Voorpagina Islam, Maatschappelijk

Taqiyya dl 2: Wat gebeurt er nu echt?

Van de week schreef ik een stuk over Taqiyya en eindigde ik met twee koranverzen – eraan toevoegend dat liegen en bedriegen is toegestaan. Misschien is het handig als ik een en ander een beetje toelicht met wat geschiedenis, wat moderniteit en met een van de andere primaire bronnen van de Islam – de overleveringen. De koranverzen 6:106 en 3:28 die ik in dl 1 citeer hebben duidelijk betrekking op het moment dat moslims vrezen voor hun leven of ergens toe gedwongen worden. Voor een aantal van jullie is dat welbekend. Er is zelfs een directe ‘sabab-ul-nuzul’ (of reden voor openbaring) voor het eerste vers.


"Wilders en Bosma piesen naast de pot met hun definitie van Taqiyya."


Er was namelijk een man in de tijd van de Profeet die onder marteling de geloofsbelijdenis ontkende. De Profeet (vzmh) stelde hem gerust: hij was niet in ongeloof vervallen, want zijn hart bleef geloven en zijn lijf was door de marteling niet meer onder zijn eigen controle.

Overigens zijn er ook voorbeelden van moslims die met gevaar voor eigen leven blijven vasthouden aan hun geloof: een voorbeeld is een van de Kompanen van de Profeet, de Abessijn Bilal. Onder hevige marteling in de brandende woestijnzon bleef hij roepen: God is Eén. In latere tijden was er het levensverhaal van de geleerde Ibn Taymiyya die een theologisch dispuut had met de Staats-Islam van zijn tijd (het gedachtegoed van de zgn Moe’tazila werd door de heersende kalief als leidend aangewezen. Alle andere meningen werden verketterd.) Hij belandde voor vele jaren in de gevangenis onder erbarmelijke omstandigheden.

Enfin, tot zover de koranverzen. Wat zeggen de hadithverzamelingen (met uitspraken van de Profeet, vzmh) er eigenlijk over?

De Hadith

In de hadith sahieh-verzamelingen (overleveringen van de Profeet vzmh waar de moslims het hoogste waarheidsgehalte aan toekennen) komt het concept van ’taqiyya’ ook voor. Hier schrijft Ustadha Bewley over door te verwijzen naar overleveringen van o.a. Al-Hasan (kleinzoon van de Profeet vzmh die ook zeer primair is voor de shia): "taqiyya zal voortduren tot de Dag der Opstanding".

Nu een spelletje koranteksten ombuigen, verdraaien, inkorten en modern vertalen tot de oorspronkelijke betekenis gedemoniseerd is. Vervolgens klinkt het: aha, dus liegen en bedriegen is de kern van Islam! Gretig sprongen de islamofoben hier op in, even er aan voorbij gaande dat taqiyya slechts toegestaan is, daar waar het nodig is om je leven te redden. Niet voor de lol, niet om nietmoslimpjes te pesten, te overheersen of anderszins onrechtvaardige valsheid te plegen. Let op de vertaling en uitleg van Bewley: ’taqiyya’ houdt in ‘doing something to protect oneself from the evil of one’s enemy without being a hypocrite or content with falsehood.’

Zo beschouwd, is taqiyya vooral zelfbescherming en heeft het strikte voorwaarden: het moet uit zelfbescherming zijn, zonder hypocrisie en zonder een gevoel van tevredenheid met de leugen. Het deed me denken aan het leugentje om bestwil (dat eigenlijk in de Islam niet is toegestaan, behalve als het gaat om het bijeenbrengen van strijdende partijen of huwelijkspartners) of het immer gerade aus-grapje waar ik mee opgegroeid ben: in de Tweede Wereldoorlog was het prima toegestaan om Duitsers de verkeerde kant op te sturen of te liegen en bedriegen als het de bezetter zou tegenwerken of levens van Joden, Verzetslieden of ander volk zou redden (of gewoon om Duitsers te pesten overigens – iets wat tot ver in de jaren ’90 nog gewone praktijk was overigens).

Voorbeelden van Taqiyya

Het beste voorbeeld van geoorloofde taqiyya was trouwens aan het begin van de Reconquista (eind 15de eeuw), toen de Christenen al-Andalus veroverden op de Moslims en ze eerst beloofden dat de moslims en joden mochten blijven; toen dat ze weg mochten met hun bezittingen of moesten bekeren tot het Christendom; vervolgens dat ze weg moesten zonder bezittingen. Uiteindelijk werden de achterblijvers (bekeerd of niet) alsnog vervolgd. Sommigen waren inmiddels al 2 of 3 generaties Christen maar werden toch nog als Crypto-Moslims gezien. Sommigen waren ook inderdaad Crypto-Moslims en verborgen hun geloof om te overleven. Dat is taqiyya dus. Niet lukraak liegen maar overleven in barre tijden.

Een christelijke historicus deed het overigens meer denken aan het advies dat katholieken achter de Muur kregen in Koude Oorlogstijd: verberg je geloof. Dat is beter voor je leven. Maar ja, da’s volgens Joop  ongetwijfeld te links om qua argumentatie mee te komen…
Nu de hamvraag: is er in het algemeen taqiyya in Nederland, Europa of de Westerse Wereld door moslims? Wilders en Bosma lijken te suggereren van wel. Vanuit Islamitisch perspectief is dit ironisch: na de zoveelste bekladding, schietpartij en molestatie van vrouw met niqaab kun je bijna zeggen dat taqiyya nodig is. Kijk hier bijvoorbeeld voor een lelijk lijstje aanvallen en bekladdingen. Maar laten we wel wezen: de incidenten nemen weliswaar toe, maar we zijn als moslims over het algemeen gezegend met de veiligheid die er in Nederland is. Taqiyya is hier hopelijk niet nodig.

Moslims in Nederland en Taqiyya

PVV’er Bosma bevestigde overigens bij P&W zelf dat de meeste moslims niet eens weten wat taqiyya is – daaraan voeg ik toe: zeker niet in de PVV-opvatting, die eigenlijk lijnrecht in gaat tegen de principes van de Islam. Onze Profeet (s) stond bekend als De Betrouwbare (Al Amien) en een van zijn belangrijkste uitspraken was niet voor niets: ‘ik ben slechts gekomen om het beste gedrag te perfectioneren.’ Liegen en bedriegen hoorden daar zeer zeker niet bij.

Het addertje onder het gras is echter dat je mijn woord er niet voor kunt accepteren: ik ben moslim. Afhankelijk van hoever je meegaat in Wilders’ retoriek (en inmiddels die van CDA, VVD en ongetwijfeld straks ook PvdA en Groen Links) zul je mij bij voorbaat al minder vertrouwen. Een dubbele agenda kun je namelijk nooit ontkennen maar slechts bevestigen (Cruyffiaans, maar waar).

Dus ik zit een beetje in de hoek geverfd. Ik zou het dan ook ongelofelijk fijn vinden als mensen mij als moslim appreciëren op basis van wat ik zeg, doe en laat zien. Misschien dat jullie dat bij elke moslim of, *ping* revolutionair idee, bij ieder mens kunnen doen. (Dit laatste heb ik overigens niet van mezelf maar van Frits Bolkestein, die ik mettertijd meer ga waarderen).

Meeste moslims kennen het niet

Na twee delen taqiyya nu maar even kort samenvatten: Wilders en Bosma piesen naast de pot met hun definitie van taqiyya. Taqiyya kan alleen in uiterste nood en voor behoud van het leven gelden, niet als een algemeen islamitisch dagelijks principe. De meeste moslims kennen het begrip niet, en degenen die het wel kennen wijzen het overigens meestal toe aan de sji’ieten. Nederland is veilig genoeg voor moslims (alhoewel het aantal incidenten toe lijkt te nemen) en liegen en bedriegen in die context heet simpelweg: liegen en bedriegen. De Koran en Soennah zijn hier duidelijk over: een moslim is slechts zo goed als zijn woord, de Profeet stond bekend als de Betrouwbare, rechtvaardigheid dient het leidende principe te zijn. Al het andere is propaganda – laat het en kijk naar het individu en zijn/haar handelingen.

Ziezo. En nu werken alsof we leven in de eerste dagen van een betere natie.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van