisten, communisten, nazi’s, .. (zo kunnen wij nog wel even doorgaan) 

Gelukkig was het niet allemaal een tranendal wat we tegenkwamen. Er kwamen ook erg leuke reacties en de mooiste vond ik nog wel de reactie van autochtone Nederlanders die zeiden het geweldig te vinden dat wij meiden met hoofddoek op onze lijst durfden te zetten. 

Hoe dan ook, wij zullen als Nederlanders nog flink met elkaar aan de bak moeten om van Nederland weer een open en eerlijke samenleving te maken waar iedereen kansen heeft om iets van zijn leven te maken. Helaas loopt “de Grote Blonde Leider” dit proces in Nederland dusdanig goed te verstoren en zorgt hij voor veel wederzijdse wantrouwen en haat waar wij in Nederland helemaal niets mee op schieten. Wij zijn tot elkaar veroordeeld en dat kunnen Wilders en consorten jammer vinden, maar hier zal hij niets aan kunnen doen. Wij moeten er samen het beste van maken en juist onze kracht halen uit onze diversiteit. 

O ja, de resultaten van de verkiezingen. Eindhoven heeft de lokale en kleine politieke partijen totaal links laten liggen, waardoor niet alleen wij niet terug zijn gekomen in de gemeenteraad maar waardoor ook de stadspartij, Christen Unie en de sympathieke partij voor Mens en Spirit geen zetel hebben kunnen bemachtigen. De PvdA heeft de verkiezingen op een slinkse manier, namelijk door het kabinet 2 weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van de lokale politieke problematieken weten af te wenden voor hun eigen gewin.


Waleed Duisters uit Eindhoven is voorzitter van het Landelijk Platform Nieuwe Moslims en bestuurslid van Stichting Islamitisch Begrafeniswezen Nederland.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!