Voorpagina Kenia

Kitui Town

Meryem Touzani en Zahida Hasan nemen jullie mee op hun avontuur naar Kenia.  Lees de hele reeks.

Onze laatste week in Kitui Town is ontzettend hard voorbij gevlogen! Where to start!?
Maandag en dinsdag zijn we vooral bezig geweest op middelbare scholen met het repareren van computers. Maandag zijn we naar Cambiti, een klein dorpje op ongeveer 10 km afstand van Kitui town, geweest. Hier zijn we bij een mixed secondary school geweest om wat reparaties aan computers te doen. Jammer genoeg was deze school totaal het tegenovergestelde van de school waar we vorige week zijn geweest. De computers zaten onder een dikke laag stof en werden nauwelijks gebruikt en veel hardware onderdelen waren op mysterieuze wijze verdwenen. Wij achten de tientallen kakkerlakken en andere bugs in de computers schuldig!

Na de pc’s gerepareerd te hebben, hebben we de deputy principal de stand van zaken uitgelegd en op dringende doch Hollandse vriendelijke manier aanbevolen de pc’s beter te onderhouden.

Op dinsdag hebben we een bezoekje gebracht aan de Archbishop Nzimbi Secondary school, hier worden computers alleen door het personeel van de school gebruikt. Een geweldige lading Pentium 4 pc’s waarbij er gek genoeg allerlei harde schijven ontbraken! Met pijn in het hart hebben we het aantal pc’s bijna gehalveerd door van 2 of 3 pc’s een enkele pc te moeten maken. Maar the staff kan na de herinstallatie van de pc’s weer aan de slag, de resultaten van de eindexamens verwerken en opsturen.

Woensdag was supposed to be our charity day, maar zoals alles in Afrika ging dat anders dan gepland :D. Na een lange en veel te bumpy, maar o zo grappige taxirit, zijn wij uitgekomen bij Nyambani Village. Een prachtig concept! Dit is een volledig zelfvoorzienend dorp waar maar liefst 700 weeskinderen wonen. Deze wonen met tien kindertjes en een ouder, meestal een overgebleven familielid zoals opa of oma, in een woning. Hierdoor blijft het familieconcept behouden en krijgen de kinderen alsnog die huiselijke liefde die ze o zo nodig hebben.

Na een rondleiding van 1,5 uur hadden we nog niet de helft gezien van het dorp, zo groot was het. Naast uitmuntend scorende primary en secondary school beschikken ze ook over een Polytechnic school, welke meubels fabriceert voor de school, het dorp en de gemeenschap. Naast educatie beschikt het dorp over een kliniek, verschillende boerderijen, die volledig voorzien in de behoefte aan voeding en daarnaast voor inkomsten zorgen, en een naaiatelier dat de uniformen voor de leerlingen verzorgt.

Het was voor ons een geweldige ervaring om te zien dat ze hier zo vooruitstrevend zijn en in zo een korte periode – opgericht in 2005 – zo ver zijn gekomen. Het dorp is opgericht door een Italiaanse pastor en wordt gesteund door US Aid (er hangen heel wat amerikanen rond).

Als afsluiter hebben we nog een tripje naar Nzambani Rock gedaan. Dit is een gigantische rots zomaar in the middle of nowhere. Het uitzicht, als het je lukt om boven te komen, is adembenemend!!

Donderdag was the Ultimate Charity Day. Om 08.00 sharp werden wij verwacht bij het ABC babyhome, om 38 super lieve baby’s een goed bad te geven. Hierbij hebben we hulp gehad van een van de Nederlandse stagaires hier in Town, Michiel! Na 2 uur zagen de kindertjes er spik en span uit!

Hierna zijn we meteen doorgegaan naar ons vollegende doel, het Childrens Rehabilitation Center. Hier worden moeilijk opvoedbare kinderen, kinderen met verslavingen en kinderen uit onstabiele gezinnen opgevangen en opnieuw de samenleving ingestuurd. Volgens de non die het centrum runt, kwamen we als geroepen: Dit weekend arriveren 70 kinderen vanuit boarding schools weer in het centrum en voedsel, lakens, slippers en klamboes waren hard nodig.

Volgend station: Mulango, een dorpje net buiten Kitui town. Hier bevindt zich een childrens home waar op dat moment 23 weeskinderen met de leeftijd van 6 tot 17 wonen. Ook hier was de wens voornamelijk voedsel. Door de enorme droogte die de afgelopen tijd heeft geheerst is voedsel duurder geworden en is de behoefte groot.

Nu is de tijd aangebroken om richting Nairobi te vertekken en onze reis vanaf daar voort te zetten! Blijf ons volgen!!

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!