Voorpagina Kenia

De Nairobi Slum

Meryem Touzani en Zahida Hasan nemen jullie mee op hun avontuur naar Kenia.  Lees de hele reeks.

Het Kitui avontuur hebben we afgesloten met een donatie voor een nieuw te bouwen moskee. Hiervoor hebben we 30 zakken cement aangeschaft voor de fundering van de moskee. Het viel ons absoluut niet mee om Kitui te verlaten. Vooral het afscheid van de familie Abdi, waar we ruim 2,5 week hebben gelogeerd, viel zwaar. Dit gezin heeft Meryem zes jaar geleden leren kennen en heeft ons wederom zonder twijfel in huis genomen.

We zijn door de familie van de dame bij wie we verbleven opgehaald en naar Nairobi gereden. Tijdens deze ruim 3.5 uur durende rit hebben we een stop gemaakt bij een schitterende moskee met een daarbij behorend weeshuis en madrassa (koraanschooltje).

Waar ooit een klein kamertje van leem, stro en golfplaat als moskee werd gebruikt, staat nu een prachtige witte statige moskee. In het weeshuis wonen op dit moment zo’n 25 kinderen. Alles wordt gerund door een jongedame (die de kindertjes schoolt) en haar echtgenoot, de imam. Het mooie van dit weeshuis was dat de kindertjes er goed verzorgd uitzagen en alle kamers en verblijven goed schoon waren. De vraag vanuit dit weeshuis was dan ook erg bescheiden. Ze hebben nieuwe koraans, arabische alfabetten en wat kleding voor de kinderen nodig.

VOOR:

NA:

Onze rit heeft ons vervolgens naar de op twee na grootste sloppenwijk ter wereld geleid, de Nairobi slum. Hier wonen ook de ouders en overige familieleden van de familie Abdi. Het is niet te beschrijven in wat voor omstandigheden deze mensen zich bevinden. Dit is iets wat iedereen zou moeten zien om te beseffen hoeveel geluk wij allen wel niet hebben. Ding! Reality check! Met acht familieleden heeft de familie Abdi wat kamertjes gebouwd van golfplaat en leem. In Nairobi kan het ook nog eens behoorlijk koud worden en hard regenen.

Na deze indrukken van Nairobi hebben wij de nachttrein richting de kust, Mombasa, genomen. Eenmaal aangekomen zijn we doorgereisd naar de south coast. Daar werden wij door dr. Mahad Hassan van het Bomu medical centre opgewacht. Dit is een HIV kliniek waar seropositieve en aids patienten gratis behandelingen en medicijnen kunnen krijgen. Dit is een door verschillende bekende en invloedrijke mensen, zoals Alicia Keys, gefinancieerde kliniek. Naast het behandelen van patienten heeft het ziekenhuis zich ontfermd over de voedseldistributie van weeshuizen in de directe omgeving, Linkoni area.

Dr. Hassan heeft ons meegenomen naar een van de weeshuizen dat zich recent bij het programma heeft aangesloten. Dit was het armste weeshuis dat we tot nu toe gezien hebben. De kinderen (29) sliepen in 2 kamertjes op de grond en er was bijna geen voedsel. De kinderen kregen alleen een lunch en thee in de ochtend. Voor dit weeshuis hebben we matrassen aangeschaft en eten voor de komende periode. Het eten is opgeslagen bij de kliniek en zij krijgen dagelijkse porties om verspilling en diefstal te voorkomen.

Hiermee kwam onze reis naar Kenya ten einde. We hebben een aantal weken gereisd en geprobeerd (met jullie steun) om de mensen daar te helpen. Om naar positieve ontwikkelingen te zoeken… projecten die hoop geven. Hier hebben wij een handje bij geholpen en geprobeerd onze ervaringen neer te pennen voor jullie.

Wij willen jullie hartelijk bedanken namensen alle doelen die jullie gesteund hebben, Jazakoem Allah and may God bless you!

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!