Voorpagina Algemeen, Interviews

Interview: De Moslimagenda 2011

De tijd tikt, en dat is te merken. Ondanks alle smartphones en moderne snufjes, zoals een agenda, gelooft De Moslimagenda nog altijd in papier. Daarom ook een papieren agenda vol met islamitische data. Zo mis je nooit meer het Suikerfeest en weet je precies wanneer het Islamitisch Nieuwjaar is. Verder boordevol informatie over allerlei Islamitische organisaties en websites. En om het nog een vrolijke touch te geven hebben verschillende kunstenaars een pagina ingevuld met hun creaties. Dit resulteert in een agenda waarmee je weer helemaal bij de tijd bent.

Wij stelden een aantal vragen aan Jolande van De Moslimagenda.

Wijblijvenhier.nl: Jolande, in Allah’s Naam: Waarom de Moslimagenda?

De Moslimagenda: Omdat er nog geen bestond. Het is handig; je kunt bijvoorbeeld even kijken wanneer de ramadan volgend jaar is. En welke islamitische organisaties er zijn; die staan in de Sociale Kaart. Het leek me goed om een klein steentje bij te kunnen dragen aan positieve beeldvorming van moslims in Nederland door o.a. kunst van Nederlandse moslims een podium te geven en om bekende en onbekende moslims in Nederland te laten vertellen hoe ze de feestdagen beleven. Ik wil een mooi product maken dat praktisch is en waar iedereen, zowel moslims als niet moslims, van kan genieten.

WBH: Een agenda met gebedstijden?

MA: Gebedstijden staan er in de maand Ramadan. Het is mogelijk om de gebedstijden ook bij de andere data te plaatsen maar dan blijft er (te) weinig schrijfruimte over. De agenda volgt de Nederlandse en Islamitische jaartelling. De gangbare data plus de islamitische data van Turkije, Marokko en Mekka staan vermeld.

WBH: Uitermate geschikt voor moslims met een dubbele agenda dus?

MA: Haha, zo zou je het kunnen bekijken. Maar in de eerste plaats dus gewoon een mooie agenda die handig is.

WBH: Je kent de hele discussie wel omtrent het vaststellen van bijvoorbeeld het begin van de Ramadan. Hoe ga je daarmee om?

MA: We hanteren de Umm al-Qura kalender en de kalenders van de Turkse en Marokkaanse overheid. En daarbij adviseren we om de plaatselijke moskee te raadplegen omdat de tijd kan afwijken.

WBH: Hoe verloopt de verkoop en wat zijn de reacties?

MA: We hebben er nu drie gemaakt (2009, 2010 en 2011) en de reacties zijn positief. De verkoop stijgt gestaag maar traag. Het moet bekender worden bij een grote groep. Gelukkig heeft het Islamitisch basisonderwijs de agenda gevonden en cadeau gegeven aan personeel ter gelegenheid van het offerfeest.

WBH: What’s next? Een Hindoeagenda?

MA: Ik zou natuurlijk nog een Hindoe- Boedhistische of humanistische agenda kunnen maken, naast De Moslimagenda en De Joodse Agenda die ik nu maak, maar ik doe dit naast mijn reguliere baan en er zit veel tijd in het maken van de agenda. Het is vooralsnog meer een hobby dan een bijverdienste.

WBH: Waar zijn de agenda’s verkrijgbaar?

MA: In een groot aantal boekwinkels, de Bijenkorf en bij www.demoslimagenda.nl

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!