De afgelopen dagen horen we flinke woorden van de dwergen in het kabinet, de D66. Met name D66-kamerlid Bert Bakker wilt wel het hele kabinet laten vallen om de ijzersterke principes van de D66: Geen Nederlandse troepen naar Afghanistan of het kabinet valt uit elkaar.
Natuurlijk zal ik niet treuren als dit kabinet wordt getackeld door deze ?moedige? man. Maar we hoeven slechts naar de vorige verkiezingen te kijken om te zien wat het aard van het beestje is: D66 verandert vaker van kleur dan een kameleon onder disco-lichten. Ik zal dan ook niet verbaasd zijn als straks alles met een sisser afloopt, er toch een oplossing komt waar alle partijen mee kunnen leven en we de troepen alsnog kunnen uitzwaaien voor hun uitje naar Afghanistan. Want de druk van Amerika is natuurlijk niet zomaar even weg te nemen. Nog voordat er iets besloten is, wordt Nederland er al op gewezen dat een ?nee? tegen Amerika ?consequenties? zal hebben voor de onderlinge verhoudingen.
Principieel vind ik dat als je een verbond hebt met iemand, dat je die dan ook moet nakomen. Je kan dat niet tussentijds even opzij zetten als het je niet leuk lijkt. Maar ja, dat moet dan wel voor iedereen gelden en dus ook voor Amerika. Helaas is de macht van de sterkste vaak doorslaggevend en dus kan de VS wél zomaar een land binnen vallen, verbond of geen verbond, VN-steun of geen VN-steun.
Maar als men dan weet dat de VS op basis van bedrog en fantasie een land is binnengevallen en men blijft zo?n land steunen, dan moet je het ook nu blijven steunen. Er is volgens mij in principe weinig aan de situatie veranderd. Toen de VS met hun ?preventieve oorlogen? begon, moest men ?nee? zeggen. Nu is het een beetje laat.
Tegen beter weten in, hoop ik toch stiekem dat D66 voet bij stuk houdt en dat we dit kabinet in de geschiedenisboeken kunnen bijschrijven. Ik ben daarnaast ook wel benieuwd hoe de VS zal reageren op dit speldenprikje. Alles hangt af van de D66: Blijft het D66-stoplicht op rood staan of springt het toch weer op groen?
6 Reacties op "Wordt dit kabinet getackeld door de dwergen?"
Vriend, denk je echt dat het de Amerikanen iets zou uitmaken. haha. Denk niet zo links aub (lijkt wel of ik Femke (GL) hoor praten). Ze vinden het fijn wanneer er andere landen mee doen, maar zonder is ook prima hoor. Dan hoeven ze helemaal geen uitleg te geven voor hun acties.
Principieel vind ik dat als je een verbond hebt met iemand, dat je die dan ook moet nakomen.
Allicht, maar dat wordt ondergraven als de sterkste macht daar zelf een zeer slecht voorbeeld in geeft.
Als we besluiten om geen legermacht naar Uruzgan te sturen betekent dat natuurlijk niet dat we onze hulp aan Afghanistan stoipzetten. We hebben opbouwwerkers all over the place daar. Uruzgan is een van de gevaarlijkste gebieden waar op dit moment nog weinig op te bouwen valt. De chaos is deels te wijten aan het ‘subtiele’ optreden van de VS in dat gebied, maar vooral ook omdat het een ruig gebied is waar nog steeds volop een machtsstrijd plaatst vindt tussen lokale bestuurders en vechtersbazen. Ik geloof er niets van dat een kleine nederlandse troepenmacht daar iets aan kan veranderen. Zeker niet als de de VS in hetzelfde gebied ondertussen met zijn botte bijl blijft zwaaien. Maar in zijn eentje kan Nederland dat ook niet aan.
Het lijkt me veel logischer om Afghanen zelf militair op te leiden om de problemen daar op te lossen. Als ze dat niet kunnen, dan geloof ik niet dat wij het wel zouden kunnen.
Ja, kom op zeg!
Wel heel hypocriet allemaal dat gebeuren in de Tweede Kamer. Uiteindelijk gaan we toch troepen sturen. We hebben nou eenmaal Amerika nodig.
Pasha, uitleg over hun acties hoeven ze nu ook al niet.
” DEN HAAG – Het kabinet heeft besloten dat Nederlandse militairen naar Zuid-Afghanistan worden gestuurd. “Het kabinet wil bijdragen aan de ISAF-missie in Afghanistan. Wij willen de bevolking van Afghanistan helpen.” Dat zei premier Balkenende vrijdag na afloop van de ministerraad over de Nederlandse missie naar de provincie Uruzgan. ”
(nu.nl)
En van de SP:
“Als een meerderheid van de Tweede Kamer de brief van het kabinet opvat als een principebesluit, is het een besluit. We zullen ons niet langer verzetten tegen een inhoudelijk debat over de uitzending van militairen. Een paar weken terug riep vicepremier Brinkhorst nog glunderend dat het kabinet geen besluit had genomen. Blijkbaar is er iets veranderd in de beleving van de twee D66-ministers, want feitelijk is er niets veranderd. Een paar gesneuvelde militairen is voor Brinkhorst in een oogstjaar geen reden voor een kabinetscrisis”, aldus SP-woordvoerder Harry van Bommel.
Heb het gisteren nog gezegd en kijk daar ggan de “helden “van D66,gelijk rechtsom gedraaid en weer netjes lopen aan de hand van de VVD en het CDA. Gewoon woordbrekers en een hele hoopschreeuwen maar geen daad bij het woord voegen,komt de partijleider ineens te voorschijn uit het niets zoals elek keer en begint te orakelen dat het allemaal weer verkeerd begrepen was en dat hij het niet eens is met zijn fractiegenoten,maar de verkiezingen naderen en dan is het gewoon uit en afrekenen met de woordbrekers en volkbedriegers. Een echte DEMOCRAAT draait zich van schaamte om vanwege dit huilachtige zooitje en bedankt gelijk als lid van zo’n club. Hypocratie ten top en de mensen maar belazeren,kijken hoe hard ze gillen als er straks een aantal militairen sneuvelen,hebben ze zeker verkeerd ingeschat of zijn er verkeerde afspraken gemaakt. Walgelijk deze vertoning