Voorpagina Ervaringen

Goede voornemens voor 2011?

Het jaar 2010 was voor mij erg verwarrend en verhelderend, gezellig en saai, zwart/wit en kleurrijk, druk en rustig, gelukkig en droevig, plezierig en pijnlijk, rationeel en emotioneel, collectief en eenzaam, kinderachtig en volwassen, stressvol en rustgevend, verstandig en gevoelig, bitter en zoet… kortom, het was ‘alles’.

Tegen het einde van ieder jaar zijn veel mensen bezig met het opstellen van een mooie lijst met goede voornemens. Simpele, of juist complexe zaken die men wil veranderen. Gisteren heb ik de hele dag gebruikt om mensen te vragen naar hun goede voornemens. Sommigen moesten er heel lang over nadenken en anderen waren vastbesloten en zeker van hun zaak. Verandering moet en zal komen!

Een greep uit alle goede voornemens die ik heb gehoord: Afvallen, meer lezen, stoppen met roken, geen goede voornemens hebben, meer sporten, meer aan henzelf denken, meer aan anderen denken, positiever zijn, afvallen, leren koken, trouwen, gezonder eten, geld verdienen, meer tijd doorbrengen met familie, even lief zijn als altijd en afvallen. Had ik die al genoemd?

De dames zijn wat enthousiaster op dit gebied en hebben een hele waslijst, terwijl de meeste heren die ik heb gevraagd vaak geen goede voornemens hebben. De helft van de dames wil afvallen en de helft van de heren zegt: ‘Ik doe niet aan goede voornemens!’

Zelf heb ik best lang moeten nadenken om iets zinnigs te verzinnen voor het jaar 2011. Ja, moslims doen ook aan goede voornemens. Tijdens een van mijn dagelijkse ik-ga-ff-nadenken-wandeling door het bos heb ik ontdekt dat ik zo’n voornemen niet kan verzinnen. Vandaar mijn besluit om af te gaan op m’n gevoel en niet op m’n verstand. En het enige wat mijn gevoel wil, is bewuster leven. De rest komt vanzelf wel.

Bewuster leven in het heden en niet vooruitstreven naar volgend jaar om een nieuwe start te kunnen maken. Heel veel dingen kan je ‘nu’ veranderen. Daarvoor hoef je niet te wachten op het begin van een volgend jaar. Je kan ‘nu’ al een start maken aan je goede voornemens. Want ‘nu’ is het begin van de rest van je leven.

Succes ermee!