Voorpagina Algemeen

Killer Cola

Coca Cola behoudt haar succes door haar reputatie. Dat vindt Coca Cola ook erg belangrijk. Aan die reputatie heb ik nu sterk mijn twijfels en enige duidelijkheid daarover zou op zijn plaats zijn.

" ’s Werelds grootste frisdankenproducent had de condities voor een onafhankelijk onderzoek over de aantijgingen van verscheidene studentengroeperingen afgewezen. Ze beschuldigen het bedrijf van wanpraktijken in India en Colombia. "

(nu.nl)

Coca Cola laat de studentengroeperingen geen onafhankelijke studies doen en dan is er stront aan de knikker. Daar wil ik het fijne van weten.

Ik ben dus maar even gaan ‘onderzoeken’ hoe het hiermee zit en na wat googlen (slechte gewoonte) vond ik een historie waar Coca Cola niet trots op hoeft te zijn. Een simpele selectie:

In India is er al maanden protest tegen een Coca Cola-fabriek. De werkomstandigheden zijn niet alleen zeer slecht, de fabriek onttrekt ook kostbaar water aan de bodem. De plaatselijke bevolking protesteert geregeld tegen de gang van zaken. (bron)

Coca-Cola heeft een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond getroffen. Het Amerikaanse concern zou de omzetcijfers hebben opgepompt. Dat meldt De Financiële Telegraaf dinsdag. De omzet zou vertekend zijn door excessief grote hoeveelheden concentraat van de frisdrank naar Japan te verschepen en in warenhuizen op te slaan. Coca-Cola zou de Japanse bottelaars overgehaald hebben om het overtollige concentraat te bewaren (bron)

At Coca-Cola?s bottling facility in Kala Dera, near Jaipur, Rajasthan, the sinking water table has created water shortages for over 50 villages. Over 2,000 people marched in August 2004 to protest Coca-Cola?s practices. 

In Kudus village in Thane district in Maharashtra, villagers are forced to travel
long distances in search of water which has dried up in their area as a result of Coca-Cola?s bottling operations. Coca-Cola has built a pipeline to transport water from a river to its plant, and activists opposing the pipeline and the facility are regularly harassed by local police. (bron: een feitenlijstje)

Hoe betrouwbaar de bronnen zijn, mogen jullie zelf bepalen. Ik dronk al geen cola en zal het waarschijnlijk ook niet drinken… omdat ik het niet lekker vind. Maar een principele boycot zou niet onterecht zijn.

Maar zo rechtvaardig als ik ben, geef ik de aangeklaagde de mogelijkheid tot een wederwoord. Ik heb dan ook een mailtje gestuurd naar de vermeende moordenaar, Coca Cola. Een simpel mailtje:

"Ik zou graag willen weten wat u vindt van het feit dat coca cola in landen (vb India) mensenrechten schendt en er alles voor over heeft om haar producten op de markt te kunnen brengen voor pure winstoogmerk. "

Ik wacht op een reactie. Kun je niet wachten en wil je je ‘nuttig’ inzetten tegen Coca Cola… kijk dan hier.