Voorpagina Ingezonden

ARD-docu schetst Islamonwaardig beeld

Dit stuk is ingezonden door Waleed Duisters

In Duitsland is er een behoorlijke ophef ontstaan door de ARD documentaire “Kampf im Klassenzimmer". In deze documentaire wordt een onthutsend beeld geschetst van de positie van Duitse jongeren in een Hauptschule (soort VMBO school) in een stadsdeel van Essen. Een stadsdeel waar veel Duitsers uit zijn vertrokken en waar het Turks meer en meer de voertaal is geworden. In deze school zijn de studenten hoofdzakelijk afkomstig uit Turkije, voormalig Joegoslavië, Libanon en nog maar weinig uit Duitsland.

Het beeld dat deze film laat zien is behoorlijk schokkend. De Duitse studenten zijn de onderdrukte minderheid en de “moslim” leerlingen laten dit duidelijk blijken. De Duitse jongeren moeten het niet in hun hoofd halen om goede cijfers te halen want dat wordt niet geaccepteerd door de meerderheid. Een Duitse jongen geeft aan zichzelf als een buitenlander te voelen op zijn school. De studenten leven totaal langs elkaar en van binding is niets te merken. Duits voelen de allochtone student zich totaal niet. Als de Arabische leraar, Rafiq Shukari, hen vraagt wat ze van de Duitsers denken, dan zeggen ze: “de Duitsers zijn Scheiße”. Kortom een geweldige houding om iets van je leven te maken in Duitsland… niet dus! De meeste allochtone jongeren kennen geen Duitsers, ook al leven ze vaak al hun hele leven in Duitsland.
Vooral één Turkse jongen laat zijn wereldbeeld duidelijk blijken in deze documentaire. Hij gaat vaak ’s avonds sporten, maar zijn zusje moet daar niet aan denken want die mag niet meer naar buiten. Als de Turkse jongen door een Duits bekeerd meisje wordt aangesproken op de kromheid dat Turkse meisjes geen vriendjes mogen en dat de Turkse jongens wel Duitse vriendinnen mogen, komt hij pas echt los.

Als een Turks meisje met een jongen naar bed gaat is dat een schande voor de familie en de eer is dan bevlekt. Men heeft dan de keuze tussen trouwen of, en ik citeer, “afgeknald” worden. Dan is de eer weer zuiver, want de eer is meneers leven en zo hoort het! Aber hallo, wat moet er van zo’n jongen worden?

Deze documentaire schetst een beeld van totale desintegratie. Van enorme vooroordelen van de allochtonen tegenover de autochtonen en totaal geen wil om zich in de maatschappij te willen inleven.

Het zou goed zijn als er een documentaire gemaakt zou worden over de kansen die deze jongeren zouden krijgen in de Duitse samenleving, maar toch zou dat niets af doen aan de documentaire. Wat ik me steeds afvraag bij het kijken van deze documentaire is: wat verwachten deze jongens dat het beeld van de Duitsers over hun zal zijn? Als je geen respect geeft, zul je er ook geen respect krijgen maar klagen dat kunnen ze natuurlijk wel.

Hoe krom het ook is, toch snap ik veel mensen die bijvoorbeeld op Wilders hebben gestemd. Als je niets anders kent van moslims als deze haatzaaierij is het logisch dat je op populisten als Wilders gaat stemmen. Wie haat zaait zal haat oogsten en het is duidelijk dat moslims nu aan het oogsten zijn in bijna heel Europa. Het begint langzaam aan tijd te worden dat wij, de moslims in Europa, door gaan krijgen dat partijen als de PVV alleen maar zo groot worden door het gedrag van een deel van de moslims. Het wordt tijd dat de moslims echt
deel gaan uitmaken van de samenleving.

Waleed Duisters is actief bij de Stichting Islamitisch Begrafeniswezen Nederland en voorzitter van het Landelijk Platform Nieuwe Moslims.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!