Voorpagina Foto-verhaal

Ramadan terugblik

Vandaag is het voor vele moslims de laatste dag van de Ramadan. Daarom blik ik met onze eigen Ghita even terug op de maand.

Ghita Angoud: ‘’Ik vind Ramadan altijd een hele gezellige maand. Met je familie gezamelijk eten, vrienden uitnodigen, de heerlijke geur van eten die zo paradoxaal in de lucht hangt en je nog meer honger geeft… Het is echt een maand van gezamenlijk dingen doen. Gezamenlijk bidden, eten, koken, vrienden en familie opzoeken. Ook vind ik de nachten in de moskee altijd heel inspirerend en rustgevend, om te weten dat je tegelijkertijd met miljoenen andere het vasten ontbreekt en bidt… erg mooi.’’

"Dit jaar viel de Ramadan in de zomervakantie, wat ik alleen maar fijner vond. Zo heb je meer tijd voor de Ramadan zelf en heb je even niet de drukte van bijvoorbeeld school. Natuurlijk is het in de zomer langer dag, maar dat maakte het niet moeilijker naar mijn gevoel. Alleen maar gezelliger, omdat je meer vrije tijd hebt."

"Als ik een vrije dag heb in de Ramadan, staan we eerst ’s nachts op voor Fadjr (het ochtendgebed) om gezamenlijk te ontbijten met de familie. Mijn lieve mama maakt dan het eten klaar, want ik ben dan echt te slaapstoned om wat te doen. Dan bestaat de dag meestal uit het gebed en vooral lekkernijen voorbereiden tot aan Maghrib (het avondgebed). Na het ontvasten ga ik soms naar de moskee en soms geniet ik van de Arabische series op Marokkaanse zenders. Om de een of andere reden zijn er in de Ramadan iets van 30 Ramadan-series."

"De volgende Ramadan valt in zijn geheel in de zomervakantie. Misschien ga ik dan een paar weekjes in Marokko vasten, daar heerst er een hele andere sfeer. Ik zou dan ook wel meer naar de moskee willen gaan, dat vind ik wel belangrijk. "

"Boodschap aan de lezers? Geniet van deze en volgende Ramadan, vooral van het samen zijn met familie. Probeer zoveel mogelijk quality time door te brengen met de familie, want voor je het weet moet iedereen naar terug naar zijn drukke leven."