Voorpagina Algemeen

Frits Bolkestein, Taqiyyah Emperor

De begrippen jihad, sharia en taqiyyah hebben tegenwoordig een volledig nieuwe betekenis gekregen die weinig meer van doen hebben met religiewetenschap of islamgeschiedenis.

Jihad is jezelf laten ontploffen, sharia staat voor handen afhakken en taqiyyah betekent dat je andere dingen zegt dan je eigenlijk bedoelt. Althans, volgens de grote massa die totaal op het verkeerde been is gezet door Ome Geert. De meesten van jullie kennen ongetwijfeld de oorspronkelijke betekenis van deze termen, dus ik zal jullie niet vervelen met mijn beperkte interpretatie.


Zoek de verschillen

Laten we de dommemansuitleg van het begrip taqiyyah voor nu even hanteren: iets anders zeggen dan je eigenlijk bedoelt. Wilders misbruikt deze term door te stellen dat alle moslims in Nederland die aardige en geïntegreerde dingen lijken te zeggen, in werkelijkheid bezig zijn de democratie te ondermijnen omdat ze het liefst handen willen afhakken.

In dit omstreden artikel van afgelopen maandag in De Pers raadt Senator Palpatine Frits Bolkestein orthodoxe joden aan te emigreren. Herkenbare joden hebben in Nederland geen toekomst, aldus de éminence grise van de VVD. Het antisemitisme van vooral Marokkaanse jongeren, maakt het leven voor hen onmogelijk. Dus volgens Bolkestein kunnen joden beter een enkeltje Israel of Amerika kopen.

Is Bolkestein soms aan het dementeren? Welke politicus haalt het nu in zijn hoofd om joden het land uit te adviseren? De reacties op alle internetfora zijn voorspelbaar. Niet de joden, maar de Marokkanen moeten het land uit.

Nee, Bolkestein is bij zijn volle verstand en speelt een geraffineerd spel. Hij zegt: de joden kunnen beter het land uit, maar hij eigenlijk wil zeggen is de Marokkanen moeten weg. Knap staaltje niet zeggen wat je bedoelt.  Daarmee is hij voor mij de nieuwe Dark Emperor of Taqiyyah.

De reaguurders, politici en de Nederlandse media reageren verontwaardig. Maar de oude volksmenner Bolkestein deert het niet. Hij mobiliseert slechts de woede die zich uiteindelijk niet op hem richt. Sorry Frits, ik heb je door, je meent er niks van. Zijn bordesscene bij de cultuurschreeuwers liet al zien dat Bolkestein op zijn oude dag een eigen manier heeft gevonden om de boel lekker op te stoken.

Jammer dat Bolkestein zijn zeer geslaagde mind tricks niet toepast op het voorkomen van alle discriminatie en geweld tegen en tussen alle minderheden. Maar ja, kom daar maar eens mee op de voorpagina.

Bastiaan Verberne is religiewetenschapper, dagvoorzitter en presentator.

Lees andere stukken van