Voorpagina Islam, Politiek

Sharia4Holland: Ata’s nieuwe partij?

Nog geen dag nadat Ata zijn oproep heeft gedaan voor een nieuwe (areligieuze) politieke partij, ploft er een email in mijn inbox. Een broeder stuurt me een drietal youtube-video’s met de omschrijving ‘Sharia4Holland’: de opening is ‘assalaamoe aleikoem’ , vervolgens drie links en afsluitend ‘wa aleikoem salaam’. Dat is vreemd, want meestal is de beste broeder wat uitgebreider in zijn woorden. Sterker nog – hij heeft een kleurige creativiteit en een talige lenigheid die bijna jaloersmakend is.

Dus. Maar eens kijken wat een van die filmpjes inhoudt.

Een van de filmpjes is enkel tekst. De tekst loopt echter van mijn scherm af. Er is iets met mijn instellingen waardoor de laatste woorden steeds buiten mijn zicht vallen. Hun Engelse naam, compleet met jaren ’90 cijfer/letter-combinatie spreekt boekdelen: ‘Sharia4Holland’. Het blijkt om de oprichting te gaan van een club die sharia voor Nederland wil.

Ik verbaas me hier niet over, want natuurlijk zijn er moslims die de shari’ah in Nederland willen. Net zoals er liberalen zijn die de vrijmarkt willen laten domineren, linkse rakkers die de socialistische heilstaat nieuw leven willen inblazen en mensen van de PVV die lijfstraffen willen invoeren en een haast wel religieuze mate van discriminatie in het leven willen roepen en daarmee de scheiding van kerk en staat van de tafel willen vegen. (Geert Wilders met keppeltje gezien? Bijna net zo fraai als Maxima met hoofddoek).

Vooralsnog weinig verbazingwekkends dus.

In de twee andere filmpjes spreekt de voorlichter van Sharia4Belgium zijn Nederlandse kompanen moed in. En passant nodigt hij Beatrix uit tot de islam, alsmede premier Rutte, Geert Wilders en iedereen in Nederland. Oh ja, en de burgemeester van Rotterdam roept hij ook op tot de islam, alhoewel die mogelijk niet vrolijk zal worden blijkbaar eerder uit de club te zijn gegooid.

Wat Abu Imran (zo heet hij) verder nog doet is summier uitleggen waar ze religieus voor staan en wat hun achtergrond en denkbeelden zijn: die komen vanuit de soennah en de qur’an via de ‘selefu salih’. In de eerdere filmpjes wordt kort stilgestaan bij meningsverschil onder geleerden, maar daar spreekt hij nu niet over.

Wat verder opvalt bij Sharia4Holland is het stemmig zwart (met wat vlammen en een bloederige streep waar ik enigszins de bibbers van krijg) van zowel site als filmpjes, maar vooral ook het ontbreken van een duidelijk plan. Er wordt weliswaar geschreven dat ze ‘via internet, met filmpjes, flashes, verdelen van boeken, van affiches, lezingen en lessen, steeds zullen uitnodigen tot de ware waarheid, de zuivere islaam’ maar concrete activiteiten staan er nog niet. Mogelijk komt dit nog. Dan is het duidelijker om te zien waar de broeders en zusters voor staan. (Ze hebben momenteel in ieder geval niet de mediawind mee, na de slechte pers omtrent de voorbereidingen voor een terreuraanslag incl. shariah4belgium link. Daar hoor je overigens nu weinig meer.)

Enfin, ik weet het verder ook niet. Meer info – check dan de site.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van