Voorpagina Ervaringen, Lifestyle, ReFlex' klaagboek

Facebook en Vrienden

Ik heb een hekel aan facebook en aan twitter. Iets meer dan 99% van de berichten zijn totaal oninteressant en de rest kan mij niet boeien. Maar dat is niet eens het ergste. Het ergste zijn de zogenaamde facebook-vrienden – niet te verwarren met echte vrienden – of de ‘ volgers’ op twitter. Nu zullen de mensen die mij kennen wel weten dat ik geen expert ben op het gebied van dit soort internet-vertier, dus misschien begrijp ik het niet helemaal. Maar af en toe kijk ik over de schouder van vrienden of familie mee als ze weer eens een foto van hun avondeten op facebook moeten plaatsen. En de berichten die ik dan zie, zijn nogal bedroevend.

Foto’s van vakanties of feestjes of van jezelf (want narcisten zijn niet bepaald schaars op facebook), zodat de hele digitale wereld kan zien hoe boeiend je leven is. Daarop komen dan weer tientallen reacties van de ‘vrienden’ in de trant van ‘Zo, wat ziet dat er mooi/leuk/cool uit!’ en dan vraag ik me als cynicus natuurlijk af hoe oprecht het allemaal is. Voor mensen die niet zo goed zijn met dit soort teksten, is er nog altijd een knopje met een duimpje omhoog. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik liever zou willen ontvangen: een complimentje van vriend nr. 137 of een digitaal duimpje?

Op facebook heb je ook binnen no time 183 vrienden (gewoon een kwestie van vaak genoeg doorklikken). Dat is natuurlijk ook raar. In de normale wereld moet je toch een beetje uitkijken voor mensen die meer dan 80 vrienden hebben. Dat zijn of een soort van maffiagasten of van die netwerkgasten, die elk feestje en bijeenkomst langsgaan om ‘vrienden’ te maken.

Het show-gedrag (kijk mij/mijn auto/mijn vakantie/mijn avondeten/mijn kindje/mijn hondje/mijn quasi-intellectuele quote eens) zal wel iets van deze tijd zijn. Ook op de tv zie je dat terug. Je moet flink doorzappen om langs al die mensen te geraken die denken dat ze kunnen zingen, dansen, koken of een ander uniek talent hebben. Want hey, iedereen heeft een talent en dat moet je aan zoveel mogelijk mensen op deze wereld laten zien. In ieder geval aan die 349 vrienden van je op facebook.

Ik heb het dus niet zo met die sociale media. Ik vind het juist verre van sociaal. Er zit nou eenmaal geen gevoel in. En laat dat nou het mooiste zijn van vriendschap. Als vrienden voel je elkaar aan, daar heb je soms helemaal geen woorden voor nodig en al helemaal geen lullig digitaal duimpje. Het digitale leven is niet te vergelijken met het echte leven. En dat geldt ook voor de vrienden in beide werelden. Het zorgt voor een devaluatie van het woord ‘vriend’. Toen onze koningin vorig jaar haar bezorgdheid hierover uitte, begreep ik haar dan ook meteen. Ik ben geen vrienden met haar, maar wat dat betreft kunnen Hare Majesteit en ik elkaar wel de hand schudden.

P.S: Wijblijvenhier is sinds kort ook op Facebook te volgen.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van