Voorpagina Ingezonden

Henk en Ingrid in Argan: “Jullie zijn hier te gast”

Taoufik ben Yahia, projectmedewerker Argan, blikt terug op het debat dat zij organiseerden met de PVV jongeren afgelopen week.

Het jongeren Lagerhuisdebat tussen Argan en jongeren die met PVV sympathiseerden was vooraf al een veel besproken activiteit. Van goedkeurende en enthousiaste reacties, tot afwijzende reacties. "Eindelijk kunnen wij met de PVV discussiëren" en "Met het kwaad valt niet te praten" was een aantal van de inzendingen. Maar meeste inzendingen versterkten ons in onze beslissing om het debat te organiseren. Want veel Amsterdams-Nederlands-Marokkaans-islamitische jongeren (laten we die Argan jongeren noemen) wilden al te graag in debat gaan met jongeren van de PVV.


Het debat heeft er ook toe geleid dat Brinkman de volgende uitlating deed: ‘Jullie zijn hier te gast’


Gelukkig zijn er genoeg jongeren overtuigd van hun eigen kracht om een inhoudelijke discussie, gebaseerd op argumenten, te voeren. Zij zien dit als een buitenkans om in gesprek te gaan met jongeren van de PVV en de democratisch gekozen volksvertegenwoordiger en oud-agent Hero Brinkman.

Dus gingen wij met veel bezieling en vooral met veel geduld aan de slag om de PVV jongeren binnen te halen. Uitnodiging van PVV jongeren was een kwestie van een lange adem en veel geduld. Ook van veel formaliteiten. Want het zijn (nog) geen echte PVV jongeren! Het feit dat zij niet gelukkig waren om zodanig genoemd te worden, moet wel teken aan de wand zijn dat hun komst niet door PVV gesteund werd. Ook het feit dat Hero Brinkman direct door ons werd uitgenodigd en niet via zijn jongerenclubje, versterkt het gevoel dat samenwerking tussen jongeren van PVV en Hero Brinkman nog in kinderschoenen staat.

Op de dag van het debat zaten bezoekers en journalisten zij aan zij om het debat bij te wonen. Het debat kon rekenen op grote belangstelling van media en publiek. Die zagen hoe Hero Brinkman en zijn jongerenclub als zijn hofhouding arriveerden en hun posities in de zaal innamen. Tegenover hen stonden ‘Argan’ jongeren uit Amsterdam en daarbuiten. Onder leiding van Hanneke Groenteman begon het debat  over thema’s als politiek, integratie en samenleving. Het debat was vrij heftig, maar ontspoorde niet. Dit kwam mede omdat jongeren van beide kampen in een eerder stadium informeel kennis met elkaar hadden gemaakt.
 
Het debat ging voornamelijk over de Islam en integratie. En jongeren van PVV claimden voortdurend dat zij de gewone man en vrouw vertegenwoordigen. Maar in tegenstelling tot Henk en Ingrid zijn de jongeren van de PVV strak gekleed in maatpakken. Hun kledingstijl ademde en riekte naar JOVD, de jongerentak van de VVD. "Het lijkt de JOVD 2.0. wel", zei een bezoeker. 
 
De uitnodiging van Argan naar Brinkman en jongeren van de PVV was niet gestoeld op de gedachte dat wij hen zouden overtuigen en tot toonbeeld van tolerantie zouden maken. Onze overtuiging was gebaseerd op het zelfvertrouwen dat wij hadden in het debat, dat wij onze standpunten hard konden maken. En dat deden wij ook. De meeste moslimjongeren waren zeer overtuigend en toonden jongeren van PVV dat hun argumenten gebaseerd waren op angst en misschien vooringenomenheid.
Het debat heeft er ook toe geleid dat Brinkman de volgende uitlating deed: ‘Jullie zijn hier te gast’. Met andere woorden: Als allochtoon is het buigen of barsten.

Aan het einde van het debat weigerde Brinkman een ‘uitgestoken hand’ van een moslima (Ikram Jaballah), om een poster tegen marginalisatie van moslimvrouwen aan te nemen. Posters vonden echter wel gretig aftrek onder het publiek en jongeren van de PVV. Misschien zagen zij ook dat het een ludieke actie betrof.

Taoufik ben Yahia is projectmedewerker bij Argan

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!