Voorpagina Geschiedenis

Verbranden? Ik leer ‘m lekker uit mijn hoofd!

Boekverbrandingen – wie heeft die onzin bedacht? Op dit lijstje en in een eerder stuk van Umar kom je allerlei idioten tegen die boeken affikken. Tja. En bleef het dan maar bij boeken. Dan belden wij moslims gewoon met de buitenlandse machten-die-zijn en lieten nog ettelijke duizenden exemplaren van de Koran aanrukken, van Swahili tot Nederdiets. Want dat schijnen wij te doen: als we geen uitkeringen trekken dan gebruiken we evil Islamitisch oliegeld om onze strijd van de Islamificatie en Werelddominantie in ons voordeel te beslechten tegen het lieve werelddominerende WTO-democratietje. Maar ja. Waar was ik: het blijft natuurlijk niet alleen bij die boeken. Er zijn alltijd wel randdebielen die wat buskruit op het vuurtje willen gooien, of mensen die overmand door emoties de stomste dingen uithalen.

Dan vallen er slachtoffers, nog meer op te tellen bij de moslims, joden, christenen, atheïsten, boeddhisten en humanisten die stierven in de Twin Towers, maar vooral ook in Irak, Afghanistan, Palestina/Israël en al die andere landen en volkeren in nood en tirannie. Want je weet dat dit vooral daar gaat aanslaan. Dat arme sloebers daar gebrainwashed worden en zich voor iemands politieke karretje laten spannen met een bomgordel of iets dergelijks. Daar hoef je niet gestudeerd voor te hebben.

En dan heb ik het er nog niet eens over dat boekverbranden sowieso niet aardig is. Niet voor de moslim die van de Koran houdt, niet voor de boekdrukker die van zijn werk houdt, niet voor moeder aarde die nog meer vervuiling over zich heen ziet komen en niet voor die priester – want die wil ook alleen maar een betere wereld creëren en daar doet hij hard zijn best voor. Weliswaar op de domst mogelijke manier.

Daarnaast is het echter ook niet slim, vanuit religieuze principes niet, om onszelf hier heel normoverschrijdend boos over te laten maken. De Qur’an leert ons op Allah swt te vertrouwen en onrecht niet met onrecht te bestrijden. Overweeg het volgende:

15:9 Voorwaar, Wij zijn het Die de Vermaning (de Qur’an) hebben neergezonden. En voorwaar, Wij zijn daarover zeker de Wakers.

Met andere woorden: Allah swt beschermt de Qur’an voor ons. Wat zullen wij ons laten uitlokken tot vreselijke daden als Hij er voor zorgt dat er niets mee gebeurt? Daarnaast moeten we ons niet laten verleiden tot nog erger: als iemand iets kwalijks beweert over Allah swt dan leert Hij ons:

6:108 En bespot niet degenen die naast Allah (goden) aanroepen zodat zij niet Allah vijandig zonder kennis bespotten. Op deze wijze hebben Wij aan iedere gemeenschap hun werk mooi doen toeschijnen. Hierna is hun terugkeer tot hun Heer en Hij zal hen vertellen wat zij plachten te doen.

Laat je niet uitlokken tot een scheld- of knokpartij. Wederkerigheid kan nooit kwaad. Daarnaast is h et eindoordeel toch niet aan ons.

Hoe dan wel te reageren op zo’n naderende boekverbranding? Negeren lijkt geen optie. Misschien de angel eruit halen met het volgende verhaal: enige tijd geleden schreef de onderzoeksjournalist Patrick Pauw (niet van Feijenoord) het boek Salaam! over de educatieve levensreis die de familie Salaam in Nederland ondernam. Hierin kwam een klein punt naar voren waarover Pauw zich nogal boos maakte, en met hem ook de tafel van Pauw en Witteman waar hij uitgenodigd was: op de vraag in een van de lessen wat iemand met een Bijbel moest doen die zij niet meer gebruikte, had een van de docenten geantwoord: verbranden!

Ontsteltenis aan tafel. Ooooh. Verbranden!? Wat br Suhaib vervolgens nauwelijks kon uitleggen in de malaise was dat het verbranden van heilige teksten (Qur’an of welke dan ook) de beste manier is om deze teksten te vernietigen als ze hun nut hebben gehad, ongeacht welke religie. Dit om te voorkomen dat het boek tussen de viezigheid belandt. Maar dat kwam allang niet meer aan. Ik moest hieraan denken toen ik vorige maand wat oude Qur’anteksten in de tuin stond te verbranden – het was een allegaartje al voor de verbranding in niet al te beste staat en ik had er geen plek meer voor op de plank.

Meer overzicht voor het bos en minder voor de bomen, zeg ik je, dat is wat onze Ummah nodig heeft. Dat – aangevuld met een dikke huid, standvastigheid in het uitleggen en naleven van Islam en afgewerkt met een flinke dosis compassie. Als laatste moeten we allemaal flink aan de bak om die Qur’an uit ons hoofd te leren. Probeer het hier anders. Sterkte allemaal – en dan ligt het regeerakkoord er nog niet eens. Moge Allah swt ons leiden!

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van