Voorpagina Media

Achterlijk

De letterlijke betekenis van achterlijk is mentale retardatie. Ofwel, iemand met een geestelijke beperking die waarschijnlijk nooit meer een volwaardig intellectueel niveau zal bereiken. Wilders is van mening dat de islam een achterlijke religie is. Je hoeft geen professor in de kwantummechanica te zijn om de vertaalslag te kunnen maken dat een religie technisch gezien niet achterlijk kan zijn. Dus moslims zijn volgens de Partij Van de Vrijheid – en de anderhalf miljoen burgers die zij vertegenwoordigt – niet meer dan een stelletje debielen dat niet meer te redden is van haar religieuze beperking. Dat zijn nogal zware aantijgingen jegens een groep die vergeleken met de eigen PVV achterban in een razendsnel tempo emancipeert. Dat even terzijde.

Mister Controversial lijkt ook in de aanloop naar het nieuwe kabinet de lier niet aan de wilgen te hangen. Zijn retoriek verspreidt zich als een gezwel over vrijwel alle binnenlandse redacties. En terwijl menig journalist zich opstelt als een stockholmsyndroom-gijzelaar, vraag ik me met mijn ‘beperkte geest’ af wat die man met ons land van plan is. Wat is zijn missie? Waarom wordt hij in anti-immigratielanden Australië en Denemarken met open armen ontvangen? Welke duistere buitenlandse organisaties bemoeien zich met ons nationaal beleid? Wat is de rol van Israël? Waarom verlangt hij naar een internationale organisatie tegen de islam? Gaat hij op elf september geld uitgeven of inzamelen? En wanneer staat er een beetje onderzoeksjournalist op die het aandurft om deze antagonist achter de coulissen te ontmaskeren?

Dat de beste man ruim 1,25 miljard mensen de aanduiding achterlijk heeft opgelegd, is niets nieuws onder de zon. Maar waarom media een dergelijk bericht nog steeds met glazige ogen en kwijlende monden overnemen, is een teken aan de wand. De zogenaamde waakhonden van de democratie hebben mijns inziens niets weg van dorstige pitbulls, die in de voortuin van de rechtsstaat de rest van het huis zouden moeten bewaken. Nee, met het baasje Wilders lijken ze eerder op aangelijnde schoothondjes die op basis van het journalistiek niveau meer dan moslims aanspraak zouden mogen maken op het predicaat achterlijk.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim