Het is best triest, maar weinig mensen weten wat Pinksteren inhoudt. Bij moslims, waaronder ikzelf, is dat sowieso al het geval. Maar zelfs bij mensen van wie je zou verwachten dat het deel is van hun cultuur kon ik niet altjid even heldere antwoorden krijgen. En omdat Christendom, vrije dag, integratie en kennis over jouw buren toch wel belangrijke begrippen zijn, is het tijd dat het een en ander opgehelderd wordt.
Daarom een aantal vragen aan Gert-Jan Segers, directeur Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, omtrent Pinksteren.
Pinksteren? Was dat niet iets met Pasen?
Leuk dat je me dit vraagt! Het antwoord is nee. Op de zondag van Pasen vieren we het feest van Jezus’ opstanding. Het leven bleek sterker dan de dood. Tussen zijn opstanding en hemelvaart ontmoette Jezus zijn volgelingen verschillende keren en beloofde Hij hen dat Hij ze niet alleen achter zou laten. Op Pinksteren werd die belofte ingelost, de Heilige Geest kwam inderdaad als ‘vuur uit de hemel’ en zette de gelovigen in vuur en vlam. Die mensen geloofden allemaal al dat Jezus Christus de Zoon van God was, maar toch veranderde er veel. Bange mensen zoals Petrus werden dapper, egoïstische mensen deelden opeens geld en goed met de armen, twijfelaars zoals Thomas werden helemaal vol van God en trokken de wereld in. En minstens zo belangrijk, de kerk veranderde op één dag van een groep Joodse gelovigen in een wereldwijde gemeenschap.
Die gemeenschap is nu aan het krimpen in Nederland. Is dat ‘vuur uit de hemel’ aan het doven, zo langzamerhand?
InNederland is het een veenbrand geworden. Met hier en daar een uitslaande brand. Maar in de rest van de wereld is er iets anders gebeurd. Honderd jaar geleden was de kerk een voornamelijk blanke, Westerse aangelegenheid. Sindsdien is – om maar in de beeldspraak te blijven – het evangelie als een lopend vuurtje door de wereld gegaan en is de kerk grotendeels verkleurd. Inderdaad door ‘vuur uit de hemel’.
Wat houdt Pinksteren eigenlijk in voor een enthousiaste Christen?
Het houdt in dat we vieren dat God niet alleen in de hemel is, niet alleen met Jezus Christus naast ons staat, maar ook in ons is met zijn Geest. Over die Heilige Geest zingen we bijvoorbeeld dat ‘Hij grenzen doorbreekt die door mensen zijn gemaakt’. De Geest is niet tegen te houden door internetcensuur, religieuze politie, staatsveiligheidsdiensten, Hij stopt niet voor muren die scheiding maken tussen rassen, kerken, gelovigen. En de Geest kan mensen veranderen waarvan je dat niet voor mogelijk had gehouden. Apartheidsmannen vragen dan opeens vergeving, slavenhandelaren hebben het bijltje erbij neer gegooid, terroristen werden vredesactivisten, en je eigen gezapige geloof kan zomaar weer opgeschud worden. Door de Geest. Ja, daar word je als christen enthousiast van.
Begrijp me niet verkeerd, maar het klinkt allemaal zo zweverig..
You get it, when you get it :)
Wat heeft u de afgelopen dagen gedaan?
Op Pinksterzondag hebben we eerst bij vrienden gegeten en daarna hadden we een mooie, blije viering in onze kerk. Acht mensen beleden hun geloof. Ze vertelden dat ze als zoekers en twijfelaars God hadden gevonden, knielden neer en kregen de zegen en een tekst uit de bijbel mee. In een tijd waarin veel mensen denken zonder God te kunnen leven ontroerde me dat erg. De Geest waait dus zelfs in Nederland. En Tweede Pinksterdag ben ik met m’n dochters naar het zwembad gegaan. En dat had niet direct iets met de Geest te maken. Maar wel leuk.
Volgens mij zijn er weinigen die er op die manier bij stil staan en velen die Pinksteren als ‘weer een vrije dag’ zien. Is dat jammer?
Ja, dat zegt wat over Nederland. In de rest van de wereld groeit de kerk, maar in Europa heb ik vaak het gevoel dat we in een Avondland leven. Het feit dat de christelijke wortels van onze cultuur steeds verder doorgezaagd worden, maakt me treurig. Aan de andere kant zijn er veel migranten-christenen, die als een cadeau van God de kerk hier een nieuw gezicht geven. En ik geloof dat de Geest die door de wereld waait ook Nederland weer aan kan doen. Ik zie daar erg naar uit.
Moeten we deze vrije dag niet gewoon inruilen voor een andere religieuze hoogtijdag, zoals, ik noem maar wat geks, Offerfeest ofzo?
Met alle respect die ik heb voor moslims, zou ik dat niet zo’n goed idee vinden. We hebben hier een eeuwenlange traditie die onze cultuur gevormd heeft. Het zou van een soort culturele zelfhaat getuigen om nu opeens die christelijke feestdagen op te geven. Ik zou dat in ieder geval nooit voorstellen. De islam is een nog erg jonge nieuwkomer in onze cultuur. Ik zou zeggen, draai een tijdje mee en over honderd jaar praten we ‘es verder. Maar voor de goede orde, die feestdagen zijn niet de kern van mijn geloof. Ik ga voor het behoud van zo’n vrije dag niet de brandstapel op. Als het daar onverhoopt van moet komen, hoop ik dat het voor iets belangrijkers zal zijn :)
InshAllah :)
23 Reacties op "Pinksteren voor Dummies"
Het is niet waar dat de eerste “christenen” geloofden dat Jezus de zoon van God is.Dat kwam pas veel later en is door geweld opgelegd.
Mooie beschrijving hoor! Leuk om weer eens iets inhoudelijks over geloofsbeleving te lezen op dit blog :)
Wat een onzin om te stellen dat veel mensen niet weten wat pinksteren is, 99% van de mensen weet dat. En die 1% is het soort die ook denkt dat Amsterdam de hoofdstad van Noord-holland is.
Wat ben jij een pessimistische tosti! Sorry heb er geen woorden voor! Je loop alles en iedereen maar af te kraken en spreekt vanuit een alwetende stoel?!?!
Duncan, even serieus. Ga naar buiten, loop naar het dichtstbijzijnde metrostation en…
Koop een kitkat..
“Begrijp me niet verkeerd, maar het klinkt allemaal zo zweverig..”
Begrijp me niet verkeerd,
maar dat klinkt nogal vreemd uit de mond van iemand die gelooft dat een man uit de middeleeuwen een perfect mens is, en een tijdloos rolmodel voor het hoogst haalbare.
;)
hehe …. dichtsbij zijnde metrostation is een uurtje of 3 a 4 wandelen :p
Maar ik ben een pessimist omdat ik denk dat mensen WEL weten wat pinksteren is :s
Volgens mij is iemand die denkt dat niemand weet wat pinksteren is een pessimist.
Wanneer ben jij jarig? dan krijg je van mij een linkje naar een online woordenboek, kan je pessimist opzoeken.
Zo mooie foto!
Hoewel ik wel weet waar Pinksteren voor staat moet ik bekennen er geen moment bij stil gestaan te hebben afgelopen weekend. Er is zelfs een tweede Pinksterdag in Nederland nodig omdat die uitstorting van de Heilige Geest blijkbaar toch nog niet zo wil vlotten. Het is lovenswaardig dat die Heilige Geest zich over ons uit wil storten maar vergeet niet dat wij vooral terug moeten storten opdat de wereld een betere plek wordt.
Ik was wel getuige van een soort metafoor van dit proces daar ik stond op het punt in de waterleidingduinen waar het Rijnwater de bodem in verdwijnt en 3 maanden later gezuiverd even verderop naar boven komt en vervolgens naar Amsterdam gaat als drinkwater voor de stad waar ik woon. Er zwommen vissen in het heldere water en op de waterspiegel dreven 2 zwanen met hun 3 jongen.
In reactie op 3:
99% van de mensen weet wat Pinksteren inhoudt?
Je bedoelde zeker 99% van de mensen weten niet wat Pinksteren inhoudt!
Beste mensen,
Waarom informeren jullie ons ook niet over de pinkstergemeenschap in Nederland? Dat zou een heel interessant onderwerp zijn.
Goed initiatief om hierover te schrijven!
Wat een toeval!!
Deze vraag werd gisteren aan de eettafel ook gesteld.
Er was wat familie.En al deze vrolijke autochtonen val alle gezindten en leeftijden, hadden geen idee, wat Pinksteren nu precies inhield.
Opa die half dementerend op de bank zat, mummelde nog wel iets met “heilige geest” maar goed opa woont in een verzorgingstehuis dus wie luistert er tegenwoordig nog naar hem.
Ik ben als Jood helemaal niet ge-intresseerd in de isalmitische ,danwel christelijke feestdagen.
Wel vind ik dat dat het Rosh Ha Shanah
en Yom Kippur in Nederland tot nationale feestdag moet worden verheven.
Ik heb wel moeite met zijn reactie over islamitische feestdagen. Niet zozeer met het punt dat hij ze niet wil als nationale feestdagen maar wel met zijn “we kijken over 100 jaar nog eens”. Beetje arrogant voor iemand die toegeeft dat zijn geloof aan het afsterven is in Europa / Nederland. Welk recht hebben Christenen op een nationale feestdag t.o.v. Joden, Moslims, Hindoes, Chinezen etc? Persoonlijk ben ik een voorstander voor het afschaffen van alle geloofsgerelateerde feestdagen en in ruil hiervoor mensen extra vakantiedagen te geven. Zij kunnen dan zelf bepalen wanneer zij vrij nemen, of is dit nou met het offerfeest is, met Chinees nieuwjaar, met Jom Kippoer, met pasen, of om lekker een lang weekend weg te gaan. Er is niks “nationaals” aan een hemelvaart of pinksteren als het enkel verworden is tot een saaie vrije dag. Voor de overgrote meerderheid van de Nederlanders is het geen viering.
Mijn mama de dominee zei hierover zondag het volgende in haar preek:
Maar hoe vieren wij als moderne mensen het Pinksterfeest? Ik praatte daarover met de vrouwengespreksgroep. Het bleek dat de meesten wisten dat Pinksteren betekent dat de Heilige geest is uitgestort en zich over de hele wereld verspreid heeft. Maar kunnen wij daar nog blij van worden? Hoe raakt dit aan jouw leven?
Toen stelde ik de vraag: Heb je wel eens momenten meegemaakt in je leven, dat je het idee had: nu word ik in mijn eigen moedertaal aangesproken, ik word in mijn hart geraakt, nu ervaar ik iets van God..
Er kwamen heel wat voorbeelden: Als je bepaalde muziek hoort die je raakt, als je bewogen wordt door het leed van andere mensen, door het onbevangene van een kind, als je je geïnspireerd voelt als je aan het schilderen bent, als er meer uit je komt dan wat je voor mogelijk had gehouden, als je net op het goede moment bij iemand aanbelt of als je zomaar iets spontaans zegt, dat uit je hart opkomt, of als je midden in de sores zit en je ziet opeens een sering, je staat stil, kijkt, ruikt, ademt de geur in, je geniet van de schoonheid en op dat moment komen er woorden uit je hart omhoog: ondanks alles is het leven goed. Woorden van de geest, Gods levensadem in jou, woorden die je uittillen boven jezelf en je zorgen.
Maar wat hebben deze voorbeelden met Pinksteren te maken, vroeg iemand. Wat mij betreft alles. Dit is de mystiek van Pinksteren. De ervaring van Gods adem in jou, de ervaring dat iets jou doet leven, de ervaring dat je opstaat uit doodsheid en dorheid en in beweging komt. De ervaring dat blokkades en remmingen even wegvallen en je helemaal jezelf durft te zijn.
Wat een leuk stuk! De laatste tijd heb ik een beetje een stoffig gevoel bij het christendom, ik denk door de vele mannen in pakken die mompelen over waarden en normen. Mooi om iemand zo enthousiast te horen vertellen.
Misschien een mooi idee voor een serie? Ik ben bijvoorbeeld ook heel benieuwd waarom hindoes elkaar met holi met verf bekogelen.
Beste Si stefan,
Waarom moet dat nationaal? daar hebben, om het maar even zo te zeggen, die andere 16 miljoen toch helemaal niets aan?
Nou, ik heb het gisteren even tijdens de kinderkerkvergadering gevraagd, 100% weet wat pinksteren inhoud hoor.
Danoenie, wat een mooie preek- ik denk dat ik me meer thuisgevoeld had in de kerk als jouw mama de dominee was geweest!
@Mohammed Boubkari, ik durf te wedden dat iedereen die in mijn telefoon staat (kleine 3000 mensen) min of meer weet wat pinkseren is.
En van de mensen in mijn telefoon is hooguit 2% gelovig en daarvan niemand praktiserend (zover ik weet).
Misschien dat allochtonen niet weten wat pinkseren is … Maar ja, ik ken ook alleen maar het suikerfeest en offerfeest. Er zijn er ongetwijfeld nog veel meer.
En zoizo onzin om te denken dat een allochtoon moet weten wat pinkseren is om zijn buren beter te begrijpen, voor de meeste buren is pinkseren gewoon een vrije dag.
Allochtonen kunnen beter eerst begrijpen dat ze hun kinderen niet op straat moeten laten hangen. Daar maak je de buren blijer mee.
elmakr, wat leuk om te horen! Ja, ik vind mijn moeder een heel bijzondere dominee. Mijn moeder leidt een kerk samen met vier andere dominees, van vijf verschillende stromingen, juist om die verschillende stromingen op te heffen. In haar kerk zitten gehandicapten vooraan, er is uitgebreid aandacht voor de kinderen, uiteraard worden homo- en lesbo-huwelijken ingezegend en allerlei mensen uit de gemeente zijn actief tijdens de dienst. Ook heeft mijn moeder zich ingezet voor de oprichting van de eerste moskee in haar woonplaats. De mooiste vorm van christelijke beleving- althans in mijn beleving :)
#14 Said, dat ben ik met je eens. Ik denk dat het echt geen 100 jaar zal duren. En er zijn genoeg feestdagen waarvan ik niet snap waarom dit om 2 dagen gaat zoals 2 paasdagen, 2 pinksterdagen en 2 kerstdagen.
Duncan 20@
Toe maar, 4x pinkseren! Kan geen typefout zijn.
Maar je hebt dan ook “een kleine 3000
adressen” in je phone om te bevingeren.
You lucky guy! Sterkte met deze Tour de Force.