Voorpagina Ervaringen

VN Algemene Vergadering

Ik ben alweer een paar dagen terug in Nederland, maar heb nog ontwenningsverschijnselen van alle hectiek van de VN. Ruim twee weken heb ik daar als jongerenvertegenwoordiger rondgelopen en van alles gedaan. In de eerste week gaf ik mijn speech aan de Algemene Vergadering van de VN over Water en Sanitatie en heb ik de Secretaris Generaal van de VN, Ban Ki Moon, ontmoet. De ontmoeting tussen de SG en de jongerenvertegenwoordigers is een traditie van de afgelopen jaren. Ban Ki Moon gaf aan het programma erg belangrijk te vinden omdat wij als jongeren niet alleen de toekomst zijn, maar ook nu al betrokken moeten worden bij zaken die ons in de toekomst aangaan.

Nadat we zorgvuldig in een opstelling waren gezet voor een foto kwam hij eraan, daarna was er nog de gelegenheid om hem de hand te schudden. Veel tijd voor individuele vragen was er niet, omdat zijn agenda per 15 min wordt ingepland, maar dit zal toch wel een uniek moment zijn dat me lang zal bij blijven. Ook heeft hij ons met inspirerende woorden toegesproken.

De rest van de periode heb ik mij bezig gehouden met verschillende resoluties van de Derde Commissie (o.a. mensenrechten). In informals worden deze resoluties behandeld en is er voor de landen de mogelijkheid om input te geven en wijzingen voor te stellen. Gezamenlijk met de jongerenvertegenwoordigers uit alle landen proberen wij voorstellen te maken over onderwerpen, zoals klimaat, jongerenparticipatie en duurzaamheid. Ik heb tijdens mijn verblijf op vier resoluties gezeten en hier voorstellen voor gemaakt. Totaal worden er meer dan zestig resoluties onderhandeld. Iedere dag waren er dus informals die ik bijwoonde.

Daarnaast hebben wij als jongerenvertegenwoordigers ook nog verschillende side events en working breakfasts georganiseerd. Een side event vindt plaats tussen de lunchpauze van de VN en een working breakfast voor de werktijden en zijn bedoeld om meer aandacht te krijgen voor bepaalde onderwerpen. Hoe prominentere sprekers je kunt krijgen, des te beter je side event bezocht zal worden. Het is voor ons dus ook een grote uitdaging geweest om zo’n evenement neer te zetten. We hebben een side event en working breakfast gehouden over de volgende onderwerpen; youth unemployment, dialog and mutual understanding, youth participation and environmental sustainability. We hebben tijdens dit evenement goed kunnen laten zien waar wij als jongerenvertegenwoordigers voor staan en wat onze eisen zijn voor een betere, duurzamere wereld. Ook hebben wij afspraken gehad met verschillende organisatie zoals the Alliance of Civilization, UNESCO en hebben wij de voorzitter van de Algemene Vergadering kunnen ontmoeten.

Naast het gezamenlijke programma heb ik nog een eigen programma en afspraken gehad met o.a. UNSGAB (Water and Sanitation Board) en UNICEF. Hier heb ik zelf wat vragen kunnen stellen over mijn eigen thema, water en sanitatie. In de laatste week van mijn bezoek werd ik vergezeld door de VN vrouwenvertegenwoordiger van Nederland die ook een speech heeft gegeven aan de Algemene Vergadering. Samen hebben wij op Fordham University twee dagen gastcolleges gegeven. Een unieke ervaring voor mij om op een Amerikaanse universiteit gastcolleges te geven. We hebben een open avond gehouden waarin ik o.a. mijn werk als jongerenvertegenwoordiger heb uitgelegd en mijn speech heb voorgedragen. De tweede dag hebben wij nog voor een klas een gastcollege gegeven en een receptie gehouden waarin we allerlei onderwerpen hebben besproken die op dit moment bij jongeren spelen.

Terugkijkend kan ik zeggen dat ik een fantastische tijd heb gehad. Het meest heb ik genoten van de samenwerking met alle jongerenvertegenwoordigers. Wat we hebben bereikt, is onze stem en mening door laten klinken in de VN. Niet alleen door onze speeches en georganiseerde evenementen maar ook met onze input in de resoluties.

Nu terug in Nederland weet ik dat de nieuwe jongerenvertegenwoordiger al bijna wordt gekozen. Ik zie mijn reis naar New York daarom als een afsluiting van een mooi, dynamisch jaar. Niet alleen heb ik fantastische mensen ontmoet, maar ook heb ik ontzettend veel geleerd. Maar mijn periode als jongerenvertegenwoordiger zit er gelukkig nog niet op! Nog een jaar lang zal ik rustig afbouwen en de nieuwe jongerenvertegenwoordiger begeleiden.