Voorpagina Algemeen

Black Tax

Over de film ‘Something New’ en hoe deze zich vertaalt naar onze samenleving.

Drie weken geleden werd de film “Something New” getoond op één van de commerciële zenders die Nederland rijk is. Hoewel de film clichématig eindigt – twee geliefden die na een korte break inzien dat ze toch echt bij elkaar horen – is er wel een boodschap blijven hangen: ”somebody is paying black tax, and it ain’t the white folks!”


"Lang niet alleen allochtonen moeten black tax betalen."


De dame in kwestie behoort tot de high society Afro Americans. Een topadvocate. Hij behoort tot de less upper class white society en oefent het beroep uit van een tuinarchitect. Hoewel aanvankelijk iedereen gebruikelijk is om te daten met iemand van het eigen ras – blank met blank vs. zwart met zwart – staat Brian Kelly, na een gearrangeerde blind date door een gemeenschappelijke kennis, wel open voor nog een date met de donkere schone, Kenya McQueen. Zij moet er niet aan denken zwart kroezig haar in te ruilen voor blonde manen. Voor een zwarte dame is ze in het begin nogal stijve kak, en voor iemand die klaagt dat ze black tax betaalt en zweert bij een zwarte date, is ze wel erg hard bezig om zo blank mogelijk over te komen op professioneel gebied. En dus worden de haren gestijld en van extra volume voorzien, door een bos silky extensions. Blue eyes Brian daarentegen, die is relaxed en vooral zichzelf.

Per toeval en door de inzet van een andere gemeenschappelijke kennis wordt Brian, Kenya’s tuinarchitect. Het ijs lijkt te breken, maar dan laten Kenya’s familie en vrienden onomwonden weten dat een blanke man geen materie is voor een zwarte vrouw. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En zeker met de Adonis die de Zwarte Parel overtuigt van haar ware schoonheid en haar helpt over haar stijfheid en extensions heen te komen en haar weelderige krullenbos trots te dragen. De vrienden en de familie zien in dat Brian ook gewoon een man is van een vlees en bloed. En zolang hij goed is voor Kenya, is dat goed genoeg voor hen.

Toch drijft de black tax hen uit elkaar. Kenya verlangt naar erkenning van haar geworstel met het feit dat ze als zwarte vrouw dubbel zo hard aan de weg moet timmeren om aan de top te staan, als advocate. Brian ziet echter de logica niet in van het feit dat zij dat dubbele werk (the black tax) moet leveren om te staan waar ze staat. Ze doet het immers financieel stukken beter dan hij met zijn blonde haren en blauwe ogen, dus waar heeft ze het over? Ze voelt zich niet serieus genomen wat leidt tot een tijdelijke breuk. Uiteindelijk beseft zij, dat hij het is die haar blij maakt, en hij ziet in dat zij slechts een schouder nodig heeft om tegen aan te snotteren als het tegenvalt op het werk.

Allochtonen in Nederland

En dat aspect van de ander waarderen zoals hij/zij is en het eigene van die persoon te stimuleren, dat is waar het uiteindelijk om draait. Zonder dat het perse hoeft te draaien om een liefdesrelatie, zoals in de film. Ook hier in Nederland heerst het beeld dat allochtonen dubbel zo hard moeten werken om aan de top te komen. Geen raar beeld, als je dit plaatst tegenover de meest recente cijfers dat twee tot drie maal zoveel allochtone hoog opgeleiden zonder baan zitten in tijden van economische recessie. 

Helaas  hoort ondergetekende ook tot deze groep van werkzoekenden. Genoeg kwaliteiten, maar geen schouder om op te huilen. Dus lik ik mijn eigen wonden en betaal ik de black tax op mijn eigen manier, door een workshop te volgen van de UWV, “Strategisch bewegen op de arbeidsmarkt voor hoog opgeleiden allochtonen". Tot grote verbazing van mijn moeder overigens, die werkelijk dacht dat een kind dat je in Nederland baart en laat opgroeien toch geen allochtoon kan zijn? Tja ma, black tax!

De tinten van Black Tax

Maar als je van meerdere workshops en voorlichtingsbijeenkomsten van het UWV gebruik maakt, zoals die van de beginnende zelfstandige (ZZP), kom je tot de ontdekking dat lang niet alleen allochtonen black tax moeten betalen. Wat dacht je van de hoog opgeleide oudere blanke allochtoon, die een wandelende bron van kennis is en tevergeefs geprobeerd heeft kennis en kunde op payroll wijze aan de man te brengen en zich genoodzaakt ziet dan maar voor zich zelf te beginnen met alle ups and down.

Black tax heeft blijkbaar meer tinten in zich, dan je zou denken!

avatar

Maria (uit te spreken als “Merriya”) heeft haar roots liggen in de befaamde sprookjes– en wereldstad Marrakech. Echter, ze is geboren en getogen in een andere befaamde sprookjesstad, waar trollen welig tieren op de doeken van Jheronimus Bosch en waarin de klokkenluider van de Sint Jan zo nu en dan haar lieflijk wakker schudt.

Lees andere stukken van