Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Wilders: een belabberde grensrechter

Ik kan me nog herinneren, als jong snotneusje voetballend op het pleintje, dat we allemaal de naam van een bekende voetballer adopteerden. Ik was altijd Maradona of Cruijff; wat ben ik een fan van die twee voetballegendes. Ook herinner ik mij nog het beslissende doelpunt van Patrick Kluivert in de Champions League finale tegen AC Milan, en het moment dat Ajax de wereldbeker won in Japan tegen Gremio. Wij keken naar die wedstrijd in de schoolkantine; met wij doel ik op de mengelmoes van verschillende culturen. Ajax vervulde de hoofdrol van een verenigd collectief in Amsterdam; Ajax was de grote winnaar, de Hollandse voetbalschool werd opnieuw op de wereldkaart gezet door spelers als Jari Litmanen, Finidi George, Tarik Oulida, Clarence Seedorf en De Boertjes. Wat nou cultuur- en rassenverschillen; die deden er niet toe. Er was plek voor iedereen. Ajax verenigde. Mooie tijden waren dat!

Ajax-stadion De Meer vlak na de opening in 1934

Het voetbal van nu wordt nog steeds op dezelfde wijze beleefd: er is sprake van een grote gezellige familie, gekenmerkt door mooie kleurencombinaties in wedstrijdselecties, stadions, cafés, koffiehuizen en woonkamers. Ze zeggen het ook: voetbal verbroedert. Althans, in mijn beleving.

Maar de verbroedering verdwijnt snel zodra politieke kopstukken roepen, dat er geen plek meer is voor je. Als Wilders roept dat mensen, waarmee je gisteren nog stond te juichen, terroristen zijn; dat zij onderdeel zijn van een levensgevaarlijke religieuze entiteit, dan verdwijnen de collectieve bindingen. Mensen worden buitenspel gezet door grensrechter Wilders, omdat hij in die hoedanigheid het spel lam legt door verkeerd te vlaggen: het vlaggetje gaat omhoog, ook als mensen niet buitenspel staan. Dit vind ik een kwalijke zaak.

Ik bedoel, stel je eens voor dat Wilders gelijk heeft, dat Nederland islamiseert op de manier zoals hij dat voorschotelt: door terreur en geweld, ondersteund door de linkse kerk. Waren dan niet stadions, cafés, koffiehuizen en woonkamers opgeblazen? Nederland is toch op een gewelddadige manier aan het islamiseren, met de middelen die de linkse kerk verschaft? Dit betekent toch dat moslims malloten zijn, die van plan zijn Nederland de vernieling in te helpen? Ik bedoel, hallo: moslims moeten toch de woorden van Wilders van kracht voorzien; door te handelen naar zijn beeld over de islam.

Laten alle moslims zichzelf en iedereen opblazen; in een enorme bubbel, waar niemand doorheen kan prikken. Laten we vooral niet doen wat onze ouders en grootouders deden en nog steeds doen: onszelf en onze kinderen een gezonde toekomst bieden, al gaat dat ten koste van onszelf. Over jezelf opofferen en opblazen gesproken, trouwens!

Nee, Wilders ziet dit niet zo, want dat is niet-islamitisch. Nee, zo zijn moslims niet: jezelf opblazen wordt letterlijk opgevat door die moslim-malloten. Zij offeren zichzelf niet op voor een beter bestaan; zij willen daarentegen alles in Nederland met de grond gelijk maken. Slechte grensrechter hoor, die Wilders; wat heeft die man een beperkt zicht op het spel. Misschien is het een idee voor Wilders, dat hij zich als belangrijke factor in het veld niet constant blind staart op het publiek. Dat hij niet vlagt om een deel van het publiek voor zich te winnen, maar dat hij zich omdraait om het spel op een eerlijke manier te laten verlopen. Een bijdrage leveren aan een aangename wedstrijd; dat moet hij eens doen. Een wedstrijd sturen zoals Ajax die speelde in 1995 tegen AC Milan. Een match waar het niet uitmaakt waar je vandaan komt en waarin je gelooft, zolang je hart maar het ritme volgt van het mooie spel.

Echt waar: ik word doodziek van het misplaatste wij/zij denken, dat steeds door politieke kopstukken wordt aangewakkerd. Ik ben daar net zo schuldig aan hoor, begrijp me niet verkeerd. In een emotionele opwelling heb ik in het verleden ook dingen geroepen, wat ik achteraf niet had moeten doen. Ik kom hier op terug in mijn volgende stuk. Maar voor nu: ik ben mans genoeg om tot bezinning te komen; mijzelf te corrigeren, mijzelf te verbeteren en over mijn doen en laten na te denken.

Dit in tegenstelling tot Wilders, meneer cherry picking, die het generaliseren tot schadelijke hoogtes heeft getild. Dit moet nu echt stoppen. Wij (Nederlanders) zien toch wel dat het verdeel en heersspel schadelijk is voor ons allemaal. Dat niet alleen moslims geslachtofferd worden, maar ‘wij’ allemaal, omdat we tegen elkaar worden uitgespeeld: de moslim die een hekel krijgt aan de niet-moslim, en de niet-moslim die op zijn beurt een hekel krijgt aan moslims. Het is evident hoe de mensenmassa wordt bespeeld.

Zet een kokosnoot zonder inhoud achter een microfoon, geef hem wat treffende oneliners, laat de media deze oneindig herhalen, laat de kokosnoot teren op maatschappelijke misstanden, en het verdeelspel is begonnen. En hoe! Social media wordt op grote schaal gekleurd door discriminatie en haat. Hoe de anonieme cyber-gangster zich manifesteert op het internet, is ongelooflijk. Ik kan serieus niet bevatten, dat dit gewoon mijn buurman kan zijn.

Laten we het tij keren.

Volg Rachid Appa op Twitter en Facebook.

Rachid El Ghazoui, beter bekend als Appa, is rapper, acteur, schrijver en ondernemer uit Amsterdam.

Lees andere stukken van Rachid “Appa”