Voorpagina Algemeen

‘Een tolerante stad geeft antisemitisme, homofobie en islamofobie geen plek’

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte en raadslid Bart Vink schreven op in Het Parool dat de stad moet strijden tegen antisemitisme. Daar zijn Ben Ahmed Ben Yerrou en Alain Hofman, Jonge Democraten Amsterdam (jongeren D66) het niet mee eens.

Wij zijn van mening dat de stad moet strijden tegen alle vormen van haat en niet een vorm van haat moet uitlichten zonder de andere vormen te benoemen. Het benoemen van één enkel probleem, zoals antisemitisme, is niet genoeg voor politici, omdat er veel meer speelt.

Zo is het opvallend dat in het coalitieakkoord met geen woord wordt gerept over radicalisering, polarisatie en vervreemding in onze samenleving, terwijl deze problemen al veel langer spelen in de Amsterdamse wijken. Ook op bijvoorbeeld vertrokken en terugkerende jihadstrijders geeft het akkoord geen visie.

Vraagstukken
Hoe zorgen we ervoor dat Amsterdamse jongeren niet vervreemden van de samenleving, en hoe voorkomen wij polarisatie in de wijken? En nog belangrijker: hoe beschermen wij onze jeugd en met name de kwetsbare individuen voor radicale ideologieën en jihadronselaars?

Antisemitische betogingen of incidenten zijn helaas niet nieuw. Het is een terugkerend fenomeen, dat alleen bestreden kan worden als er een structureel beleid wordt gevoerd dat breder is dan de nadruk leggen op wat er fout is gegaan.

Tolerantie
Het is verleidelijk om, gezien onze geschiedenis, in ons land en zeker in onze stad de Joodse gevoelens op de voorgrond te stellen en deze te ondersteunen. Maar dat is op zijn best symptoombestrijding en op zijn slechtst symboolpolitiek zonder werkelijke inhoud. Want het eenzijdig ‘beter bekend kunnen laten worden met Joods Amsterdam’ doet de werkelijke problematiek en discussie schrijnend te kort. Joods Amsterdam bestaat niet, er is maar één Amsterdam en dat is nu juist van ons allemaal.

Een tolerante stad geeft antisemitisme, homofobie en islamofobie geen plek en geeft iedereen de ruimte zichtbaar zichzelf te zijn. Juist nu moet Amsterdam de aanpak van haat tot een speerpunt maken.

Door: Ahmed Ben Yerrou en Alain Hofman

Dit stuk is eerder verschenen in Het Parool.