Voorpagina Politiek

Wordt dit kabinet getackeld door de dwergen?

De afgelopen dagen horen we flinke woorden van de dwergen in het kabinet, de D66. Met name D66-kamerlid Bert Bakker wilt wel het hele kabinet laten vallen om de ijzersterke principes van de D66: Geen Nederlandse troepen naar Afghanistan of het kabinet valt uit elkaar.

Natuurlijk zal ik niet treuren als dit kabinet wordt getackeld door deze ?moedige? man. Maar we hoeven slechts naar de vorige verkiezingen te kijken om te zien wat het aard van het beestje is: D66 verandert vaker van kleur dan een kameleon onder disco-lichten. Ik zal dan ook niet verbaasd zijn als straks alles met een sisser afloopt, er toch een oplossing komt waar alle partijen mee kunnen leven en we de troepen alsnog kunnen uitzwaaien voor hun uitje naar Afghanistan. Want de druk van Amerika is natuurlijk niet zomaar even weg te nemen. Nog voordat er iets besloten is, wordt Nederland er al op gewezen dat een ?nee? tegen Amerika ?consequenties? zal hebben voor de onderlinge verhoudingen.

Principieel vind ik dat als je een verbond hebt met iemand, dat je die dan ook moet nakomen. Je kan dat niet tussentijds even opzij zetten als het je niet leuk lijkt. Maar ja, dat moet dan wel voor iedereen gelden en dus ook voor Amerika. Helaas is de macht van de sterkste vaak doorslaggevend en dus kan de VS wél zomaar een land binnen vallen, verbond of geen verbond, VN-steun of geen VN-steun.

Maar als men dan weet dat de VS op basis van bedrog en fantasie een land is binnengevallen en men blijft zo?n land steunen, dan moet je het ook nu blijven steunen. Er is volgens mij in principe weinig aan de situatie veranderd. Toen de VS met hun ?preventieve oorlogen? begon, moest men ?nee? zeggen. Nu is het een beetje laat.

Tegen beter weten in, hoop ik toch stiekem dat D66 voet bij stuk houdt en dat we dit kabinet in de geschiedenisboeken kunnen bijschrijven. Ik ben daarnaast ook wel benieuwd hoe de VS zal reageren op dit speldenprikje. Alles hangt af van de D66: Blijft het D66-stoplicht op rood staan of springt het toch weer op groen?

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van