Voorpagina Bekeringsverhaal

Ik had geen geloof met regeltjes nodig om mij te vertellen wat goed en kwaad was

“Jij kan toch zo goed leren?”
– “Ach, redelijk.”

“Maar je bent moslim geworden.”
– “Klopt.”

“Dat moet natuurlijk van je man.”
– “Nee, ik ben moslim geworden door dat goede leren. Ik heb de islam serieus bestudeerd. Daarom ben ik nu moslim.”

“Maar hij slaat je zeker wel.”
– “Dat valt reuze mee.”

In de beginjaren van mijn bekering heb ik meerdere van dit soort diepzinnige gesprekken met mijn medestudenten gevoerd. Toen verbaasde ik me al over het totale gebrek aan kennis over de islam onder degenen die binnen een paar jaar als arts, jurist of bedrijfskundige aan de slag zouden gaan. Waar ik me ook over verbaasde was dat letterlijk niemand geïnteresseerd was om er achter te komen wat mij had aangetrokken in de islam. Het bleef altijd bij oppervlakkige vragen over voornamelijk mijn islamitische man en de hoofddoek.

Voordat ik trouwde heb ik mijn man duidelijk gezegd dat ik er geen enkel probleem mee had dat hij moslim was, maar dat hij wel moest beseffen dat ik mij nooit zou bekeren. Ik had geen geloof met regeltjes nodig om mij te vertellen wat goed en kwaad was. Mijn eigen regeltjes hadden mij nooit in de steek gelaten. Wel schafte ik een paar boeken over de islam aan, uit algemene interesse. Het duurde niet lang voordat mijn algemene interesse in de islam overging in een persoonlijke zoektocht.

Dat is ruim twintig jaar geleden. Nu kan ik mij een leven zonder islam niet meer voorstellen. De islam laat de puzzelstukken met de antwoorden op alle grote vragen van het leven perfect in elkaar passen. Wat niet is veranderd  in die twintig jaar, is het gebrek aan kennis over de islam bij veel mensen.

De islam is de meest besproken godsdienst in de media, maar bijna niemand kan er inhoudelijk iets zinnigs over zeggen. Veel mensen zijn er zo van overtuigd dat de islam een simpel of zelfs achterlijk geloof is, dat ze nooit de moeite zullen nemen om een informatief boek over de islam te lezen.

Dat heeft mij ertoe gezet een roman te schrijven waarin de islam, voor de verandering, eens een positieve rol speelt. Mijn opzet was om een verhaal te schrijven, waarin de lezer sympathie krijgt voor een Nederlandse studente die voor haar studie informatie nodig heeft over de islam. De lezer volgt de jonge vrouw, terwijl haar kennis over en fascinatie voor de islam langzaam groeit. Na veel lezen, discussie en ook twijfel, bekeert zij zich tot de islam. In haar omgeving wordt hier heftig op gereageerd. Onderwerpen die in de roman aan bod komen zijn onder andere het doel van het leven, de relatie tussen mannen en vrouwen, uiteraard de hoofddoek en de kopvoddentax, het begrip jihad en ik kon het niet laten om onze grote politieke vriend ook even langs te laten komen.

De roman zal Inshallah vanaf 15 september verkrijgbaar zijn via de boekhandel en bol.com.

Op 14 september is de boekpresentatie in Centrum de Middenweg te Rotterdam. Nourdin el Ouali, politiek leider van Nida, zal Inshallah het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Voor meer informatie over de roman en de boekpresentatie kunt u kijken op www.eenislamitischeverrassing.nl.

Een Islamitische Verrassing
ISBN 978-90-822288-0-9
Prijs: 14,95

Frederica Hugenholtz is geboren en getogen in Zeist. Ze is al heel lang getrouwd met een Syrische man wat bewijst dat gemengde huwelijken wel succesvol kunnen zijn. Twintig jaar geleden bekeerde zij zich tot de islam uit overtuiging dat de islam de antwoorden geeft op alle grote levensvragen. Voor haar studie economie aan de Erasmus Universiteit verhuisde ze in 1989 naar Rotterdam waar ze nooit meer is weggegaan. Haar Zeisterse accentje is ze nog niet helemaal kwijt, waardoor ze regelmatig complimentjes krijgt van onbekenden dat ze zo netjes Nederlands spreekt. Na haar studie heeft ze bewust gekozen voor het full time moederschap, waarvan ze geen moment spijt heeft gehad. Frederica houdt van discussies over politieke en maatschappelijke vraagstukken en kan zich enorm opwinden over alle onwaarheden die er geschreven en gezegd worden over de islam.

Lees andere stukken van Frederica