Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Politiek

Ben geen ‘gematigde’ moslim!

Politici en media roepen de laatste tijd ‘gematigde’ moslims op om afstand te nemen van ISIS. ‘Gematigde’ moslims? Zolang wij als overgrote meerderheid van de moslims in Nederland met ‘gematigd’ worden aangesproken, neem ik helemaal nergens afstand van!

Als je mij een ‘gematigde moslim’ noemt, dan vind je moslims in principe iets negatiefs; behalve dus degene die gematigd zijn. We noemen normale voetbalfans toch ook geen gematigde hooligans? Of priesters die geen kinderen misbruiken, zijn dat gematigde priesters? Automonteurs die je niet belazeren, zijn dat gematigde automonteurs? Het is dus nogal beledigend om als gematigde moslim neergezet te worden.

Ik weiger dan ook mijn Islamitische identiteit te onderwerpen aan een meetlat, die gestoeld is op bevooroordeelde normen. Verder ben ik ook geen ‘maar-jij-bent-anders’-moslim; evenals dit geldt voor de meerderheid van de moslim-gemeenschap. Ik ben ook geen seculiere of liberale moslim. Mijn Islamitische bewustzijn wordt namelijk niet beïnvloed door mijn politieke voorkeur.

Ik ben (soms) een praktiserende moslim. Ik ben een orthodoxe moslim (probeer me stipt te houden aan de religieuze bepalingen en voorschriften), misschien zelfs een fundamentalistische moslim. Ik zie de Quran en Hadeeth-teksten namelijk als fundamenten van mijn geloof. En verder mag je mij een Hanafi-moslim noemen, omdat ik die wetsschool aanhang. Daarnaast ben ik soms een luie moslim, soms een sportieve moslim, soms een hard-werkende moslim, soms een irritante moslim, soms een geïrriteerde moslim, soms een liefdevolle moslim, soms een hatelijke moslim, soms een zorgzame moslim, soms een bezorgde moslim, maar ik ben nooit – en dan ook echt NOOIT – een ‘gematigde’moslim!

Erken gewoon dat wij, de meerderheid van de moslimgemeenschap, de norm zijn. Dat wij ‘gewoon normaal’ zijn. Misschien dringt dan het besef door dat wij als moslimgemeenschap geen afstand nemen van elke halvegare psychopaat. De extremisten nemen namelijk zelf al afstand van de Islam en onze mooie moslim-gemeenschap. Zij zijn niet de norm, zij zijn dat nooit geweest, en zij zullen dit nooit worden.

Verrek, neem ik nu toch afstand van die lui?

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van