Voorpagina Ervaringen

Ey Mohammed, je bent dronken, man!

Mohammed is een vrij populaire naam onder moslims. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien de Profeet Mohammed (vrede zij met hem) natuurlijk ook hét voorbeeld is voor miljoenen moslims over de hele wereld. Het afgelopen jaar kwam ik drie Mohammeds tegen, die mij echt heel erg hebben laten lachen. Niet omdat ze comedians waren, maar vanwege hun ironische presentaties.

–    Op een gure doch gezellige zaterdagavond loop ik relaxed met wat vrienden te chillen in de stad. We lopen langs een groepje jongens, dat daar een beetje stond te dollen. Op dat moment zegt één van die gasten tegen een andere gozer: ?Ey Mohammed, kom we gaan naar huis, je bent dronken, man!?. We hoorden deze zin en barstten in lachen uit. Paradox en ironie in één zin.

–    Na een waarschuwing van een oud vrouwtje, ren ik naar buiten. Er schijnt namelijk een man ?op straat te liggen, die niet beweegt. Ik denk dat ie dood is?. Er ligt daar inderdaad een man op straat, die nergens op reageert, maar hij heeft gelukkig nog wel een polsslag. Er komt een sterke alcohollucht uit zijn mond en ondertussen is er ook een arts bijgekomen. Ook de politie arriveert en die herkennen hem meteen: ?Hij is wel vaker stomdronken?. We onderzoeken z?n zakken en vinden een pasje met zijn naam: Meneer Mohammed Mohammed. Ironie in het kwadraat.

–    Na een debat in een theater in Den Haag  word ik samen met wat vrienden aangesproken door een man. Hij stelt zich zelf voor als Meneer Mohammed. ?Aangenaam kennis te maken, meneer Mohammed.? We hebben een leuke discussie over moslims in Nederland en tussendoor gaat hij eventjes weg om wat drinken voor zichzelf te halen. Hij komt terug en we hervatten het gesprek.

Hij begint een heel betoog over hoe ?wij moslims? in Nederland moeten participeren in de samenleving. Ondertussen bereikt een specifieke geur mijn neus, die mijn hersenen vervolgens definiëren als ?alcohol?. Ik kijk m?n vrienden aan, we kijken naar het glaasje in de hand van meneer Mohammed en we lachen ons kapot.

Met bovenstaande wil ik trouwens over niemand oordelen. Gelukkig bestaat er zoiets als humor, waar je veel zaken mee kunt relativeren.    

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van