Voorpagina Cultuur

Medelander, U Bent Gewoon Nederlander

Beste medelander,

Ik ben ervan op de hoogte dat u op dit bewuste moment voorbereidingen aan het treffen bent voor de massale  volksverhuizingen naar uw zogenaamde ‘land van herkomst’. Dat stukje aarde waar u beweert uw roots te hebben liggen. Al weken bent u vriend en vijand aan het treiteren met hun verblijf in dit akelige land (waar u natuurlijk niets mee heeft) en uw tot kunst verheven vorm van vakantieseparatisme. Beste medelander, hou de schijn niet langer op.. Ik heb u door!

Beste medelander,

Ik weet dat u neerkijkt op al die oerhollanders die regelmatig naar de camping gaan met hun caravan. Deze lemmings, door God onthouden van elke vorm van avonturiersgeest, vormen wel een groot voorbeeld voor u. Het is niet de bedoeling dat u uw hele inboedel op het dak van uw auto meeneemt. Koelkasten, matrassen en magnetrons moeten toch ook in Turkije te verkrijgen zijn? Fietsen zijn toch ook in Marokko te koop of te ‘leen’.

En als u dan toch alles per se wilt meenemen, doe dat dan veilig. Koop een degelijke, ruime wagen, camper of caravan. Eentje waarbij zoonlief niet hoef te vrezen dat de bloedtoevoer naar zijn benen wordt tegengewerkt door de potjes Calve Pindakaas op zijn schoot en dat uw medeweggebruikers niet van rijbaan hoeven te wisselen om de klerenkast voor uw tante te ontwijken.

Beste medelander,

Aangekomen in Pakistan, Marokko, Turkije of Somalie gedraagt u zich als een verwende buitenlander. Daar kunt u zich alleen maar vertonen in de mooiste gehuurde auto’s en strooit u met uw bij de sociale dienst zuur verdiende centjes. En het liefst niet te lang blijven hangen bij familie, maar zo snel mogelijk begeven richting de stranden om daar vervolgens te laten zien hoe diep u toch bent verbonden met uw o zo geliefde land.

En dan slaat het allemaal om. De centjes raken op. De sociale druk om met een van de drie dochters van het dorpshoofd te trouwen neemt toe. U snakt naar de regenwolken die u had ingeruild voor de bij nader inzien iets te velle zon. Na geaccepteerd te hebben dat u de wetshandhavers nou eenmaal af en toe geld moet toe schuiven, begrijpt u toch niet waarom ze vragen naar euro’s ipv dirhams of roepies. U smacht naar de sereniteit van de Vuvuzela’s op tv na wekenlang Pakistanen te hebben gehoord die hun ongeduld in het verkeer uiten via het communicatiemiddel ‘claxon’. En u bent het zat dat de stroom uitvalt net wanneer u op de wc plaatsneemt of de wk-finale (Nederland – Argentinie) aan het bekijken bent.

Beste medelander,

Dan is het tijd om snel terug te komen. Te ontwaken uit deze droom van een aantal weken en in te zien dat u louter een plezierreis had ondernomen. Zolang het leuk is, wilt u daar blijven. Maar wanneer het echte leven tot u doordringt, verkiest u het land waar u stiekem toch wel van houdt. Het land waar het leven  misschien niet heel spannend is, maar waar ook weinig mis mee is. Waar gewoon al gek genoeg is. U komt terug in uw land.

Beste medelander,
U bent gewoon Nederlander!

Mvg,

Umar