Voorpagina Ervaringen

Elk kind een schooltas: The Battle!

Zaterdag 6 september 2014

Het is net na middernacht als twee auto’s, beide met geblindeerde ramen, de parkeerplaats op komen rijden. ‘Rachid, heb je alles bij je? Ik zweer het; als er ook maar één ontbreekt, dan kunnen ze je morgen uit de gracht vissen, vriend.’ Karim, beter bekend als de Utrechtse tassendealer, laadt gestresst zijn auto in. TRING. Het helse geluid van zijn ringtone schalmt door Kanaaleiland, een 020-nummer, shit. Paniek overheerst.

Eetcafé Noumidia te Amsterdam is in korte tijd het hoofdkwartier geworden van alle onderhandelingen, geen genade. Met aan het hoofd Houcein en zijn handlangers Kamal en Hatim; bende van ellende. Deze proberen Karim al dagen te lokken naar the dark side, en het lijkt erop dat de deal vannacht gesloten wordt.

Ondertussen wordt iedereens loyaliteit op de proef gesteld, stadsverraders en collaborateurs komen uit de kast. De spanning is in heel Nederland te voelen, alle bendes zijn de hele week op hun hoede. Overal wordt er over gepraat, niemand weet hoe het gaat eindigen. Nergens is het meer veilig; er zijn autocontroles tussen Breda en Tilburg, lugubere praktijken in Amsterdam en in Rotterdam is het verdacht rustig. Geruchten gaan rond dat Den Haag inmiddels onderweg is met containers naar een nog onbekende locatie.

De tassenmaffia gebroederlijk bij elkaar. Voor even.

Zondag 7 september 2014

In de koude namiddag verzamelen team Utrecht en team Amsterdam op een afgelegen plek aan het water. Op Facebook wordt er gesproken van een belofte, één waar velen van zouden huiveren. Op vrijgekomen camerabeelden is te zien hoe de mannen één voor één het water in verdwijnen. Het einde lijkt nu nabij.

Van Nijmegen, Arnhem en Groningen is nog steeds geen spoor te bekennen, om middernacht is de ontknoping. Velen zullen sneuvelen en zich voorbereiden op een nederlaag, terwijl anderen met een euforisch gevoel de ontknoping tegemoet gaan. De rugzakkenbranche is een harde en kille business, duizenden tassen zijn opgeslagen en zullen verdwijnen uit het land. Richting een warm oord, waar ze met liefde zullen worden uitgedeeld aan zij die de toekomst gaan vormen van, het land waar velen van ons met hart en ziel zich voor inzetten. Marokko.

Wat iedereen ondanks de ‘strijd’ met elkaar deelt is de liefde voor de wezen; zij die onze privileges niet hebben, zij die de echte strijders zijn en de echte winnaars.

”… en over die kinderen die weerloos zijn en dat jullie voor wezen de gerechtigheid moeten handhaven. Het goede dat jullie doen, daarvan weet God.”  Koran: 4: 127

En onze strijd? Die zal misschien wel nooit eindigen, na zondag worden de loodsen leeg gehaald en de munitie opgeborgen. Maar volgende zomer barst de strijd weer los, en tot dan zijn we wel weer allemaal broers en zussen.

#elkkindeenschooltas

‘Elk kind een schooltas’ is een project waarbij afgelopen periode uit alle hoeken van Nederland gevulde tasjes zijn verzameld voor weeskinderen in Marokko. De verzameling ging gepaard met meerdere ludieke acties, en het project is vandaag afgesloten met de telling van duizenden tasjes.

Liberal Arts student aan de Universiteit van Utrecht. Soms is ze een dichter onder de naam Chahrani. Soms is ze een activist. En soms staat ze buiten de wereld. Als je haar even niet kan vinden zit ze waarschijnlijk in de trein ergens in het land.

Lees andere stukken van Soumaya