Voorpagina Ingezonden

Jihad Alariachi: Wat ik met homo’s heb

Jihad Alariachi reageert op de commotie over haar deelname aan de manifestie Rhythm Against Racism op 30 mei in Amsterdam. 

Nederland Bekent Kleur vroeg mij om de presentatie op mij te nemen van de manifestatie Rhythm Against Racism die volgende week plaatsvindt op de Dam. Elsevierjournalist Jeroen Langelaar heeft een vijf jaar oud Meiden van Halal aflevering aangehaald over homo’s, waarin ik mijn mening geef over homo’s. Die hij weer op zijn manier heeft geïnterpreteerd. Ik schijn nu een anti-homo moslima te zijn en ben het daarom niet waard de manifestatie tegen discriminatie en intolerantie te presenteren. Geenstijl smult ervan, de COC vraagt opheldering aan Nederland Bekent Kleur en ik, ik zie het allemaal gebeuren. Ik erger mij ontzettend aan het gebrek aan hoor- en wederhoor van de media. Dezelfde media die mij anders snel weten te vinden. Belachelijk en meteen ook kenmerkend. Tijd voor een terugblik.

Vijf jaar geleden hebben we als De Meiden van Halal onze eerste uitzending toegeweid aan homoseksuele relaties. Bij bijna alles wat ik voor het eerst doe, blunder ik. Deze uitzending is daar een goed voorbeeld van. Ik heb ervan geleerd. Wij gingen het gesprek met homo’s aan, onvoorbereid en vooral vanuit onze eigen nieuwsgierigheid. Het enige wat ik wist, is dat de Islam geslachtsgemeenschap met het eigen geslacht afkeurt. Sterker nog, de moslimhomo die wij in de aflevering hebben geïnterviewd, was de eerste moslimhomo die ik heb ontmoet. Ik vond dat raar, omdat diezelfde God waarin hij gelooft zijn daden afkeurt en omdat hij dit openbaar maakte. Wij hadden niet in de discussie moeten blijven hangen of het wel of niet in de Koran staat. What was I thinking! Ben ik een theoloog om die discussie met hem aan te gaan? Moet ik mij eigenlijk zorgen maken om zijn wel of niet moslim zijn? Is iemands geaardheid überhaupt relevant om ’tolerant’ te zijn?

Ik zal eerlijk toegeven dat ik dit onderwerp lastig vind. Het roept bij mij namelijk nog een aantal vragen op. Hoe zit dat precies met je geloof belijden en homo zijn? En als je nou als moslim homo bent, is dat een zonde? Moet je dan kiezen tussen je geloof en het praktiseren naar je geaardheid? Geen idee! Maar gelukkig hoef ik daar niet al te veel over na te denken. En al helemaal niet over te oordelen. Het maakt de homoseksuele en mij er niet meer of minder mens op. Het koste mijn lesbische collega een hele dag om te concluderen dat ik eigenlijk wel leuk was en niet anti homo, zoals ze had gedacht. Dit is wat de uitzending teweeg heeft gebracht. De enige conclusie die men uit die uitzending leek te trekken, was dat wij anti homo zijn. Deze uitzending had ik liever anders gemaakt.

Als ik terug kijk, mis ik een beetje de persoon Jihad in die discussie. Ik heb het steeds over wat ik ‘denk’ dat de Islam daarover zegt. Ik ben geen theoloog. En ik heb het steeds over dat Islam en homoseksualiteit niet samen gaan. Maar ik heb het niet over hoe moeilijk ik het onderwerp vind. En dat ik het eigenlijk niet nodig acht het over iemands geaardheid te hebben. Dat vind ik net zo irrelevant als iemand het telkens met mij over mijn hoofddoek wil hebben. In een verhitte discussie met Marco Pastors over dit onderwerp geven wij onze mening onbedacht en ongenuanceerd.

Iedereen mag doen wat hij of zij wil. Iedereen mag geloven wat hij of zij wil en iedereen mag denken wat hij of zij wil denken. We gaan nog steeds graag het gesprek aan met andersdenkenden. Dat is het mooie aan Nederland. Ik ga met iedereen respectvol om die respectvol met mij omgaat. Ik heb homo collega’s, kennissen en vrienden. Eigenlijk haat ik het om dit te zeggen want het klinkt net als: “Ik heb niets tegen buitenlanders, ik heb zelfs een buitenlandse buurvrouw van wie ik altijd lekkere koekjes krijg”.

Ik ben tegen gaybashing en heb moeite met gaygedrag in het openbaar, maar dat heb ik ook met heterogedrag in het openbaar. Elkaar aflebberen op een bushalte vind ik ongepast. Als er één ding is dat wij als De Meiden van Halal uitdragen, dan is het wel dat je het harstikke oneens met iemand mag zijn, maar dat je wel met elkaar moet samenleven. Oók dat kan in dit kikkerland.

 


 

Jihad Alariachi (26) is één van de Meiden van Halal, werkt momenteel bij de Gemeente Amsterdam en is freelance presentatrice.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!