Voorpagina Maatschappelijk

Best Friends Forever: Islamofoben en Isis-hooligans

Een groepje Isis-hooligans houdt de gemoederen in de Nederlandse media al een tijdje bezig. Dat vinden die hooligans héérlijk, want dat maakt die gastjes alleen maar groter dan ze zijn. Je zou het slimmer aan kunnen pakken door ze, net als bij de pro-Gaza demonstratie in Rotterdam, op hun gedrag aan te spreken, op hun plek te zetten en vervolgens over te gaan tot de orde van de dag. Het beestje groeit nou eenmaal door aandacht en provocatie.

Wat dat betreft verschillen de Isis-hooligans en islamofoben niet veel van elkaar. Sterker nog; ze hebben elkaar nodig. De islamofoben hebben die Isis-hooligans nodig om hun angstaanjagende beeld van de islam, jihad en sharia bevestigd te zien. Dat dat beeld slechts bevestigd wordt door enkele tientallen extremisten, en niet door de rest van de miljoen moslims in Nederland, doet niet ter zake. Omgekeerd hebben de Isis-hooligans de islamofoben nodig om hun beeld van die ‘kafirs die je nooit zullen accepteren omdat je moslim bent’ bevestigd te zien. Waar zouden ze toch zijn als ze elkaar niet hadden?

Islamofoben Annabel Nanninga (Geenstijl) en Chris Aalberts struinen alle bijeenkomsten af, op zoek naar hun Isis-matties’


Het wordt pas echt lachen als ze elkaar dan live tegenkomen, zoals vorige week toen Annabel Nanninga van Geenstijl bij een Isis-feestje kwam koekeloeren. Zij dacht: ‘Ha, een Isis-feestje, precies wat we nodig hebben’. De Isis-hooligans dachten: ‘Ha, Geenstijl, precies wat we nodig hebben’. Ze werd bedreigd en uitgescholden, en had weer voor minimaal een week genoeg topics om de site te vullen en de hongerige bezoekers te voeden. De hooligans aan de andere kant hadden ook weer voor minimaal een week aandacht in de media, en hun missie was dus geslaagd. Op Geenstijl vonden ze het Isis-feestje ‘tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend’. Ze moesten er een hele week om janken, en dan gaan die hooligans er ook nog met hun lijfspreuk vandoor. Ik zou zeggen: gasten, kijk eens nog even goed naar elkaar, en dan zullen jullie zien dat jullie meer op elkaar lijken dan je zou denken. Ik zie hier in ieder geval een mooie vriendschap uit rollen…

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van