Voorpagina Algemeen, Hulp

Pakistanen zijn ook mensen!

Vandaag draait het op verschillende radio en tv zenders om Pakistan. Er wordt ingezameld voor Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties. Voor de start van de actie stond de teller van Giro 555 op ruim 6 miljoen euro, inmiddels hebben we het over ruim 10 miljoen euro. Echter, er waren discussies op websites en in kranten waarin gesuggereerd werd dat het beter was Pakistan niet te helpen.

Tegen hen wil ik zeggen: Pakistanen zijn ook mensen!

Kritiek op doneren

De kritiek op het geven van steun kwam uit verschillende hoeken. Sommigen vonden dat de Pakistaanse overheid corrupt is en maar zelf meer moest doen. Daar ben ik het mee eens. De overheid is voor een groot deel corrupt en de president was nog aan het rondreizen in Engeland toen de ramp al ruim een week een feit was. Maar het gaat hier niet om het steunen van een overheid, maar het helpen van slachtoffers. Als je werkelijk zo bang bent dat het geld terecht komt bij de overheid, dan geef je het toch via organisaties die op eigen houtje opereren daar?!

Daarnaast is hier en daar te horen dat de overheid minder zou moeten investeren in het leger en kernwapens en meer moeten geven aan de bevolking. Ook daar ben ik het mee eens, echter, het heeft hier weinig mee te maken. Dit is een algemene stelling die naar mijn mening opgaat voor de houding van de Pakistaanse overheid. Educatie en het opbouwen van een middenklasse zouden veel meer (financiele) aandacht moeten krijgen. Dat krijgt het nou eenmaal niet. Het is dan weer fout om aan te nemen dat als het geld niet werd gestoken in kernwapens, dat het dan automatisch naar de slachtoffers zou gaan van deze ramp, of naar andere belangrijkere zaken.

Ook wordt gezegd dat de radicalen daar onze hulp helemaal niet willen. Dat klopt ook. Vandaag las ik zelfs in het nieuws dat zij hulpverleners bedreigen. Maar nu kunnen wij twee dingen doen. Niet doneren en toezien hoe deze radicale groepen kunnen scoren bij de bevolking. "Die Westerlingen en de overheid hebben jullie verlaten. Wij hebben hen helemaal niet nodig, wij zijn er voor jullie". Dat is precies wat ze willen. Of we kunnen wel doneren en de bevolking laten zien dat die radicalen helemaal niet het beste voor hebben met hen.

Verder is er natuurlijk de kritiek op Giro 555. Er zou niet genoeg transparantie zijn en het geld wordt gegeven aan organisaties waar wij geen inzage in hebben. De transparantie valt volgens mij wel mee, volgens dit artikel dan. Het tweede punt, dat je nooit precies weet waar het terecht komt en bij wie, lijkt me legitiem. Dat moet je niet weerhouden om te doneren. Als je aan Giro 555 doneert, zal er in ieder geval meer dan niets terecht komen daar waar je hoopt dat het komt. Heb je echter smetvrees gekregen voor dit getal, denk dan aan NGO’s die daar zelf hun wortels hebben en zich inzetten voor de slachtoffers voor deze ramp.

Pakistanen zijn ook mensen

Uiteindelijk heb je alle kritiek natuurlijk aan een kant. Maar aan de andere kant blijft het een feit dat hier 20 miljoen mensen op de een of andere manier getroffen zijn en bijna een miljoen huizen verwoest zijn. Er zijn dan wel ‘slechts’ 1600 doden gevallen, maar een groot deel van het vruchtbare land is onbruikbaar en er zijn miljoenen dakloos. Mensen met een man, vrouw, ouders en kinderen. Mensen die hun vee (bron van inkomsten) hebben achtergelaten en sommigen die met hun eigen ogen hebben gezien hoe hun kinderen verdronken in het water. De komende maanden worden vele doden verwacht door ziektes die zich nu gaan verspreiden.

Waarom verdienen zij geen hulp, zoals zij die ons ooit gaven?

Alternatieve hulporganisaties

Hier dan als laatste drie organisaties die ik iedereen aanraad.

Islamic Relief – Is inmiddels een begrip geworden onder met name moslims in het Westen en heeft al 4,5 miljoen pond ingezameld voor Pakistan. Ik ken persoonlijk een aantal leden van het bestuur in Nederland: oprechte mensen.

Minhaj Welfare Foundation – Ik ben zelf actief voor deze organisatie. Ze hebben 10.000 vrijwilligers, ruim 600 scholen, meer dan 500 artsen, een eigen ambulance service en een aantal ziekenhuizen in Pakistan die ingezet worden voor de slachtoffers van deze ramp. Tevens is MWF bijna klaar met een weeshuis voor 500 kinderen. Zie website van Nederlandse afdeling.

Edhi Foundation – Ook dit is een bekende naam onder met name de Pakistaanse gemeenschap in Nederland. Ze hebben acht ziekenhuizen en ruim 300 centra in Pakistan.