Voorpagina Maatschappelijk

De ene haat is de andere niet

De afgelopen weken heerste het haat-virus in Nederland, en wat we eruit kunnen concluderen is dat de ene haat de andere niet is. Er wordt  duidelijk met twee haten gemeten, en de selectieve verontwaardiging is soms ronduit stuitend. Laten we even een rondje maken door het nieuws van de afgelopen weken.

Een ambtenaar verstuurt een domme tweet [‘ISIS heeft niets met Islam te maken.. is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken’] en wordt vanwege de tweede zin geschorst door het ministerie waar ze werkzaam was. Met de vele complottheorieën en onzin-verhalen op internet was het niet zo slim om dit als ambtenaar te tweeten, maar is het niet een beetje overdreven om haar meteen maar ook van antisemitisme te beschuldigen?

Lodewijk Asscher stelde namelijk over de tweet: “Het is zo’n klassieke vorm van antisemitisme. Het is allemaal een complot van de joden…”. Huh? Kennelijk is het ene begrip van antisemitisme de andere niet. Hoe zeer ik het ook niet eens ben met de tweet van die ambtenaar, volgens mij is er niets antisemitisch aan. Ze heeft het immers over zionisten, en niet over joden. Of valt kritiek op het zionisme en de staat Israel inmiddels ook onder antisemitisme? In dat geval kan ik haar opmerking wel begrijpen; dat de vrijheid van meningsuiting (hoe dom die mening ook is) kennelijk niet voor alle mensen geldt.

Enkele dagen voor dit gebeuren had het zionistische reclamebureau CIDI een grote advertentie geplaatst met als boodschap ‘Kritiek op Israel? Oké. Jodenhaat? Nee!’. Op zich een tekst waar ik het ook volledig mee eens ben. Maar als je vervolgens notoire Marokkanen- en Islam-haters als Ebru Umar, Bart Schut en Afshan Elian vraagt om hun naam aan deze advertentie te verbinden, dan wordt het een lachertje. Want dan wordt de boodschap: ‘Marokkanenhaat? Oké. Moslimhaat? Oké. Maar Jodenhaat? Nee, dat gaat te ver!’  Kennelijk is de ene haat de andere niet.

Ook Rutte heeft van zich laten horen: ‘Laat ik glashelder zijn: voor antisemitisme en discriminatie is in ons land geen plaats.’ Grappig dat hij die twee zaken apart noemt. De praktijk wijst uit dat dat komt omdat hij deze zaken ook op twee aparte manieren aanpakt. Antisemitisme en jodenhaat worden terecht hard aangepakt, maar werd er ook maar zo daadkrachtig opgetreden tegen haat tegen moslims. Er zijn zelfs beroeps-islamofoben (denk aan een Hans Jansen, of een Ephimenco, of een Leon de Winter, of kijk zelf af en toe even in uw favoriete krant) die allerlei complotten hebben over hoe wij moslims het kwaad zelve zijn of van plan zijn om stiekem de heerschappij van Nederland en Europa over te nemen. Geen haan die daarnaar kraait. Kennelijk is ook de ene complottheorie de andere niet.

Tot slot de rechts-extremisten en isis-hooligans die het recht op demonstratie misbruikten en er een haat-parade van maakten.  Nu kreeg de politie en overheid eindelijk echt de kans om haat aan te pakken, maar helaas deed men dat niet. Zo schieten we niet echt op met het aanpakken van haat.

Het verbaast me trouwens dat de isis-hooligans nog niet richting hun beloofde beroofde land zijn vertrokken. Hun leider heeft volgens mij een oproep gedaan aan alle isis-fans om naar het isis-horrorhuis te komen. Hij vroeg voornamelijk om artsen, ingenieurs en dat soort peeps, maar misschien kunnen ze ook wel wat clowns uit Nederland gebruiken (wel met bijpassend zwarte humor natuurlijk).

Maar dan moet Nederland ze natuurlijk wel laten gaan. En waarom ook niet? Als er Nederlandse zionisten naar Israël gaan en zich aansluiten bij het leger daar, dan wordt ze geen strobreed in de weg gelegd. Sterker, ze krijgen van menig politici nog een schouderklopje mee. Je zou denken dat je ze of allemaal laat gaan of juist allemaal tegenhoudt, afhankelijk van wat je beleid is. Maar als je met twee haten meet, dan is kennelijk ook de ene terreur de andere niet.

Bron afbeelding: Flickr.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van