Voorpagina De achtergrond, Maatschappelijk

Zwarte Piet; niet, niet, niet?

Nadat de grootste kruidenier van Nederland aanvankelijk besloten had Zwarte Piet te ontslaan, heeft de discussie rondom Zwarte Piet opnieuw een hoogtepunt bereikt. De discussies worden heftiger, en diverse Nederlanders pleiten openlijk voor een #Pietmakeover. Heeft Zwarte Piet’s laatste uur geslagen?Onder andere BN’ers Patrick Kluivert, Peter R. de Vries, Paul de Leeuw, Tanja Jess, Jörgen Raymann, Leroy Fer roepen via de Facebookpagina Pietmakeover middels een persoonlijke videoboodschap op tot verandering. Een selectie van uitspraken:

Tanja Jess: “Een hele kleine aanpassing, voor een heel groot rendement. Dat is toch geen slecht idee?”

Ferry Doedens: “Ik denk dat al die kleine kinderen het ook helemaal niet uitmaakt. Als we Zwarte Piet nou een heel klein beetje veranderen, gewoon een kleine make-over doen. Dan kunnen we deze traditie toch jarenlang voortzetten?”

Peter R. de Vries: “Een kinderfeest kan natuurlijk nooit en te nimmer een alibi zijn om een andere bevolkingsgroep te kleineren, letterlijk of figuurlijk zwart te maken of gewoon een vervelend gevoel te geven. Dat kan niet, dat mag niet en dat moeten we dan ook gewoon niet doen. Zwarte Piet verdient een make-over.”

Jörgen Raymann: “Er zijn nu mensen in het land die zich in twee kampen hebben verdeeld, en het wordt eigenlijk zo extreem dat de lol van het kinderfeest nu verloren gaat.”

Ondertussen blijven de meningen verdeeld, en monden deze soms zelfs uit in geweld en bedreigingen. Nederland worstelt duidelijk met de toekomst van Zwarte Piet.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie