Voorpagina Algemeen, Islam, Jouw Dagelijkse Dosis, Jouw Dagelijkse Dosis 2014 / 1435

Onderga die verandering – Juz’ 20

Dit is deel 20 van Jouw Dagelijkse Dosis. Iedere dag in Ramadan schrijft een team van schrijvers een reflectie over de juz’ die praktisch de hele oemmah die dag leest. Alle lezers worden uitgenodigd hetzelfde te doen, en hun eigen reflectie op de juz’ van de dag in de reacties te plaatsen. Iedere dag kiest een jury de beste reflectie. De winnaar krijgt een exemplaar van De Levende Koran thuisgestuurd.

De Profeet Mohammed zei eens: “Ik ben slechts gekomen om het goede (morele) karakter te perfectioneren.” Zijn vrouw Aisha (moge Allah tevreden met haar zijn) zei hierover: “Zijn karakter was de Qur’an.” De Qur’an zegt in dit verband: “Jullie hebben in de Boodschapper van Allah een prachtig voorbeeld…” (33:21)

Tezamen is dat mijn reflectie met betrekking tot Juz’ 20: Regeltjes, profetenverhalen, wonderen, wetenschappelijke beschouwingen, poëtische schoonheid – alles zit erin, maar als de Qur’an jou niet aanzet tot persoonlijke verandering en morele verbetering, dan heb je een belangrijk deel van de boodschap gemist.

In Juz’ 20 komen drie soera’s voorbij: een restje van An Naml (27), heel soera Al Qasas (28) en een beginnetje van Al ‘Ankaboet. (29), allen (laat-) Mekkaanse hoofdstukken, met een vers dat mogelijk zelfs tijdens de migratie van de Profeet ﷺ is geopenbaard (28:85).

Veel van deze hoofdstukken draaien om het bestrijden van arrogantie en om het verrichten van goede werken in deze wereld. Zo lezen we in An Naml, vers 89:

“Wie met het goede komt, voor hem is er een betere beloning dan deze en zij zijn op die Dag veilig voor angst.”

Allah doet hier een belangrijke belofte aan de mensen die goed werk verrichten: wees goed voor de wereld en geloof in Allah en Hij zal oneindig goed voor jou wezen. Gedurende deze Juz’ zien we dit steeds weer voorbij komen.

In Al Qasas (28) lezen we vervolgens uitgebreid het verhaal van Musa (Mozes, vrede en zegeningen zij met hem), hoe hij geboren wordt ten tijde van de onderdrukker, Farao, en hoe zijn moeder hem middels een list veilig stelt. Hij groeit op in welvaart, schiet iemand te hulp op straat, maar slaat daarbij een onrechtpleger onbedoeld dood. Musa (as) schrikt en zegt in vers 16:

“Hij zei: ‘Mijn Heer! Ik heb mijzelf onrecht aangedaan, vergeef mij.’ Daarop vergaf Hij hem, Hij is de Vergevingsgezinde, de Genadevolle.”

Wat een prachtig vers. Dit is typisch één van die smeekbeden die we dagelijks kunnen gebruiken om zelf vergiffenis te vragen aan onze Schepper voor onze grote, maar zeer zeker ook voor onze kleine zonden: Rabbi! Inni dhalamtoe nafsi faghfirli fa ghafara lah. Innahoe hoewal Ghafoer ur Rahiem.

Musa (vzmh) vertrekt vervolgens uit Egypte en belandt in Madyan, waar hij huwt en enkele jaren als schaapherder werkt. Pas als Allah hem roept beseft hij zijn profeetschap. Tot die tijd was hij simpelweg een mens die tevreden was met hetgeen zijn Schepper hem toebedeeld had, zowel in de welvaart van paleizen als in de bescheiden omgeving van de schapen. Een bijzondere mate van tevredenheid waarvan wij nog veel kunnen leren.

Tegen het einde van Al Qasas (28) schakelen we over van het verhaal van Musa naar het leven van de Profeet Mohammed (moge Allah hem vrede en zegeningen sturen). Hier vinden we een viertal morele voorschriften waarmee we, naast het ons eigen maken van het zoeken van vergiffenis en tevredenheid, nog enkele mooie stappen kunnen zetten om tot een wezenlijke persoonlijke verandering te komen. In vers 53-56 komen de volgende mooie eigenschappen voor:

1. Geduldig wezen
2. Het kwade met het goede afweren
3. Uitgeven van je eigen welvaart aan anderen
4. Je afwenden van zinloos geklets

Deze eigenschappen wijzen je stuk voor stuk de weg naar een sterker geweten, naar een positievere instelling, naar meer tevredenheid en dankbaarheid voor hetgeen Allah jou heeft geschonken. Laat je inspireren door de Qur’an en het voorbeeld van de Profeet Mohammed: onderga die verandering.

Jouw Dagelijkse Dosis:

Jouw Dagelijkse Dosis 2014 / 1435:

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van