Soms heb je het zo druk dat je niet eens meer weet waar je eigenlijk precies mee bezig bent?
Overal om me heen hoor ik december extra drukke maand! Daarom zal ik ook maar de schuld aan de maand december geven. Een krantje lezen… ? Rustig tv… ? Kijken mooi niet!
Wat ik ondanks de drukte echt niet missen wil, is de bijeenkomst in Het Huis van Bewaring te Scheveningen. Deze keer was er een bijzondere bijeenkomst aangekondigd, namelijk een ex-gedetineerde, die de bijeenkomst zou bijwonen en vertellen wat het leven hem geboden heeft.
?Als 24 jarige jongen, dien je eigenlijk al je opleiding afgerond te hebben, een eigen huis te hebben, en misschien zelfs een gezin.? Dit zijn de woorden van de ex-gedetineerde, bedoeld voor zijn maatjes. ?Onderaan de ladder beginnen is geen punt, het herhalen van een gemaakte fout, dat is pas erg!?
?Opgroeien met criminelen, zelf opgepakt en opgesloten worden, vervolgens vrij en weer de bak in belanden.? Desondanks heeft hij een rekensom kunnen maken, waar het antwoord van was: ?Zo kan het niet langer!?
Een opleiding, diploma en zelfs een baan is mogelijk, alleen moet men de goede coaching zien te krijgen, en zoals het er nu naar uitziet draagt de gevangenis zelf bij aan de terug keer van de jongens. Als vrijwilliger, die al ruim twee jaar bezig is met het coachen van jongeren, kan ik zeggen dat het daar alles behalve goed geregeld is
Maar gelukkig zijn er wel degelijk gevallen, zoals hierboven, waarbij nog slechts een duwtje in de rug helpt en zij zelf hun weg zullen vinden om de draad weer op te pakken.
30 Reacties op "Gevangenis"
diploma in hand en je komt uit de gevangenis.. wordt je dna net als in VS behandeld?
want eigenlijk kan je niet negeren dat iemand in de bak heeft gezeten en werkt voor je of komt solliceteren..
HOe ziet de werkgever dat?
En waar basseer je je beslissing om iemand dan aan te nemen of juist niet?
Want je kan dan zoveel steunen en in de rug duwen als je wilt.. maar als een werkgeven deze mensen geen ans geeft belanden ze meestal toch wel op hun ouwe pad..
Als ze de bak in gaan, en hun straf uitzitten.. is het dan vergeven en vergeven of..?
Natuurlijk zal het aan hun daad liggen.. maar toch.. de gevangenis op je CV..
Iemand daar ervaring mee als collega of werkgeven..?
Interessant stuk, hier zou ik wel meer over willen lezen. (Bijvoorbeeld: hoe is het nu geregeld? Wat zou er volgens jou moeten gebeuren?)
Het lijkt wel of de tendens in de maatschappij op dit moment is, dat mensen die iets misdaan hebben, levenslang moeten worden opgsloten (danwel de doodstraf moeten krijgen). Eigen-schuld-dikke-bult, had je je maar aan de wet moeten houden.
Volgens mij lossen hardvochtige straffen niets op. In veel gevallen zou het m.i. helpen om gedetineerden inderdaad een opleiding te laten volgen, en na hun detentie te begeleiden bij het vinden van een baan en woonruimte (e.d.). Maar ik kan de verongelijkte reacties al horen: waarom zij wel en wij niet?!
Met het risico voor naief versleten en weggehoond te worden, ga ik door:
Het is maar net wat je wil als samenleving. Wil je alleen ieder misdrijf wreken, dan mag het regime nog veel strenger. (Kunnen we ons penitentiaire systeem misschien outsourden naar Marokko of Thailand?)
Wil je dat mensen na het uitzitten van hun straf hun leven ook daadwerkelijk beteren, dan zul je daarin moeten investeren. Dat betekent dus geld voor reclassering, mogelijkheden voor opleiding, en eventueel een stimuleringsregeling die het voor werkgevers aantrekkelijker maakt om een ex-gedetineerde in dienst te nemen. Want niet iedere (ex-)crimineel is een slecht mens.
Misschien dat op die manier celruimte beschikbaar komt om die mensen vast te zetten die echt een gevaar zijn (en blijven) voor de samenleving, en die je echt niet meer vrij rond wil laten lopen.
Het lijkt me idd naief, Pauline.
Dit heeft tot in de 80’er jaren volgehouden en het gevolg is en was een criminaliteitsexplosie.
In Amerika heb je een “If you can do the crime you can do the time”-beleid. En dat werpt meer vruchten af als het zacht ei beleid wat men hiet heeft…
Lief-zijn-voor-elkaar werkt alleen bij lieve mensen.
En hoe zorgt dat er voor dat mensen, als ze vrijkomen, een eerlijk leven gaan leiden?
Ik heb het in mijn reactie nergens gehad over lief zijn voor elkaar. Ik heb het over mensen de mogelijkheid (en verantwoordelijkheid) geven om na hun detentie een normaal leven te leiden, en niet terug te (moeten?) vallen in criminaliteit omdat er geen alternatief is.
Ik heb beelden gezien van Amerikaans regime, waar mensen werden gedrild. Ik denk dat dit voor bepaalde groepen misdadigers niet verkeerd hoeft te zijn. Ik geloof alleen niet dat dit voldoende is om ze na hun detentie uit de criminaliteit te houden.
Ondertussen zijn de misdaadcijfers in de USA nog steeds schrikbarend hoog.
iedereen kan je wijsmaken wat die wil maar.. stel je eens voor.. je buurman heeft in de gevangenis gezeten.. hoe aardig hij ook is.. (vooral arabisch haha) zal je hem toch anders bekijken als je het eenmaal weet.. of niet? En dat als je buurmand wie je elke ochtend een goede morgen wenst..
stel hoe het loopt op de grote schaal…
het net als de moslims.. een doet wat en je ziet ze allemaal als een kwaad..
een mens heeft gevoelens.. en heeft meestal een vooroordeel over dat genen waar hij/zij weinig vna afweet.. daarom denk ik dat die mensen toch wel sneller op ons gevoel af het moeilijk krijgen door ons.. voordat wij ze een kans willen geven in de maatschappij, eenmaal wetend dat ze in de bak hebben gezeten..
om niet eens over de “crime ~ time” gedoe te beginnen.. hoe lang ook iemand in de gevangenis zal zitten voor zijn daad.. de maatschappij kan er toch moeilijk om doen..
Ik kom in aanraking met gedetineerden, telefonisch en binnenkort kan ik ze ook bezoeken in de gevangenis.
Er blijft een vooroordeel dat gedetineerden slecht zijn, ondanks de misdaad. Dit merk ik bij mezelf, bij telefonisch contact deins je al terug.
Iets niet meedelen is niet altijd liegen. Een werkgever zal naar je verleden vragen, een antw als; ik ben er een tijdje tussenuit geweest, vind ik niet liegen. De fout dat ex-gedetineerden geen kans krijgen op de arbeidsmarkt komt grotendeels doordat er een bewijs van goed gedrag en zeden wordt gevraagd en dit niet kan afgeleverd worden.
Een ex-gedetineerde in dienst nemen is een risico voor een werkgever, die wilt renderen en niet de wereldverbeteraar uithangen.
@ Junoon. Ik vind het een bizzare vergelijking die je maakt. Net moslims, de 1 doet wat… 1ieder is onschuldig tot zijn schuld wordt bewezen, is dit het geval dan wordt hij berecht. Het lijkt mij ongeloofwaardig dat onschuldige burgers vastzitten in de gevangenis (Nederland).
H.
@Strevertje ?Iets niet meedelen is niet altijd liegen. Een werkgever zal naar je verleden vragen, een antw als; ik ben er een tijdje tussenuit geweest, vind ik niet liegen.?
Het is geen liegen, maar wel bedriegen. Lijkt me een slecht begin. Als de werkgever er later achter komt heb je er een probleem bij.
Ik snap de verleiding wel. Een ex-gedetineerde heeft een handicap en probeert ‘m zo klein mogelijk te maken. Toch denk ik dat je er meer aan hebt om het open te spelen. Je kansen om aangenomen te worden zijn kleiner, maar als het lukt, begin je met een schone lei. Verder kan de overheid de reïntegratie stimuleren door het financieel wat aantrekkelijker te maken voor een werkgever om zo’n risico te nemen.
En hoe zorgt een halfzacht beleid ervoor dat de criminaliteit afneemt?
Dat niet iedere (ex-)crimineel een slecht mens is neem ik van je aan. Maar waarom de hele groep soft aanpakken, omdat “er ook wel eens een goede tussenzit”. Niemand is “helemaal” goed, of “helemaal” slecht. Ook lieve crimineeltjes moeten boeten als ze in een onlief moment een meisje neersteken. Of vind je dat een “lieve” crimineel zachter gestraft moet worden?
Wel eens van draaideur criminelen gehoord? Zijn daar ook lieven bij?
Malmö is ons voorland met zo’n halfzacht beleid.
“En hoe zorgt dat er voor dat mensen, als ze vrijkomen, een eerlijk leven gaan leiden?”
En jij, wat voor oplossing heb jij dan? Of heb je alleen maar kritische opmerkingen?
Lees jij wel de posts waar je op reageert? Volgens mij heb ik dit in mijn eerste reactie uitgebreid uit de doeken gedaan. (Kernwoorden: inversteren, reclassering, opleiding, stimuleringsregeling.)
Ondertussen heb je mijn vraag slechts met een tegenvraag beantwoord.
“Malmö is ons voorland met zo’n halfzacht beleid.”
Sinds wanneer is Malmö (of all places) toonaangevend in de wereld???
Wel eigenaardig dat jij hetzelfde, niet relevante, voorbeeld kiest als Jacobus de Morendoder. Ken je hem of ben je hem?
Jag är just det, Watson.
Nicken blev kuvat för mycket, so jag trodde en annan är en bra ide.
Maar ik deed het ook wel een beetje expres, dat Malmö.
“Dat betekent dus geld voor reclassering, mogelijkheden voor opleiding, en eventueel een stimuleringsregeling die het voor werkgevers aantrekkelijker maakt om een ex-gedetineerde in dienst te nemen. Want niet iedere (ex-)crimineel is een slecht mens.”
Dat betekent dat een crimineel als “beloning” extra aandacht krijgt… Dus: “Als ik werkloos word, dan beroof ik gewoon een bank. De overheid zorgt dan dat ik het beter krijg.” Dat kan toch de bedoeling niet zijn.
persoonlijk denk ik dat je niet hoeft te liegen dat je “ertussenuit” bent geweest maar.. jammer dat het dan niks wordt.. het ligt meer aan de kant vna de maatschappij dan de man die uit de bak komt..
weinig vna deze worden weer eens geaccepteerd als mensen weten over dat “tussenuit geweest zijn”..
JA pauline GeKker kAN NIet. NaT gaan En Scherpe kritiek ontVAngen is RAar OM Dat dE TegengaS erg ongegrond lijkt. zAl iK NAlaten om te Seggen oF hieR Iets HEel Tofs stAat? ik Vraag ME af of eeN verontschuldIdIginNGEN van mij op hun plek zijn.
Goed lezen, zweeds denken en mijn nederige excuus.
Je trekt het in het belachelijke. Iemand die uit de gevangenis komt heeft zijn straf gehad en behoort weer een kans te krijgen. Dat valt niet mee, want de samenleving blijft wantrouwig, begrijpelijk. Toch is het voor iedereen nuttig als zo iemand weer zijn plekje krijgt in de samenleving. Vandaar dat ondersteuning bij zijn reïntegratie bevordelijk voor een goede samenleving is. Dat heeft dus niets met het belonen van misdaad te maken, zoals jij suggereert.
Ik vind dat helemaal niet belachelijk. Criminelen worden al tot in de gloria beschermd, allochtonen helemaal, en de boodschap die je afgeeft is “als jij crimineel bent, dan zorgt de overheid dat je een nieuwe kans krijgt”.
Nee! De crimineel verpest zelf zijn kansen, moet de samenleving ook nog eens boeten voor zijn verdere leven? Elke keer dat het mis gaat zal de crimineel zeggen dat hij niet goed genoeg begeleid is.
Maar goed, je staat niet alleen achter dit opmerkelijke standpunt.
Laten we dan afspreken dat een ex-gedineerde die geen baan kan krijgen naast jou mag wonen. Als hij wel weer een baan krijgt mag hij mijn buurman worden.
Zijn we allebei tevreden :-)
Karl/Jacobus, je weet vast wel dat het heel onbeleefd is om in gezelschap een taal te spreken die de rest niet spreekt.
Je geeft aan dat je niet vrijuit kunt spreken.
Vrijheid van meningsuiting houdt in, dat geen rechter je kan verbieden om je mening te verkondigen. Als jij midden op de Haagse Markt roept dat je een hekel hebt aan Moslims, dan mag dat zomaar, je wordt niet gearresteerd vanwege je mening. Maar je kunt niet verwachten, dat anderen jou een podium bieden om dit te doen. Een krant mag beslissen om een ingezonden brief met dergelijke inhoud niet te publiceren. En, verrassing, beheerders van een weblog hebben alle vrijheid om jouw posts (en die van anderen) te weigeren als de inhoud ervan hun niet aanstaat. Dit mag je best vervelend vinden, dat mag je zelfs hardop zeggen. Of het hier gepubliceerd wordt is dan nog maar de vraag, maar nogmaals, de crew van Wijblijvenhier.nl hoeft het niet te plaatsen. Ik vind dat – soms – zelfs wel prettig, want scheldpartijen e.d. verpesten de communicatie, en jagen de mensen weg die op een opbouwende manier willen discussieren.
Als jij vindt dat dit jouw vrijheid van meningsuiting in de weg staat, heb je natuurlijk de vrijheid om een eigen weblog starten, waar je alles kunt roepen wat je wilt, en waar je alle reacties van anderen kunt laten staan.
Ik heb geen zin om verder met jou in discussie te gaan. Ik wens je de wijsheid toe om meer open te staan voor andersdenkenden, om zo je eigen angst te overwinnen.
Ik scheld niet. Zoalang als ik hier ben vraag ik mij slechts af waarom Nederland zo goed af is met de barmhartigste godsdienst van allemaal.
Tot dusver krijg ik alleen te horen dat ik gek ben en dat ik niet goed kijk en dat ik alleen maar afbreek. Toch krijg ik nooit, maar dan ook nooit een argrument.
Ik stort 100 Euro aan Pakistan voor iedereen die iets POSITIEFS kan vertellen wat de Islam/moslims aan Nederland heeft /hebben toegevoegd! Het hoeft niet heel erg positief te zijn, gewoon iets dat Nederland verrijkt. Dit is niet, omdat ik denk dat er niets positiefs te melden valt, ik ben alleen niet slim genoeg om zelf iets te bedenken.
Ik hoop dat dit geplaatst wordt en ik hoop dat ik veel geld mag storten aan het geteisterde Pakistan.
Niks daarvan, :-)
Ik ben het er dik mee eens dat criminelen in de anonomiteit mogen blijven om in stilte de stukken te plakken.
Ik ben het er fel mee oneens dat de overheid maar moet zorgen dat er genoeg kansen komen.
Dus, ik vind niet dan een ex-crimneel de grond in getrapt moet worden, maar hij/zij moet wel op eigen kracht weer een plaats in de samenleving vinden.
En, verwarring alom, als een ex-crimineel competent is, dan zie ik er geen enkel probleem in om hem/haar aan te nemen. Ik zou alleen niet graag een gewelddadig persoon in mijn kennissenkring / arbeidsomgeving opnemen.
“En dat werpt meer vruchten af als het zacht ei beleid wat men hier heeft…”
Wanneer je onder die vruchten verstaat: heel veel mensen in de gevangenis heb je gelijk. Ongeveer 2 miljoen dacht ik.
Ik dacht niet dat er in in de VS minder criminaliteit was.
En ik dacht van wel. Door een crimneel van de straat te houden verminder je de crimnaliteit, want de meeste crimnelen doen hier meer dan 1 keer iets. Daar dus niet.
@Frans, fyi: Er zijn idd relatief meer gevangenen in de us.
http://www.maatschappijleerwerkstuk.nl/tabellen/tabel9_3.html
Ik dacht dat het gevangenissysteem ooit lang geleden ingesteld was om mensen juist een tweede kans te geven. Je doet iets fout (en dat hoeft niet meteen moord/ beroving of wat dan ook te zijn), je krijgt straf ervoor (bajestijd) en daarna is het afgedaan. In de praktijk werkt het niet zo en blijft men altijd argwanend. Roept bij mij eerder de vraag op of het gevangenissysteem zoals het nu is nog wel voldoet aan de tijd. Voor heel veel minder zware delicten lijkt mij bajestijd niet helemaal de goede oplossing, maar zie ik meer in taakstraffen, eventueel in combinatie met dingen als gedragstherapie. Ook voor de dingen waarop hogere straffen staan maar waarbij niet direct mensenlevens gemoeid zijn lijkt mij dit wel op zijn plaats. Heeft waarschijnlijk meer effect, is maatschappelijk nuttig en goedkoper. Bijkomend voordeel is dat de ex-crimineel geen gaten krijgt in zijn/ haar CV en zo en dus na afloop weer makkelijker getolereerd wordt in de maatschappij.
Is er dan niemand die iets weet..?
Help me, ik ben te dom om zelf iets te bedenken…
Ik heb er zelf al 1 bedacht:
De Nederlanders worden meer weerbaar door de instroom en worden kritisch tov de volksvertegenwoordiging. Grote problemen en angsten halen het beste uit een volk.
Ka-tjing! 100 Euro naar Pakistan. Wie volgt..?
Het is jammer dat justitie ziczelf als een profit center is gaan zien. (Instantie die geld MOET verdienen). Overal wordt op bezuinigd en alle faciliteiten gaan eruit.
(Onderwijs, bibliotheek, minder sport,
meer camera´s / minder personeel). Weet je wel dat je in een Hvb tegenwoordig standaard al 22 uur opgesloten zit? (Achter de deur heet dat). In een HvB zit je als een verdachte en ben je dus nog ONschuldig.
22 uur en dat de hele week lang. In mijn geval zelfs 19 maanden lang want mijn rechtzaak werd steeds maar uitgesteld.
(pro-forma). Nederland moet zich schamen voor zo´n onmenselijk systeem want ik heb het met eigen ogen gezien, mensen komen er boos en gefrustreerd weer uit en hebben niets goeds voor met de maatschappij op dat moment. Het is een broedplaats van alle soorten extremisme.
Ik kan je dit vertellen over het geweldige beleid van hoe het in de gevangenis gaat.
Ik heb 13 maanden vastgezeten voor een aantal bedrijfsinbraken, natuurlijk stom, maar door het gevoel te krijgen dat je maatschappelijk en financieel in de steek word gelaten door de staat, krijg je naar jaren vechten, toch wel het oerinstinct. En dat is overleven of sterven.
Ik heb gekozen om toen der tijd mijn leven tegaan proberen te redden door criminaliteit. Ik praat het absoluut niet goed, maar het was dat of een stuk touw om de nek.
Mijn onslag datum zat er aan te komen maar twee weken voor dat ik daadwerkelijk een vrij man weer was, kreeg ik te horen dat ik de volgende dag weg moest en dat mijn straf erop zat (v.i.) ik kreeg een blauwe vuilniszak en daar kon ik mijn spulletjes in doen. Verder kreeg ik 30 euro voor en trein kaartje en dat was het dan. De deur was geopend.
Maar goed waar moest ik heen, wat moest ik doen?
Geen mens die het me kon vertellen, en ook naar 13 mnd overleggen met de binnenreclassering was er niks duidelijk.
Ik had 1 geluk dacht ik… De rechter had mij nog verplichte reclasseringvoorwaardes meegegeven waar ik me twee jaar aan moets houden. Naar een tijdje bij een vriend te hebben gewoont, kreeg ik het voor elkaar (zelfstandig, zonder hulp van de geweldige reclassering) om een kamertje te huren en een bijstandsuitkering te ontvangen. Ik was zo blij als een klein kind. Nu kon ik namelijk vanuit een rustige plek gaan werken om van mijn schulden af te komen… En de reclassering zou me daar bij helpen. Naar in het begin elke week een gesprek te hebben met een reclass. medw. Ging het al gauw over naar 1 keer per mnd. en al gauw naar zo nu en dan. Ik zat met mijn handen in het haar, want alle deurwaardes e.d stonden maar steeds voor mijn deur om geld te eisen. Geld wat ik niet had, dus werden je de meubels die je bij de kringloop had gekocht weer onder je gat vandaan getrokken. Ook heb ik nog een staatsschuld, omdat de rechter mij terecht een kale kip vond tijdens mijn proces, en dus de gedupeerde betaalde vanuit de staatskas, zodat mijn schuld bij de staat zou komen te staan.
Naar tig keer schuldsanering te hebben aangevraagd en mensen van de gemeente die zeiden, je kunt ook je persoonlijk failliet laten verklaren e.d. werkte geen van dit alles. Want ik het beleid staat dat iemand 5 jaar niet in aanraking mag zijn geweest met justitie voordat je uberhoubt kunt aanvragen bij de rechter voor een persoonlijk faillisement. Dus kortom 5 jaar lang deurwaardes die je de boel komen wegnemen, schulden die eerst een paar honderd euro zijn, steeds maar worden vermeerderd met deurwaardeskosten gerechtelijkkosten executiekosten etc.
En dan vinden ze het nog gek dat er zoveel “draaideurcriminelen” zijn?
Echt ik heb nog steeds momenten dat ik denk, ik vermoord wel iemand in koele bloede want misschien krijg ik dan tbs. Moet je kijken hoe dus de echte gekken van ons land vrijkomen naar een tbs behandeling.
Ze krijgen hulp, een huis een uitkering en met geluk ook nog een aardige bankrekening, want omdat veel tbs-ers zitten te wachten op een plekje in een kliniek. maar die er niet is, blijven ze in de gevangenis, maar elke week dat ze daar zitten krijgen ze wachtgeld van de staat. Omdat eigenlijk ze afgestraft zijn.
Nou echt ik snap niks meer van de land.
Het vastzitten begint pas als je weer vrijkomt, gestigmatiseerd voor de rest van je leven.
En denk maar niet dat je wat voor hulp ook krijgt, want nee de staat betaald liever het geld aan de echte geschifte, dan dat ze eens wat meer doen om dus het draaideur effect te verminderen.
En exgedetineerde die wel gemotiveerd zijn om een tweede kans aan te grijpen te helpen.