Voorpagina Cultuur, Ingezonden

Youssou N’Dour in de Melkweg

Dit stuk is ingezonden door Aaman Sulchan. Hij schrijft over Youssou N’Dour, een inspirerende zanger uit Senegal. Youssou N’Dour zal een concert geven in de Melkweg op 19 juli.

Youssou N’Dour, een zanger uit Senegal die ik ken sinds in 1994 de single ‘7 seconds’, een duet met Neneh Cherry, verscheen. Sindsdien popt zijn naam zo nu en dan op als hij weer een album heeft gemaakt of een concert geeft ergens hier ver vandaan (altijd buiten Nederland). Door zijn muziek ging er voor mij een droomwereld open van een harmonieuze wereld, die daar in het westen van Afrika ontspringt. Een wereld waarin mensen om elkaar geven met een oprechte glimlach. Dit geloof werd nog eens versterkt toen zijn album ‘Egypt’ uitkwam.

Youssou N’Dour in een interview over de documentaire ‘I bring what I love’ die gaat over zijn album ‘Egypt’ 

Op de voorkant prijkte prominent de naam ‘Allah’. Wat een blikvanger: een internationaal erkende zanger, die zijn moslimidentiteit niet onder stoelen of banken steekt. In 2005 won hij met dit album zelfs een Grammy Award en over ‘Egypt’ werd een indrukwekkende documentaire gemaakt: ‘I bring what I love’. In deze documentaire vertelt Youssou N’Dour openhartig over zijn geloof en zijn visie op de Islam.

Ik versta niet wat hij zegt, maar de uitstraling van zijn muziek en zijn persoon geven me veel vertrouwen in een vredelievende kracht van muziek. Nu is het dan bijna zover: op 19 juli staat Youssou N’Dour in de melkweg in Amsterdam. Of beter gezegd, op de melkweg van verwachtingen: hij geeft een concert waarvan ik verwacht dat het een swingende, muzikale, en spirituele beleving zal zijn.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!