Voorpagina Jouw Dagelijkse Dosis, Jouw Dagelijkse Dosis 2014 / 1435

Vertrouwen en van Hem houden – Juz’ 28

Dit is deel 28 van Jouw Dagelijkse Dosis. Iedere dag in Ramadan schrijft een team van schrijvers een reflectie over de juz’ die praktisch de hele oemmah die dag leest. Alle lezers worden uitgenodigd hetzelfde te doen, en hun eigen reflectie op de juz’ van de dag in de reacties te plaatsen. Iedere dag kiest een jury de beste reflectie. De winnaar krijgt een exemplaar van De Levende Koran thuisgestuurd.

Ik zat eens  in de trein en keek uit het raam. Dolgelukkig, en het had niets met vlinders te maken. Wat ik voelde was met geen enkel mooi woord recht te doen. Ik voelde een connectie met Allah (swt). Ik was intens blij, dankbaar en gelukkig met enkel gunsten waar Hij mij in korte tijd mee had voorzien. Op de manieren die ik me niet had kunnen bedenken. Bizar bijna. Een bebloemd pad waarvan ik het bestaan niet wist, kansen die ik me nooit had kunnen bedenken. Ik niet. Hij wel.

Ik kan me nog goed bepaalde momenten daarvoor  voor de geest halen. Momenten waarop ik het allemaal even niet wist. ‘s Nachts de handen heffend, omdat Hij het allemaal wel wist. Het hart uitstorten en smeekbedes doen, in een taal die ik niet met woorden kon vatten. Maar Hij begreep het. Dat wist ik, en daar vertrouwde ik op. Dat was genoeg.

 ‘Allah, er is geen god dan Hij. En laat daarom de gelovigen op Allah vertrouwen.’ (64:13)

Er is geen god dan Allah swt, laten we daarom op Hem vertrouwen. Alleen Allah swt weet precies waar je doorheen gaat. Alleen Allah swt weet precies wat je voelt. Alleen Allah swt weet precies wat je wil zeggen, maar niet in woorden kan vatten. Ik ben gezegend met mooie mensen in mijn leven, en daar ben ik Allah swt heel dankbaar voor. Deze mensen vertrouw ik veel toe. Heel veel. Maar niet alles. Al zouden ze dat willen, dat gewicht is misschien te groot. Je vasthouden aan een twijgje kan hoop bieden, kracht geven, maar het zit niet in de capaciteit van het twijgje om je op een onvoorstelbare manier te redden. Daar is meer voor nodig. Allah. Hij wéét alles, hij begrijpt mij meer dan ik mezelf begrijp en Hij weet wat ik nodig heb. Hij wel.

Op Hem vertrouw ik. Helemaal.

En weet je wat ik ook dacht, toen ik zo met een bijna debiele glimlach uit dat raampje staarde? Ik wilde Allah swt bedanken, en elke daad waar ik aan kon denken was ook goed voor mij. Alles wat een mens doet aan aanbidding is goed, en wordt weer door Allah swt gewaardeerd. Versterkt de relatie. Brengt de mens dichter bij Allah swt. Dat besef, toen in die trein? Dat vulde mijn borst met een overweldigende liefde voor Allah swt. Hij is onze God, de enige. Op Hem vertouw ik volledig. Ik hou van Hem.

Graag sluit ik af met deze hadith qudsi, een overlevering waarbij simpel gezegd Allah swt tot ons spreekt.

Allah de Verhevene zegt: “Ik ben tegenover iedere dienaar zoals hij denkt dat Ik ben. Ik ben met hem waar hij Mij ook gedenkt. Bij Allah, Allah is meer verheugd met het berouw van Zijn dienaar dan wie ook van jullie zou zijn nadat hij zijn verloren rijdier in de woestijn terugvindt. Wie Mij een handbreedte nadert, nader Ik een armlengte; en wie Mij een armlengte nadert, nader ik de ruimte tussen twee uitgestrekte armen. Als een dienaar van Mij, Mij lopend nadert, ren Ik hem tegemoet.

Zo mooi.  Elhamdoulillah. Zet die stap. Vertrouw op Allah swt.

Foto: Dave King

Jouw Dagelijkse Dosis:

Jouw Dagelijkse Dosis 2014 / 1435:

Kauthar verhaalt voor diverse media en werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer. Dit doet zij met/voor verschillende organisaties, waaronder DeGoedeZaak, OneWorld, De Correspondent, Milieudefensie, Fossielvrij, NieuwWij en Het Parool. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.

Lees andere stukken van Kauthar