Voorpagina Ervaringen, Islam

24 uur Ramadan

Vrijdag 3.55 Kennelijk heb ik het alarm van 3.35 uur weggedrukt. Het alarm van die iPhone lijkt wat problemen te geven. We zijn in ieder geval laat, dus snel uit bed! M’n lieve vrouw rent naar de keuken en maakt alvast wat te eten klaar. Ik kan nog net die 3 minuten extra blijven liggen. 3.58 Ik word naar beneden geroepen en kom met m’n ogen nog halfdicht aan tafel. Ik ben nog vol van gisteravond, dus meer dan 2 broodjes en een kop thee gaat er echt niet in. Daarna veel drinken (wat een paar uur later er net zo snel weer uitgaat), tanden poetsen en wudu (rituele wassing) doen. 4.25 Het ochtendgebed verrichten en daarna weer het bed in om de tweede helft te gaan slapen. 7.45 “Abbu! Wakkel wolden! Opstaan!” M’n dochtertje is wakker en heeft aandacht nodig. Heeft iemand tips hoe je het fenomeen ‘uitslapen’ bij een kind van 2 introduceert?

9.15 Ik kom aan op m’n werk voor weer een fijne hectische vrijdag in de apotheek.

14.15 Op naar de moskee voor het vrijdagsgebed. Ik hoef toch niet te lunchen, dus kan het volle uur in de moskee doorbrengen.

15.15 Weer terug op werk. Zijn alle Marokkanen en Turken in de vakantie in hun land achtergebleven ofzo? Het is veels te rustig in de apotheek.

18.15 Op weg naar huis. Het grote aftellen gaat nu beginnen: Nog 3 uurtjes. Vanavond afgesproken met wat vrienden om ergens te gaan eten, maar hoe kan ik die paar uurtjes nog het nuttigst doorbrengen? Ik kom thuis aan en plof neer op de bank. 2 uurtjes later gaan m’n ogen weer langzaam open.

20.45 We komen aan bij Eethuis Tadim en bestellen maar gelijk, zodat het op tijd klaar is. “Een grote schotel Sis Kebab en Kipfilet graag, abe.”

21.02 Iftar tijd! Wat kan een glas water toch heerlijk smaken! En die Sis Kebab en kipfilet trouwens ook.

22.00 Met een volle maag stappen we de Mevlanamoskee binnen en kunnen nog op tijd het avondgebed bidden. We blijven daarna nog even zitten om een half uur later ook het laatste gebed en de speciale (taraweeh) gebeden in de Ramadan mee te bidden.

22.30 We doen wat rek- en strekoefeningen en beginnen aan de taraweeh gebeden. M’n Marokkaanse broeder is een iets lager tempo van het gebed gewend en heeft moeite bij te blijven. Maar dat heeft ie tijdens onze tenniswedstrijden ook, dus het zal wel aan hem liggen.

23.30 Wij besluiten om naar Meram te gaan en buiten op het terrasje nog wat thee te drinken. We zitten langs de Schie, maar het lijkt wel alsof we langs de Bosporus zitten. Zo na het gebed heerst er altijd een prachtige sfeer rond de moskee en het Mathenesserplein. Veel mensen die na het gebed (vooral met mooi weer) nog even blijven hangen en bijkletsen.

23.45 Onder het genot van een lekkere kop thee, zien we dat ook de An Nasr moskee klaar is met het gebed en de mensenmassa verspreidt zich over het plein. Bijna iedereen in traditionele kledij, vrolijk en voldaan en met deze mooie warme nacht zou je bijna vergeten dat je gewoon in Nederland bent. Heerlijk, die multiculti sfeer!

Zaterdag 00.30 Ons avondje zit er op en er hangt nu alleen nog maar een handjevol mensen op de banken. Ook de collectanten voor de nieuwe moskee in Leiden hebben iedereen op het plein wel gehad en vinden het wel genoeg voor vandaag. Met hun slogan ‘Als Wilders deze moskee zal zien, zal hij een hartaanval krijgen’ weten ze veel geld op te halen. Waar Wilders allemaal wel niet goed voor is.

3.40 Het alarm doet het dit keer wel. M’n lieve vrouw gaat naar de keuken, ik kan nog 4 minuten langer slapen.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van