Voorpagina Jouw Dagelijkse Dosis, Jouw Dagelijkse Dosis 2014 / 1435

De kleur van je hart – Juz’ 26

Dit is deel 26 van Jouw Dagelijkse Dosis. Iedere dag in Ramadan schrijft een team van schrijvers een reflectie over de juz’ die praktisch de hele oemmah die dag leest. Alle lezers worden uitgenodigd hetzelfde te doen, en hun eigen reflectie op de juz’ van de dag in de reacties te plaatsen. Iedere dag kiest een jury de beste reflectie. De winnaar krijgt een exemplaar van De Levende Koran thuisgestuurd.

Wellicht met een gekleurde blik (jawel, even een woordgrapje tussendoor) vanwege haast dagelijkse, persoonlijke perikelen in menig Rotterdams uitzendbureau, valt mij, hoofdstuk 26 van de Koran lezende, vooral het volgende vers (waarin de gehele mensheid wordt aangesproken!) op:

‘’O mensen! Wij hebben jullie vanuit een man en een vrouw geschapen. En Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt, opdat jullie elkaar leren kennen. De meest edelmoedige onder jullie bij Allah is degene van jullie die zich het meest bewust is van zijn verantwoordelijkheden. Inderdaad, Allah is Alwetend en Albewust.’’ (Q49:13)

Zielsverwanten
Om te beginnen herinnert dit vers mij, als ervaren ‘gamofoob’, aan het keiharde feit dat ‘een man en een vrouw’ zijn als Nicci Gerrard en Sean French: afzonderlijk niet bijster bijzonder, maar in combinatie… Nicci French. En zo begint de Koran op sublieme wijze een passage over gelijkwaardigheid.

Na deze vermelding van de creatie der mensheid, volgt een opgave van diens groei (als ‘soort’), waaruit dient te worden geconcludeerd dat een ieder, ongeacht ras, geslacht, handicap, politieke gezindheid of verkeerde-voetbalclub-voorkeur, gelijk is in de ogen van God. ‘Edelmoedigheid’ is niet aangeboren. De pre-islamitische Arabieren begroeven hun pasgeborenen als het dochters bleken te zijn, de post-christelijke Europeanen verzinnen gauw een smoes als een sollicitant te veel op Bruno Martins Indi lijkt (en dan niet vanwege diens ogen). Discriminatoire vooringenomenheid is van alle tijden, maar zo ook het Koranisch verbod daarop. Of iemand een goed kind of goede werknemer, of wat dan ook, is of zal worden heeft niets te maken met benepen bagatellen. Maar waarmee dan wel? Als edelmoedigheid geen gevolg is van, door God bepaalde, fysieke facetten, hoe verwerf je dan wel een dergelijke eminente eigenschap? “De meest edelmoedige onder jullie bij Allah is degene van jullie die zich het meest bewust is van zijn verantwoordelijkheden.’’

Vijftig tinten rechtvaardigheid
Nu ben ik al eens op mijn vingers getikt vanwege de vele voyante verwijzingen naar De Levende Koran, maar deze (laatste!) keer is er ook daadwerkelijk sprake van een vereiste verwijzing. De vertalers van deze nieuwe, bordeauxrode Koran hebben namelijk de vrijheid genomen het Arabische zinsdeel ‘atqākum’ te vertalen als ‘degene van jullie die zich het meest bewust is van zijn verantwoordelijkheden’ in plaats van te kiezen voor het meer gangbare, doch enigszins holle ‘de meest rechtvaardige onder u’. Al heb ik nog minder kaas (jubn?) gegeten van de Arabische taal dan van de Nederlandse, spreekt de eerstgenoemde vertaling mij persoonlijk in ieder geval veel meer aan. Rechtvaardigheid is tegenwoordig nogal een abstract begrip, waar het waarschijnlijk meer welomschreven is de verantwoordelijkheden ten opzichte van God, je omgeving (mensen, dieren en de hele mikmak) en jezelf, in een zodanige situatie als maatstaf te hanteren.

Iemand mag alleen beoordeeld worden om diens omgang met zijn of haar verantwoordelijkheden, al is de persoon in kwestie een gitzwarte, feministische, PvdA stemmende Aj*x-supporter die na jaren oefenen nog steeds moeite heeft met inparkeren. Een bekende Nederlandse muzikant rapte eens: ‘’Wie ik ben heeft niets te maken met hoe ik heet.’’ En zo is het maar net. Laat je niet afschrikken door het etiket, maar proef eerst het product zelf voor je ‘ik lust het niet’ roept. Of zoals een nog bekendere Nederlandse muzikant het eens zo mooi zong: ‘’Denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart.’’

Foto: AK Rockefeller

Jouw Dagelijkse Dosis:

Jouw Dagelijkse Dosis 2014 / 1435:

'Anouar Ethawri' is het schrijvers-pseudoniem van een doodnormale jongen die verder uit angst voor represailles liever zijn volledige naam verborgen houdt. Anouar Ethawri, hierna te noemen 'de zwaarlijvige puber met de vele namen', ziet in Rotterdam het levenslicht op precies dezelfde dag dat Theo Laseroms -Feyenoord én Sparta legende- helaas het loodje legt. Een triest gevalletje 'de een zijn dood, de ander zijn brood' en verder de basis voor een levenslange liefde voor de twee Rotterdamse voetbalclubs. Naast het liefhebben van Rotterdamse voetbalclubs -en eigenlijk alles wat maar enigszins met Rotterdam te maken heeft- doet de zwaarlijvige puber met de vele namen niet zo veel in zijn leven. Behalve dan misschien af en toe wat lezen uit een Dostojevskitje, de Donald Duck of natuurlijk de Koran. Als Feyenoord eindelijk weer eens kampioen wordt, regelt de zwaarlijvige puber met de vele namen een importbruid en gaat hij op huwelijksreis naar Paaseiland. InshaAllah.

Lees andere stukken van Anouar