Dit is deel 19 van Jouw Dagelijkse Dosis. Iedere dag in Ramadan schrijft een team van schrijvers een reflectie over de juz’ die praktisch de hele oemmah die dag leest. Alle lezers worden uitgenodigd hetzelfde te doen, en hun eigen reflectie op de juz’ van de dag in de reacties te plaatsen. Iedere dag kiest een jury de beste reflectie. De winnaar krijgt een exemplaar van De Levende Koran thuisgestuurd.
Bladerend door het 19de deel van de Koran kom ik al gauw een vers tegen waarover ik het wil en, met een beetje geluk, kan hebben. Aan het einde (verzen 63 t/m 76) van hoofdstuk 25 (Al-Furqan) bevindt zich een heuse vacature en wel voor de prestigieuze en lucratieve functie van ‘dienaar van de Barmhartige’. De volledige functieomschrijving lees je zo ongetwijfeld zelf vanuit je eigen mushaf (Qur’an in boekvorm), want voor nu wil ik de focus leggen op vers 63:
‘’En de dienaren van de Barmhartige (ar-Rahman) zijn zij die zachtmoedig op aarde wandelen en die, wanneer onwetenden hen aanspreken, ‘’vrede’’ zeggen.’’
Het klinkt heel simpel, maar wat betekent ‘zachtmoedig’ in deze context en hoe ziet een zachtmoedige wandelaar eruit? En was de automobilist die me vanmorgen op het zebrapad van mijn hagelwitte sokken in slippers reed een ‘onwetende’ naar wie ik eigenlijk ‘vrede’ had moeten roepen in plaats van ‘krijgt de vinkentering!’? Het moge duidelijk zijn dat ik eerst een beter begrip van de functieomschrijving dien te vergaren, zodat ik niet vrijdag tijdens het Wajong-kringgesprek alweer moet vertellen hoe ik heb gesolliciteerd, maar ben afgewezen.
Wat wordt er van je verwacht?
‘Toevallig’ ben ik de gelukkige eigenaar van een exemplaar van De Levende Koran, waarin de rode letters exegese onder vers 63 al flink wat meer licht op de zaak werpen:
‘’De dienaren van de Heer zijn mensen van wie het gedrag op aarde bescheiden is. Ze zijn niet arrogant, hooghartig, respectloos, ongemanierd en wild. Ze zijn rustig, bescheiden, gemanierd, beleefd en zachtaardig. Ze zijn niet lastig voor hun omgeving, ze stralen behulpzaamheid en rust uit. Wanneer onwetenden iets zeggen, beantwoorden ze hen met vredevolle, vredelievende woorden.’’
Note to self: stoppen met het zijn van arrogant, hooghartig, respectloos, ongemanierd en wild en proberen rustig, bescheiden, gemanierd, beleefd en zachtaardig te worden.
Waar doe je het voor?
Het zijn misschien geen makkelijke, waarschijnlijk geen onmogelijke, maar absoluut wel logische eisen. Eén van de namen van de Schepper, Heerser, Almachtige, en op een bepaalde manier ons aller ‘werkgever’, is ‘de Barmhartige’. Het dienen van de meest Barmhartige vergt één van de zwaarste vormen van inspanning: het perfectioneren van je karakter.
En dan nog even dit: ‘zachtmoedig op aarde wandelen’ betekent niet vooruit sjokken als een zwak of ziek persoon (tenzij je een werkelijk zwak of ziek persoon bent uiteraard), noch impliceert het de ostentatieve loop van een huichelaar die daarmee nederigheid veinst. En wat betreft ‘de onwetenden’: wanneer zij je, wellicht om je gloednieuwe karakter, beledigen, reageer dan niet op dezelfde toon, maar vergeef hen en spreek niets dan goede woorden. ‘Vergelding’ staat namelijk niet in het woordenboek van een dienaar van de Barmhartige, hoe verleidelijk de situatie soms ook kan zijn. Probeer het anders: wens je belager vrede en wend je af. Simpel als houden van. En net als met de liefde, werpen ook in dit geval pijn en moeite uiteindelijk de meest zoete vruchten af.
Terwijl jullie nog even het 19de deel van de Koran er op na slaan, trekt deze Koos W. zijn stoute Vans® aan en waagt een poging. Dus In šāʾ Allāh zie ik je op de werkvloer. Collega.
Foto: Tim Simpson
7 Reacties op "Droombaan voor het grijpen – Juz’ 19"
Ik ken de Koran (nog) niet maar lees iedere dag de reflectie. Wat een prachtig vers heb je gekozen en wat is het toepasselijk voor deze tijd.
Lekker vers, ouwe! Ik hoop dat je wordt aangenomen, het lijkt me een prachtbaan!
“Wie met het goede komt, voor hem is er een betere beloning dan deze en zij zijn op die dag veilig voor de angst.” (27:89)
Mooi stuk, alleen snap ik echt niet waarom je met sokken in slippers rondloopt. Dat kan anno 2014 echt niet meer.
Het begint met een gedragscode voor degenen die graag dienaren van Allah willen zijn: nederig, gehoorzaam en vreedzaam. De rest van de juz is toegewijd aan vroegere volkeren die niet deze eigenschappen bezaten en uiteindelijk door hun onrecht ten onder zijn gegaan. De boodschap van vandaag is dus geloof in de profeten en weest niet hoogmoedig en onrechtvaardig.
Maa sha Allah, bedankt voor dit mooie stuk, heeft me echt aan het denken gezet of een vers waar ik normaal gewoon over heen zou zijn gelezen. U heeft er meer uit kunnen halen dan dat ik dacht dat er in zou zitten. Ook heeft het me doen denken aan de samenleving van met name de jeugd van tegenwoordig die in elke zin wel een scheldwoord weet te stoppen hier een daar. Dat terwijl we moeten proberen om hun rustig, bescheiden, gemanierd en beleefd op te voeden en we mogen vooral NIET vergeten om zelf “te stoppen met het zijn van arrogant, hooghartig, respectloos, ongemanierd en wild” zo als u dat mooi weet te formuleren. Om kort samen te vatten ik vind het een prachtige reflectie.
Nietsnut, zo treffen wij elkaar weer, beide achter een pseudoniem op een verbindend platform. Ik hoop je snel weer te zien! De broederschap die je mij hebt laten voelen in Rotterdam heeft een blijvende indruk op mij achter gelaten en een exemplaar van ‘de Levende Koran’ is een van de mooiste cadeaus die ik ooit heb mogen ontvangen in mijn leven. Moge Allah ta’ala jou en je mooie familieleden eindeloos belonen voor al jullie inspanningen op Zijn Siratt al-Mustaqim (lees ook de woorden van Allah ta’ala in Qur’an surah 99, ayah 7). Insha’Allah mogen wij elkaar snel weer treffen! !!وسلام
Adnan heeft het zo mooi geformuleerd! juist wat ik dacht te schrijven!