Voorpagina Algemeen, Recensies

Recensie: “Een Islamitische Verrassing”

Waarom bekeren autochtone Nederlanders zich? Hoe komen ze voor het eerst in aanraking met de Islam? Hoe zoeken ze informatie en hoe besluiten ze uiteindelijk te praktiseren? De roman “Een islamitische verrassing” van Frederica Hugenholtz geeft een kijkje in een van die zoektochten.

Het boek gaat over de jonge Lisa, bezig met haar afstudeerscriptie, op proeftijd bij haar nieuwe baan en net uit een langdurige relatie. Ze had wat informatie nodig voor haar studie over de islam en kwam zo terecht bij een islamitisch informatiecentrum, waar haar zoektocht begon. Je leest over haar innerlijke strijd en ook over de strijd tussen haar en de mensen uit haar omgeving, die het niet allemaal eens zijn met haar keuzes.

Natuurlijk is dit niet hoe het met iedere bekeerling gaat. Er zijn ook nog genoeg mensen die naar aanleiding van een relatie bekeren, of een hele steunende omgeving hebben, of juist een familie die helemaal nooit meer contact wilt. Maar grotendeels is de innerlijke strijd wel wat veel autochtone Nederlanders meemaken. Het begint meestal met rationele bewijzen over de Koran, de wetenschappelijke feiten, dat er geen fouten in staan, dat Mohammed (vrede zij met hem) analfabeet was maar toch zoiets moois kon reciteren. Daarna komt er een gevoel, iets wat je niet kan loslaten, iets dat je laat inzien dat de islam klopt. Ook lezen over hoe een moslim zich eigenlijk hoort de gedragen, versus hoe de media hen neerzet, begint een motivatie te worden.

Het is een aanrader voor bekeerlingen en voor hun vrienden en familie. Ook niet moslims en “geboren” moslims kunnen het gemakkelijk lezen, aangezien het echt een kijkje in iemands hoofd is. Het is vlot geschreven en alles wordt redelijk uitgebreid uitgelegd. Je ziet de groei die Lisa en haar omgeving doormaken en dat maakt het interessant. Ook al gaat het over bekering, het is zeker geen missionair boek. Het stimuleert alleen om verder te kijken dan de massa, om onderscheid te maken tussen islam en moslims en om zelf onderzoek te doen. Het is rationeel maar tegelijkertijd ook emotioneel geschreven en daarom gangbaar voor iedereen.

Ikzelf, als bekeerling, kon me er zeker in vinden. De reacties van haar omgeving, de twijfel en de angst en voornamelijk het rationele wat in het hele boek beschreven wordt. Ook mijn ouders zouden zich waarschijnlijk kunnen inleven, niet omdat zij ook zo reputatiegericht zijn als de moeder van Lisa, maar wel om een kijkje in het hoofd van een bekeerling te nemen.

Naar mijn mening was het einde een beetje te extreem en zeker niet wat alle bekeerlingen doen, of überhaupt kunnen doen. Terwijl Lisa gedurende het hele boek behoorlijk rationeel was, vond ik haar laatste keuze iets te overhaast gemaakt. Van mij had dat hele stuk eruit gemogen, maar aan de andere kant maakt dat het een roman. Jammer genoeg heeft niet iedereen de mogelijkheid te verdwijnen. Daarmee heb ik al te veel gezegd. Ik raad jullie aan zelf te oordelen!

Een Islamitische Verrassing
Voor 14,95 euro op 
bol.com en uw plaatselijke boekwinkel

Eva is 17, geboren in Amsterdam maar getogen Hagenees. Ze is in het laatste jaar van het VWO en wil motivational speaker worden. Ze is aangenomen voor een journalistieke opleiding in De Verenigde Staten. Haar hobby's zijn nadenken, eten en slapen.

Lees andere stukken van Eva