Voorpagina Maatschappelijk

De Volgende Generatie

Paar jaar terug kwam ik ergens Ahmed Aboutaleb (toen nog wethouder in Amsterdam) tegen en vroeg hem of hij als Marokkaanse politicus een oplossing had voor de hoge criminaliteit onder allochtonen. Maar echt specifieke oplossingen of creatieve methoden om het probleem aan te pakken, had hij niet. Het heeft allemaal te maken met de sociaal economische klasse waarin ze zitten en het duurt gewoon minimaal 2 generaties voordat het probleem zichzelf oplost, was zijn mening. Mensen die in achterstandswijken wonen en geen werk hebben, komen nou eenmaal makkelijker in de criminaliteit terecht. Vrij logisch, eigenlijk. Het is eigenlijk nog het enige belangrijke minpunt uit het Jaarrapport Integratie 2010 van het CBS: de hoge criminaliteit.

De eerste generatie heeft voornamelijk hard gewerkt en veel opgeofferd om de toekomst van hun volgende generaties te verbeteren. Die volgende generatie (waaronder ikke) heeft alles om het leven succesvol te maken: Toegang tot goed onderwijs, toegang tot goede gezondheidszorg, geen zorgen om eten of een dak boven ons hoofd, Playstation, iPhone, noem maar op. Wij, de tweede generatie, hebben er zelf helemaal geen moeite voor hoeven te doen, het is niet ons verdienste, het is ons gewoon allemaal aan komen waaien, een vanzelfsprekendheid. Mede mogelijk gemaakt door onze ouders. We mogen onze eerste generatie dan ook een beetje dankbaar zijn voor zo’n beetje alle mogelijkheden die we nu hebben.

Wij, tweede generatie, doen het steeds beter in het onderwijs, hebben een beter perspectief op de arbeidsmarkt en komen er sociaaleconomisch dus ook steeds beter voor te staan.

Als ik de huidige politiek mag geloven, gaat het niet goed met de integratie. Als ik zo om me heen kijk, doen mijn generatiegenoten het echter aardig goed. Inmiddels zitten we zo’n beetje overal: bij grote bedrijven, multinationals, overheid of gewoon in onze eigen toko’s. Stap voor stap komen we steeds een treedje hoger en straks mogen we ook mee besturen.

Helaas is er dus nog die grote groep sukkels, die ondanks de opofferingen van hun ouders er met de pet naar gooit en als een stelletje ondankbare idioten alles kapot maakt wat goed voor haar is. Maar als nou nét de partij die criminaliteit eindelijk eens hard zou aanpakken zelf vol met criminelen zit, vraag ik me af of er nou ooit iets aan gedaan gaat worden. Ik denk in ieder geval niet dat die crimineeltjes zullen schrikken als je een deel van hun portefeuille gaat afpakken (tot nu toe de hardste maatregel van de PVV tegen straatterreur).

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van