Laatst hoorde ik iemand tegen mij zeggen: “Je ziet ze gewoon niet. Waar zijn al die intelligente, succesvolle Turken? Misschien zijn ze er wel niet.” Ik wist niet hoe ik daarop moest reageren. Zo’n opmerking getuigt van arrogantie, onwetendheid en eigenlijk ook onverdraagzaamheid. Het betekent eigenlijk dat als je niet intelligent en/of succesvol bent, je eigenlijk niet bestaat. Blijkbaar besta je ook niet als je wel intelligent en succesvol bent, maar tot een bepaalde bevolkingsgroep hoort. En voor Turken kun je allerlei andere woorden gebruiken, katholiek, Marokkaan, boeddhist, noem maar op.
Ooit las ik het boek ‘Invisible Man’ van Ralph Ellison. Hoewel ik me niet alle details meer voor de geest kan halen, weet ik me te herinneren dat het boek me intrigeerde. De hoofdpersoon is een Africo-American maar voelt zich onzichtbaar door de manier waarop mensen hem behandelen. Ik kan me voorstellen dat een heleboel mensen zich onzichtbaar voelen en niet lijken te bestaan voor de meerderheid die de norm bepaalt. Zonde. En we zouden beter moeten weten. Hoe kan het dat we qua technologie zover gevorderd zijn maar dat we als mensen onze onverdraagzaamheid niet achter ons hebben kunnen laten?
Ik heb het volgende essay over onverdraagzaamheid van Napoleon Hill, een van de eerste en meest succesvolle schrijvers over persoonlijk succes en positief denken, gevonden:
“Wanneer de dageraad van de Intelligentie aan de oostelijke horizon van de menselijke vooruitgang gloort en Onwetendheid en Achterdocht hun laatste afdrukken op de stranden van de tijd hebben achtergelaten, zal in het laatste hoofdstuk van het boek over de misdaden van de mens opgetekend worden, dat zijn meest smartelijke zonde de zonde van onverdraagzaamheid was.
De bitterste onverdraagzaamheid groeit vanuit religieuze, racistische en economische vooroordelen en verschillen van mening. Hoe lang nog, o God, voordat wij arme stervelingen de dwaasheid zullen inzien van het proberen elkaar te vernietigen, omdat we verschillende geloofsovertuigingen en raciale achtergronden hebben?
De ons toegewezen tijd op deze aarde is slechts een vluchtig moment. Net als een kaars worden we aangestoken, schijnen we een tijdje en doven we uit.Waarom kunnen we niet leren om zo in dit korte aardse bezoek te leven, dat, wanneer de Karavaan des Doods aankomt en aankondigt dat dit bezoek ten einde is, we klaar zullen zijn om onze tenten op te vouwen en rustig, zonder vrees en trillen het grote onbekende tegemoet te gaan?
Ik hoop dat ik geen Joden of niet-Joden, katholieken, protestanten, Duitsers, Engelsen of Fransen tegenkom wanneer ik ben overgestoken. Ik hoop dat ik daar alleen maar Mensenzielen zal tegenkomen, allemaal Broeders en Zusters, niet gemerkt door ras, geloof of kleur, want ik wil klaar zijn met onverdraagzaamheid, zodat ik in eeuwigheid in vrede kan rusten. “
In het denken en de filosofie van Napoleon Hill krijgen negatieve emoties of het negatieve geen aandacht en daar zouden we een voorbeeld aan moeten nemen. Ik ben benieuwd wanneer de dageraad van de intelligentie gloort.
10 Reacties op "De Dageraad van Intelligentie"
Voordat je zware woorden als racisme gooit.
In wat voor omstandigheden is dat gezegde gadaan?
Heb je links, of kun je de context toelichten.
Inderdaad, Hoe lang nog?
@1 Op welke regel zie het woord racisme, want ik kan het niet vinden.
Typisch gevalletje van “zucht ik ben de enige optimist op de wereld” ;)
Uit een IQ tets
Welke van de onderstaande conclusies kun je met absolute zekerheid trekken op basis van de twee stellingen?
1. Geen van de postzegelverzamelaars is een architect.
2. Alle Nederlanders zijn postzegelverzamelaars.
a. alle postzegelverzamelaars zijn architecten
b. architecten zijn niet Nederlands
c. geen postzegelverzamelaar is Nederlands
d. sommige Nederlanders zijn architect
1 “Je ziet ze gewoon niet. Waar zijn al die intelligente, succesvolle Turken?”
2 “Misschien zijn ze er wel niet.”
a. Je ziet dagelijks succesvolle turken
b. Misschien bestaan intelligente succesvolle turken niet
c. Alle turken zijn succesvol
d. Sommige turken zijn onzichtbaar
;p
Getuigen van arrogantie, onwetendheid en onverdraagzaamheid. Misschien/waarschijnlijk.
Maar jouw conclusies sluiten niet helemaal.
Denk dat velen die dit niet meemaken hier te makkelijk over doen. Het komt maar al te vaak voor. Mensen die weinig Turken in hun vriendenkring hebben, maar er alles over denken te weten. Ook onder allochtonen tussen surinamers en marokkanen, of tussen antillianen en noem maar op.
Misschien moeten we wat meer open staan voor het durven verwerpen van onze meningen/opvattingen van bepaalde groepen. Misschien zijn ze werkelijk pienter en had jij tot nu toe alleen maar de uitzonderingen gezien… who knows
Goed dat je dit onderwerp onder de aandacht brengt.
Wie meer zou willen begrijpen van succes zou het boek Outliers: (uitblinkers)The story of succes, van Malcolm Gladwell moeten lezen. Het boek maakt duidelijk dat succes niet alleen afhankelijk is van hard werken, discipline etc, maar evengoed van toeval: de tijd waarin iemand geboren is, de ruimte, de sociaalculturele achtergrond etc. Wij zijn geneigd om individueel succes te verpersoonlijken en uitsluitend toe te dichten aan iemands uitzonderlijke kwaliteiten. Succes is echter niet vanzelfsprekend en is afhankelijk van veel factoren, waaronder inderdaad de sociaaleconomische- of culturele achtergrond van een persoon.
http://en.wikipedia.org/wiki/Outliers_(book)
@ 5 Piet
Wat een constructieve, goede aanvulling op het stuk.
Toch net even wat constructiever als de reacties onder 1 en 2 !!!!
Surah 43. Ornaments Of Gold, Luxury
32. Is it they who would portion out the Mercy of thy Lord? It is We Who portion out between them their livelihood in the life of this world: and We raise some of them above others in ranks, so that some may command work from others. But the Mercy of thy Lord is better than the (wealth) which they amass.
@ ikken #2
OK dan, (pietje precies)
onverdraagzaamheid
zo goed?
Wees nou maar blij. Als joden intelligent en succesvol zijn is er het ook weer niet goed. Krijgen ze gezeik dat ze teveel macht hebben.